Ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό, με επιτόκιο που θα καθορίζεται ανάλογα με την ατομική πιστοληπτική τους αξιολόγηση, θα είναι ο «κανόνας» για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στο προσεχές μέλλον.

«Ηλεκτρονικό μάτι» θα παρακολουθεί την οικονομική συμπεριφορά και τα οικονομικά δεδομένα των αιτούντων δάνειο, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν «πιστοποίηση» του πιστωτικού τους κινδύνου, πριν απευθυνθούν στην τράπεζα για δανεισμό και να εξασφαλίζουν πίστωση ταχύτερα και με ανταγωνιστικότερο επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή, το «ηλεκτρονικό μάτι» θα... κόβει από τη λήψη δανείου υποψήφιους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν την αναλαμβανόμενη οφειλή, προφυλάσσοντας τόσο το σύστημα από τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων όσο και τους ίδιους τους πολίτες από την υπερχρέωση.

Σύσταση Μητρώου

Τα νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες και τους οφειλέτες «οικοδομούνται» εντατικά στην παρούσα φάση από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο πλαίσιο της σύστασης Μητρώου Παρακολούθησης του Ιδιωτικού Χρέους, που θα έχει στόχο να διευκολύνει τη ροή πιστώσεων στην οικονομία αλλά και να προλαμβάνει την υπερχρέωση των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών έρχεται να υλοποιήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς στο μέλλον.

Νέοι φορείς

Οι αλλαγές/βελτιώσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που προχωρά το ΥΠΕΘΟ, υλοποιώντας την ατζέντα του, αφορούν τη λειτουργία δύο φορέων:

1. Της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων έναντι του Δημοσίου, βάσει δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε οφειλές προς τον δημόσιο τομέα. Για την άσκηση της αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης οργανώνεται ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που θα συλλέγονται από τα αρχεία των φορέων του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, με τη σύσταση της βάσης δεδομένων, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα βοηθήσει να «τρέξει» ο διαγωνισμός για τη στελέχωση και διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής που θα αναλάβει το project.

2. Του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων - ενός πληροφοριακού συστήματος που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταγράφει σε αναλυτική βάση το ιστορικό πληρωμών, τα είδη των παρεχόμενων εξασφαλίσεων και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα (π.χ. εταιρείες leasing, factoring, παροχής πιστώσεων, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, εταιρείες έκδοσης και διαχείρισης καρτών κ.λπ.) που εδρεύουν στην Ελλάδα, καθώς και από τα υποκαταστήματα ξένων πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας. Τα στοιχεία που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται η ΤτΕ στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα αφορούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία: α) έχουν υποβάλει αίτηση πίστωσης, β) έχουν συνάψει σύμβαση πίστωσης για την παροχή πίστωσης ή γ) είναι εγγυητές.

Βάσει των πληροφοριών που θα τηρούνται στο Μητρώο, θα καταρτίζεται πιστωτική έκθεση για όλα τα πιστοδοτούμενα πρόσωπα που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αποδέκτη της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα περιέχει αξιολόγηση και βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη. Πιστοληπτική βαθμολόγηση μετά την υποβολή αίτησης κάποιου ιδιωτικού φορέα, αλλά μόνο με τη ρητή συγκατάθεση του υποκειμένου στην επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, θα μπορεί να χορηγεί η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Οι φορείς του δημόσιου τομέα θα παρέχουν στην Ανεξάρτητη Αρχή με ακρίβεια, σε ηλεκτρονική μορφή, και θα επικαιροποιούν ανά μήνα τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους, για το χρονικό διάστημα των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) μηνών. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα διατηρεί τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς για δέκα (10) έτη από τον χρόνο κατά τον οποίο κάθε δεδομένο αντλήθηκε από τα συστήματα του αντίστοιχου πιστωτή και καταχωρίστηκε στο Σύστημα. Μετά την πάροδο της 10ετίας, τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς θα διατηρούνται σε μορφή που δεν θα επιτρέπει τον προσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων τους.

Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ. Για τις ανάγκες διασταύρωσης και επιβεβαίωσης της ακρίβειας των πληροφοριών ταυτοποίησης και των γενικών πληροφοριών, το Μητρώο θα μπορεί να προσφεύγει στα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου τομέα, ιδίως της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή