Κάτοικοι και αρχές στη Λαμία, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον Σπερχειό ποταμό. Νωρίτερα, στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας Καρπενησίου το ποτάμι στην πορεία του προς την Λαμία και την θάλασσα ξεχείλισε και τώρα έχει καλύψει το δρόμο και έχει διακοπεί η συγκοινωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η προληπτική εκκένωση στο χωριό Κόμμα 6 χιλιόμετρα Νότια της Λαμίας, ωστόσο μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του χωριού, είτε πηγαίνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα στη Λαμία, είτε αποφασίζουν να μείνουν σε ψηλότερα σπίτια, χωρίς να δείχνουν διάθεση να απομακρυνθούν.

Παρά το γεγονός ότι το 112 με μήνυμα του ζητά να απομακρυνθούν προς τη Λαμία και παρά το γεγονός ότι ήδη ο δήμος Λαμίας έχει δημιουργήσει ένα χώρο φιλοξενίας για αυτούς, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, οι ίδιοι αρνούνται να απομακρυνθούν.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ξενοδοχεία στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτα λόγω της φιλοξενίας του Ράλλι Ακρόπολις. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένας άλλος χώρος στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου γι αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ τους με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ο κύριος όγκος του νερού αναμένεται περίπου σε τρεις ώρες στην περιοχή. Τότε θα κριθεί αν θα αντέξει το ποτάμι ή όχι.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μία ύφεση στην κακοκαιρία μέσα στην πόλη της Λαμίας η οποία μέτρα πλέον τις πληγές της. Αποκαθίσταται σιγά-σιγά η κυκλοφορία μέσα στην πόλη ενώ εκατοντάδες σπίτια και υπόγεια παραμένουν πλημμυρισμένα, με την Πυροσβεστική να τρέχει από σπίτι σε σπίτι για την άντληση των υδάτων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει παρεμβάσεις από μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας, έχουν αποκατασταθεί λειτουργικά οι δρόμοι και η πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου.

Ωστόσο σε αρκετά σημεία έχουν μετακινηθεί τεράστιοι όγκοι χώματος και φερτών υλικών που προσπαθούν αυτή την ώρα χωματουργικά μηχανήματα να τους απομακρύνουν.

Η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου έχει διακοπεί καθώς υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας Δομοκού εξελίσσεται με δυσκολία καθώς αποκαθίσταται το ένα μετά το άλλο τα σημεία που είχαν αποκλειστεί προηγούμενα. Προβλήματα υπάρχουν με τεράστιους όγκους μπαζών που βρίσκονται στο οδόστρωμα στο δρόμο Λαμίας Στυλίδας.

Στο Δομοκό

Συνεχίζουν να είναι εφιαλτικές οι ώρες στην περιοχή του Δομοκού και να εντείνεται η αγωνία για τους 125 κατοίκους του χωριού Σοφιάδα και 40 κατοίκους του οικισμού Πετρίλια που παραμένουν στα σπίτια τους και δεν ήθελαν να μετακινηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία ώρα εξελίσσεται μία ακόμη επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ηλικιωμένους ανθρώπους από τα Πετρίλια σε ασφαλές σημείο. Οι ίδιοι ζήτησαν να απομακρυνθούν, καθώς η νύχτα περισσότερο δύσκολη.

Πριν από 2 ώρες η 7η ΕΜΑΚ χρειάστηκε να επέμβει, άλλη μία φορά, όταν ένας κάτοικος της περιοχής αγνοώντας την απαγόρευση της κίνησης, πήγε να εκτιμήσει την κατάσταση στους χειμάρρους και εγκλωβίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες, με κίνδυνο της ζωής τους, τον απεγκλώβισαν ενώ χρειάστηκε ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για να μπορέσουν και αυτοί να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Αγνοούμενοι

Παρά τις έρευνες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν έχει εντοπιστεί κάτι σε σχέση με τον αγνοούμενο από το Πετρωτό, ενώ τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι άλλος ένας κάτοικος της περιοχής αναζητείται και από τους πυροσβέστες, αλλά και από τους οικείους του, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες.

Τέλος αρκετά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα που έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του δικτύου καθώς οι χείμαρροι έχουν παρασύρει κολώνες μεταφορά σου ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις τα καλώδια βρίσκονται μέσα στους χειμάρρους.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλία Σανίδα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «οι καταστροφές είναι βιβλικές». Όπως ο ίδιος σημειώνει «έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος των υποδομών, έχουν υποχωρήσει δρόμοι, έχουν καταρρεύσει γέφυρες, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στο υπόλοιπο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, όπως επίσης έχουν καταστραφεί γεωργικές υποδομές και καλλιέργειες» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «τίποτα δεν θα είναι όπως χθες σε ολόκληρη την περιοχή».

Στην Εύβοια

Στο δικό τους Γολγοθά, από χθες βράδυ, χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν ορισμένοι οικισμοί του δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας ‘Αννας. Οι οικισμοί Σαρακίνικο, Καστρί και Μακρύ Γυαλό, που δεν έφτασαν ακόμη τα μηχανήματα να αποκαταστήσουν τις υποδομές, παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Μάχη δόθηκε από το πρωί σήμερα στο χωριό Βλαχιά και στο χωριό Πύλι με απεγκλωβισμούς κατοίκων, ενώ το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στο δρόμο προς την Βλαχία και τα μηχανήματα ήδη κινούνται προς Σαρακίνικο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χωριά του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας ‘Αννης από την πλευρά του Αιγαίου δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από χθες το βράδυ όπως επίσης και αρκετά χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στις υποδομές και τα τεχνικά έργα κυρίως στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους.

Ωστόσο η κακοκαιρία συνεχίζεται γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και οι εκκλήσεις για άντληση υδάτων είναι διαρκείς.