Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία

Συγκεκριμένα, στις 6.30 το απόγευμα, ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία Οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού έγινε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου.
Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία, ενώ η Εγνατία οδός και στις δύο περιοχές, θα δοθεί σε κυκλοφορία στις 8 το βράδυ.

Αύριο, οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Πώς θα γίνει η κάθοδος με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών μίλησε στο Mega ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων Κώστας Ανεστίδης: «Το 50% του αγροτικού πληθυσμού ψήφισε ΝΔ, δεν μπορεί να μας αρνηθεί να διαδηλώσουμε στην Αθήνα για τα αιτήματά μας. Πιστεύουμε ότι τελικά θα ευοδωθεί ο αγώνας μας. Δια στόματος υπουργών ακούσαμε ότι έχουμε δίκιο».

Ενώ, ερωτηθείς για τον αριθμό των τρακτέρ που θα έρθουν έξω από την Βουλή απάντησε: «Θα είναι τριψήφιος ο αριθμός των τρακτέρ που θα κατέβουν στην Αθήνα» και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας συσκέπτονται πυρετωδώς, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, υπό το οποίο τα τρακτέρ θα μπουν στην πρωτεύουσα και θα φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΛ.ΑΣ, μέχρι και πριν λίγη ώρα δεν είχε υπάρξει επικοινωνία με τις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων και επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για πόσα τρακτέρ και άλλα οχήματα θα κινηθούν προς την Αθήνα.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στον αστικό ιστό, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα, ενώ βασική προϋπόθεση θα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα τρακτέρ και πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και όχι ανεξέλεγκτα, να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο, αν τελικά φτάσουν στο Σύνταγμα, και να υπάρχει πάντα ανοιχτή λωρίδα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ -θα ακολουθήσει και άλλη το απόγευμα και μια ακόμη το πρωί της Δευτέρας- συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, μήνυμα στήριξης των αγροτών στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

(…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.