Στην ανάγκη ενότητος και στην απόρριψη κάθε έννοιας διχασμού των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας κατά την προς τούτο επίσκεψή του στη Λάρισα. «Μεγαλουργήσαμε ενωμένοι, θρηνήσαμε διχασμένοι» τόνισε ο ΠτΔ χαρακτηριστικώς και εμφαντικώς.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος κατά περίπτωση, από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, όπου ενημερώθηκαν από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Ζερβάκη και τον αντιπτέραρχο (Ι) Μπλιούμη αντιστοίχως και τους επιτελείς τους.

Αναφορικώς με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ.Πρόεδρος τόνισε ότι αυτές «υπερασπίζονται, βεβαίως, πρωτίστως τα σύνορα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Είναι, όμως, σαφές σύμφωνα με το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι υπερασπίζονται ταυτοχρόνως τα Σύνορα, την Εδαφική Ακεραιότητα και την Κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε «Άρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται -σε μια κρίσιμη περιοχή και σε μια κρίσιμη περίοδο- Σύνορα, Ακεραιότητα, Κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις αλλά έχουμε και αντίστοιχα δικαιώματα απέναντι στην Ιστορία μας, και απέναντι στην Ιστορία της Ευρώπης. Γιατί, βεβαίως, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος του ΝΑΤΟ, είναι αυτή την στιγμή στην ταραγμένη περιοχή μας, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Ανατολή. Αυτό προσδιορίζει και το μέγεθος της αποστολής της, όχι μόνο έναντι της Ιστορία της, αλλά έναντι της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό θα το πράξουμε στο ακέραιο».

Τόνισε με έμφαση: «Για να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο μας πρέπει να έχουμε αρραγή Ενότητα. Θα το επαναλάβω τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες: Μεγαλουργήσαμε ενωμένοι, θρηνήσαμε διχασμένοι. Και θρηνήσαμε, δυστυχώς, και Εθνικό Κορμό. Δεν είναι νοητό, δεν είναι επιτρεπτό να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Θα υπερασπιστούμε αυτό που μας ανήκει ενωμένοι αρραγώς. Έχουμε πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να διαφωνούμε, Δημοκρατία έχουμε. Και είναι νοητό στην Δημοκρατία να υπάρχουν -και αν θέλετε και ευκταίο να υπάρχουν- αυτές οι διαφορές. Διαφορές, όμως, στα θέματα της Άμυνας, της Πατρίδας, του Λαού και του Έθνους δεν νοούνται.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Πρόεδρος τόνισε ότι «το Κυπριακό, που δεν είναι Εθνικό μας Θέμα μόνο, είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό ζήτημα. Βεβαίως επιδιώκουμε την λύση του Κυπριακού, αλλά λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν νοείται, όμως, λύση του Κυπριακού δίκαιη και βιώσιμη, παρά μόνο με τους όρους που διασφαλίζουν την Κυριαρχία Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το προσδιορίζει αυτό το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν επιτρέπει, ως προς την Κυριαρχία Κράτους-Μέλους, να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις Τρίτων. Λύση του Κυπριακού χωρίς να έχουν αποχωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα, και χωρίς να έχουν εκλείψει αυτού του είδους οι απαρχαιωμένες εγγυήσεις, δεν είναι νοητή»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταξύ άλλων τόνισε: «Εδώ είμαστε, να έχουμε Φιλία και Καλή Γειτονία, εδώ είμαστε να ευνοήσουμε την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε την Τουρκία να κοιτάει κατά την Δύση και όχι κατά την Ανατολή. Αυτό προϋποθέτει, όμως, εκ μέρους της σεβασμό και του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κι αυτό φαίνεται από το ότι, πρέπει η Τουρκία να σέβεται, επιτέλους, το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, Γραπτού και Εθιμικού, συμπεριλαμβανομένων των γενικώς παραδεδεγμένων Αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Άρα -μεταξύ άλλων και κυρίως- πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης, πλήρης σεβασμός του Δικαίου της Θαλάσσης, όπως αυτό έχει προσδιορισθεί με την κωδικοποίηση του Montego Bay. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, διαμηνύουμε ότι, δεν είναι νοητή για την Ελλάδα, οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία είναι πλήρης, δεν αφήνει κανένα κενό, δεν αφήνει καμία γκρίζα ζώνη, και ο σεβασμός της είναι χρέος της γείτονας Τουρκίας.

Χρέος απέναντι στην Ελλάδα, χρέος απέναντι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι επιδιώκουμε την είσοδό της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Χώρα αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική προϋπόθεση -όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είναι η επίλυση του ονόματος», που πρέπει να προηγηθεί και μετά να ακολουθήσει η πορεία εντάξεως της προαναφερθείσας χώρας στους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς.