Η κυβέρνηση υλοποιεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό στόχο, που έχει σχέση με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Προκρίνει την επίδοση μπόνους παραγωγικότητας σε ευαίσθητους τομείς έργου στο Δημόσιο, ώστε η απόδοση να είναι η μέγιστη δυνατή.

Κυρίως τα μπόνους θα αφορούν αρχικώς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και όσα έχουν σχέση με υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, Υγεία, ασφάλεια και Παιδεία. Ηδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έχουν εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον ακριβή ορισμό τόσο κάθε υπηρεσίας όσο και τους στόχους, ώστε να υπάρξει το πλαίσιο για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μπόνους παραγωγικότητας θα αφορά αρχικώς τέσσερις μεγάλες δράσεις:
  1. Υπαλλήλους οι οποίοι θα «τρέχουν» όλες τις νέες πολιτικές προώθησης του κυβερνητικού έργου, όπως δημόσια έργα και πρακτικές εφαρμογές καθημερινότητας.
  2. î Υπαλλήλους που θα πραγματοποιούν δράσεις κύριων  τομέων των υπουργείων, όπως τα Ετήσια Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) (Αρθρο 23 του Ν. 4940/2022). Υπαλλήλους που έχουν σχέση με τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
  3. (Αρθρο 24 του Ν. 4940/2022).
  4. Υπαλλήλους που έχουν σχέση με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (Αρθρο 25 του Ν. 4940/2022).

Χατζηδάκης και Κεραμέως έχουν εισηγηθεί και τα αντίστοιχα ποσά, ώστε οι αμοιβές να αντιστοιχούν και στα όσα έχουν επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα αφορά έως και έναν-δύο ετήσιους μισθούς, αναλόγως των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ηδη υπάρχει σχετική εισήγηση για την πληρωμή μπόνους όσων υπαλλήλων εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και για τη δράση
των υπουργείων.

Του Γιώργου Αυτιά * Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 23 Μαρτίου

Επιπλέον δεξιότητες για 250.000 υπαλλήλους

Το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση εφαρμογής του συστήματος οικονομικών κινήτρων στον δημόσιο τομέα -πιλοτικά εφαρμόζεται από το 2022 σε περιορισμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων-, που θα φτάνουν έως και το 15% των ετήσιων αποδοχών τους, αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά την επιστροφή της από την Αμερική, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ενημέρωσης της Ομογένειας για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής (μπόνους) θα διευρυνθεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών απ' ό,τι στην πιλοτική εφαρμογή που υλοποιείται έως σήμερα. Μάλιστα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στον διευρυμένο κύκλο
εφαρμογής των κινήτρων παραγωγικότητας έχουν επιμορφωθεί ή θα επιμορφωθούν στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο στόχος είναι έως το τέλος του 2027 να έχουν αποκτήσει επιπλέον δεξιότητες 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι σταδιακά θα ενταχθούν, ο καθένας ανάλογα με τη θέση που κατέχει, τα προσόντα και τις δεξιότητες, στο σύστημα στοχοθεσίας του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, το μπόνους παραγωγικότητας συνδέεται άμεσα με τη στοχοθεσία και το σύστημα αξιολόγησης.

Ετσι, η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε κάθε οργανική μονάδα, θα ενεργοποιεί και το μπόνους παραγωγικότητας. Το μπόνους θα μπορεί να δοθεί τόσο στους προϊσταμένους όσο και στους εργαζομένους σε μια μονάδα του δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, σε κάθε υπηρεσία, διεύθυνση και τμήμα θα τεθούν στόχοι, οι οποίοι θα εξατομικεύονται, και η αξιολόγηση θα γίνεται με
βάση το κατά πόσο κάποιος τους έχει επιτύχει. Με άλλα λόγια, δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν υπάρξει ιδιαίτερα παραγωγικοί θα επιβραβεύονται οικονομικά με μπόνους.

Οπως έχει δηλώσει η αρμόδια υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμποπούλου, «οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου καλούνται να υλοποιήσουν συγκεκριμένους, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς κι επιτεύξιμους στόχους. Οι προϊστάμενοι κάθε τέτοιας μονάδας θα βαθμολογούνται, η ομαδική δουλειά στο εσωτερικό της θα αξιολογείται, ενώ οι υπάλληλοι που την αποτελούν θα παρακινούνται για το καλύτερο αποτέλεσμα. Κι όσοι πρωτεύσουν σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν το μπόνους παραγωγικότητας, δηλαδή μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους για το επόμενο έτος».

Του Περικλή Καπετανόπουλου * Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 23/3

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει την στοχοθεσία

Οταν, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής», λίγοι ίσως περίμενα ότι ύστερα από λίγους μήνες το λεγόμενο Α.Ι. θα είχε ήδη μπει στον πυρήνα του κράτους και θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι -που έχουν τη σχετική ευθύνηθέτουν στόχους για το Δημόσιο

Το καινοτόμο αυτό σύστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιάσουν τις προσεχείς ημέρες η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία έχει και την αρμοδιότητα συγκεκριμένα για τη στοχοθεσία. Ειδικότερα, εδώ και δύο χρόνια (με τον Νόμο
4940/2022) έχει θεσπιστεί το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η διασύνδεση της αξιολόγησης με τη στοχοθεσία και την υποστήριξη της διαρκούς βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Το 2023 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι έτρεξε αρκετά γρήγορα: Υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 20.247 έντυπα στοχοθεσίας από οργανικές μονάδες 739 φορέων του δημόσιου τομέα, τα οποία
περιείχαν συνολικά άνω των 111.000 στόχων.

Η πλατφόρμα για την επικύρωση της στοχοθεσίας άνοιξε την περασμένη Πέμπτη και οι αξιολογητές καλούνται να επικυρώσουν τις προτάσεις βελτίωσης ή και κατάλληλης προσαρμογής μετά και την τυχόν κατάλληλη δική τους επέμβαση, μέχρι και τις 29 Μαρτίου.

Για την επεξεργασία αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων, το υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί ένα έργο σε συνεργασία με την Expertise France, φορέα του γαλλικού Δημοσίου, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (D.G. REFORM) της Κομισιόν. Εχει ήδη αναπτυχθεί ψηφιακό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικού αυτοματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης για την αποτελεσματική διαχείριση και επεξεργασία των στόχων που έχουν τεθεί.

Το εργαλείο αυτό παρέχει:

1. Ανατροφοδότηση για τη στοχοθεσία του
έτους 2023, με προτάσεις βελτίωσης και προσαρμογής των τεθέντων στόχων.
2. Διαμόρφωση δεικτών που παρακολουθούν την επίτευξη των στόχων.
3. Εκπαίδευση στον τρόπο καθορισμού των στόχων SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timely) για το έτος 2024, ώστε οι στόχοι που τίθενται να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και χρονικά προσδιορισμένοι.

Μέσα από τη χρήση του εργαλείου εντοπίζονται προβλήματα στα έντυπα στοχοθεσίας και οι στόχοι αναδιατυπώνονται με βάση τις αρχές της καλής στοχοθέτησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ήδη επεξεργαστεί περισσότερους από 111.000 στόχους και διατύπωσε προτάσεις βελτίωσης για περίπου 94.000 από αυτούς.

Του Κώστα Παπαχλιμίντζου * Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 23/3