Την κριτική που δεν άσκησε τις προηγούμενες ημέρες στην κυβέρνηση για το θέμα των πυρκαγιών αναμένεται να ασκήσει από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι η συζήτηση «γίνεται ενώ η χώρα συνεχίζει να καίγεται, με φόντο την κατάρρευση του επιτελικού κράτους».



Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει, προφανώς ειρωνικά, πως «ήταν τεράστια «επιτυχία» του επιτελικού κράτους ότι φέτος στη χώρα έχουμε περισσότερο από 1,2 εκ. στρέμματα καμένα και σε σχέση με πέρσι έχουμε αύξηση των καμένων εκτάσεων που ξεπερνά το 450%».

Για το επιτελικό κράτος

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στις «αρρυθμίες» του κρατικού μηχανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι  «αυτές τις μέρες είδαμε τι σημαίνει επιτελικό κράτος. Σημαίνει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να δηλώνει ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, σημαίνει τα κυβερνητικά στελέχη να αλληλοσυγχαίρονται μέσα στην καταστροφή και να λένε ότι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά».



Δασοπροστασία

Παράλληλα, φημολογείται ότι ο  κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση απόσυρση του νόμου Χατζηδάκη και την επαναπρόσληψη 5.000 εργαζόμενων στη δασοπροστασία.

Επίσης, θα αναφερθεί και στα θέματα της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το στενό του περιβάλλον, θα πει ότι «ασφάλεια δε σημαίνει να προσλαμβάνουμε εκατοντάδες αστυνομικούς έναντι πυροσβεστών και να βλέπουμε τελικά τις τραγελαφικές εικόνες, να σβήνουν τη φωτιά αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ με ποτιστικά λάστιχα . Είναι επίσης ανάγκη να αναδιοργανωθεί η πολιτική προστασία, πάνω στις προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ –το οποίο η κυβέρνηση το έθαψε».

«Ανακατανομή των πόρων»

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα έκανε λόγο για την ανάγκη «να στηριχθούν οικονομικά οι πληγείσες περιοχές, ώστε μετά την οικολογική καταστροφή να μην ακολουθήσει η ερήμωση».



«Αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους ανθρώπους που επλήγησαν –και φυσικά όχι δάνεια που θα τους φορτώσουν με χρέος- αλλά σημαίνει και την ανάγκη ανακατανομής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και  το ΕΣΠΑ –ένα θέμα που μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει η κυβέρνηση», εξήγησε.