Η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τη Φώφη Γεννηματά στην οποία εκφράζονται προβληματισμός και ενστάσεις για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη φημολογία για μορατόριουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή και όχι μόνο, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για όσους γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τι συμβαίνει στο κόλπους του Κινήματος Αλλαγής τους τελευταίους μήνες.

Η «δυσκολία», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί, της Φώφης Γεννηματά να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και καμία συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε πολλά στελέχη τα οποία δεν έχουν ξεκάθαρες οδηγίες για τη ρητορική που θα ακολουθούν απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο τρίτου πόλου.

Στο θολό πολιτικό αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής συμβάλλουν άλλωστε και πρωτοβουλίες όπως ο «καφές» Φλαμπουράρη και Γείτονα και τοποθετήσεις βουλευτών όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η εσωστρέφεια αυτή μάλιστα συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τον χαρακτήρα του κόμματος. «Αντί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα με τους Αριστερούς που αντιδρούν στα σχέδια Τσίπρα, το έχουμε εμείς» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνοντας έτσι το κλίμα και τον ευρύτερο προβληματισμό που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Οι ίδιοι βλέπουν στη διαδικασία αυτή μία διαδικασία που εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπου που είχε εξελιχθεί και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσοι παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις κινήσεις ή την αδράνεια της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν τον κίνδυνο το Κίνημα Αλλαγής να έχει παρόμοια κατάληξη με τους ΑΝΕΛ. Όσοι επιθυμούν να συμπορευθούν με το ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν πρώτα κοινοβουλευτικά και στη συνέχεια να επισφραγιστεί η συνεργασία και εκλογικά και μία μερίδα στελεχών να κινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία. Η τρίτη και μικρότερη ομάδα, να κατέβει σε εκλογές, να συγκεντρώσει απογοητευτικά ποσοστά και στη συνέχεια να βάλει λουκέτο σε ένα ιστορικό κόμμα.

Άλλοι πιο τολμηροί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ συνδέουν τη διαδικασία αυτή με σενάρια πρόωρων εκλογών πριν το 2021 όταν και προβλέπεται η καταστατική διαδικασία για εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, αποδίδοντας στη Φώφη Γεννηματά εμμονή με τη θέση της προέδρου, στην οποία βρίσκεται ήδη 5 χρόνια.