Στριμωγμένος στα... σχοινιά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που το κουβάρι των σκοτεινών υποθέσεων αρχίζει να ξετυλίγεται.

Οι «βόμβες» ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σχετικά με την παρακρατική μηχανή που λειτουργούσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου, και παράλληλα με το παραδικαστικό κύκλωμα και συνεχίστηκε με το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που κατατέθηκε στη Βουλή και που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρώην υπουργό, στενό συνεργάτη και καρδιακό φίλο του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, οι διάλογοι της ντροπής Καμμένου - Παπαγγελόπουλου μπροστά στον Τσίπρα για τα στελέχη της εφημερίδας μας, που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα Παραπολιτικά, αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό. 

Στο κάδρο ο Τσίπρας 

Οι τελευταίες αποκαλύψεις πυροδοτούν σφοδρή πολιτική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή κυβέρνηση να κατηγορεί ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατέφυγε τα προηγούμενα χρόνια σε παρακρατικές μεθόδους προκειμένου να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας και να ζητά απο τον Αλέξη Τσίπρα την διαγραφή του Νίκου Παππά

Την ίδια ώρα, η τροπή που παίρνουν τα πράγματα δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να βάλει στο κάδρο ενός παραδικαστικού κυκλώματος και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέλιος Πέτσας, πιέζει τον πρώην πρωθυπουργό να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο Παππά, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί η υπόθεση «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ», καθώς, θεωρούν απίθανο να μην γνωρίζει ο κ. Τσίπρας τι έκανε, τι συζητούσε, τι κανόνιζε ο κ. Παππάς.

«Ο κ. Παππάς ήταν υπουργός της κυβέρνησής του και ο πιο στενός συνεργάτης του. Ας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες: θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;», τονίζουν πηγές της ΝΔ. 

«Δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι ήξερε τι έκαναν και ο Καμμένος αλλά και ο Παππάς. Είχε ο ίδιος δώσει εντολή να προχωρήσουν ορισμένες υποθέσεις, κυρίως στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων».

Αυτό λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας όμως και υπονοούμενα για… άλλου είδους συναλλαγές.

Πολιτικός σεισμός μετά τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι το γεγονός πως ο ίδιος προσπαθεί να προσπεράσει τα όσα αποκαλύπτονται, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και χρεώνοντας «μαφιόζικες» και παρακρατικές πρακτικές στην κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα και να τη στρέψει μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Τον Αλέξη Τσίπρα βάζει στο κάδρο και η αντιπολίτευση. Από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε πως «το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται για παρακράτος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι όλη αυτή η ιστορία ακουμπά προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος, όπως σημειώνουν οι επιτελείς της, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Σημείωσε ακόμη πως «Οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, το «μαγαζί» και τα «παραμάγαζα», σοκάρουν και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι μεγάλες και καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ αδύναμο και αναξιόπιστο να ασκήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Η σύγκρουση είναι σφοδρή και οι αναφορές του πρώην υπουργού για «μαγαζί», «προσωπική ατζέντα» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο πολιτικό σκηνικό.

Ξεκινάει προκαταρκτική εξέταση για το ηχητικό Μιωνή που «καίει» τον Παππά

Την ίδια ώρα, την διενέργεια προκαταρκτικής όρισε ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης για την ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή -Παππα που διαβιβάστηκε από Προανακριτική Βουλής.

Θα ελεγχθεί σύμφωνα με πληροφορίες η νομιμότητα του ηχητικού υλικού ενώ δεν αποκλείεται να διαταχθεί και πραγματογνωμοσύνη προκείμενου να διαπιστωθεί η γνησιότητα του.

Με νέες αποκαλύψεις προειδοποιεί ο συνήγορος Μιωνή

Υπάρχουν και άλλα ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία προτίθεται να καταθέσει αλλά σε χρόνο που ο ίδιος θα αποφασίσει.

Αυτό υποστήριξε και ο δικηγόρος του μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24.06.2020) στην τηλεόραση του Alpha.

Ο Π. Πανταζής, δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή, είπε ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας έχει κι άλλες «αποδείξεις» στα χέρια του. Δεν διευκρίνισε αν αυτές οι αποδείξεις στις οποίες αναφέρεται είναι κι άλλες ηχογραφημένες συζητήσεις. Είπε όμως ότι η πλευρά Μιωνή θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά εν ευθέτω χρόνω.

Χτύπημα στο ηθικό πλεονέκτημα 

«Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» δέχεται ισχυρούς τριγμούς και τα πράγματα φαίνεται να έχουν πιέσει ιδιαιτέρως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι αναφορές του Νίκου Παππά σε «μαγαζί», «παραμάγαζα» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει πλέον την άμυνα του γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που βάλλεται ευθέως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον επί χρόνια στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ενώ η κριτική που επεφύλαξαν στον κ. Παππά και η «απολογία» του στα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ δείχνουν αμηχανία για τα όσα ακόμα πιθανόν αποκαλυφθούν.

«Βαρίδι» ο Παππάς

Η μισή μεταμέλεια που επέδειξε ο Νίκος Παππάς, μετά το… μισό άδειασμα που του επιφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν κλείνει την υπόθεση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι εξαιρετικά κακό, όσο κι αν στελέχη του προσπαθούν να δείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς κι ότι η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο για να κρυφτούν τα δικά της σκάνδαλα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ακούστηκαν μέχρι και φωνές που ζητούσαν την παραίτηση και απομάκρυνση από την πρώτη γραμμή του Νίκου Παππά.

Κάτι που ενδεχομένως να γίνει σε δεύτερο χρόνο, εφόσον υπάρξουν κι άλλες συνομιλίες με τον Μιωνή ή άλλους επιχειρηματίες.

Η Κουμουνδούρου ανησυχεί για το «γκελ» που κάνει αυτό το τοξικό κλίμα στην κοινωνία. Φοβούνται δηλαδή ότι χάνεται οριστικά το… ηθικό πλεονέκτημα ενός αριστερού κόμματος που μέχρι πρότινος κατηγορούσε τους άλλους για διαπλοκή.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τις σκιές από την Κουμουνδούρου, αποφάσισε να τις… κρύψει κάτω από το χαλί, προκειμένου να αποφύγει τον αλληλοσπαραγμό στο κόμμα του, χωρίς να εξετάζει την βαρύτητα των γεγονότων και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν και στον ίδιο, όσο παραμένει στο ίδιο κάδρο με τον Νίκο Παππά.

Έτσι, σε αντίθεση με τον Τσακαλώτο και τον Φίλη, έδειξε να δικαιολογεί τα καμώματα Παππά, και τις πρακτικές του, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά την ουσία, και επιλέγοντας επικοινωνιακούς τακτικισμούς στην πιο δύσκολη συγκυρία για το κόμμα του. Η επιστροφή στο αφήγημα ότι όλα γίνονται από την κυβέρνηση γαι αντιπερισπασμό, θα εξαρτηθεί από τα όσα τους επιφυλάσσει ο Μιωνής για την συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες ή όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας από την πλευρά του, είναι πολλά.

Δημοσκόπηση - κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Το δυσχερές πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO που βλέπει αύριο το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, στην ερώτηση «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες είναι: Ναι 34,5%, Μάλλον Ναι 20,2%, Όχι 19,6%, Μάλλον Όχι 10,6%, ΔΞ/ΔΑ 15,1%.

Έσκασε και η «φούσκα» της Novartis

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η υπόθεση Novartis, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν υπήρξε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να θέτουν θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές έκλεισαν την υπόθεση ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

ΝΔ για Novartis: Τίτλοι τέλους στη σκευωρία

«Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρο»

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε η ΝΔ τον διακανονισμό ύψους 346 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού και των αμερικανικών αρχών η υπόθεση Novartis.

Πέτσας: Η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη Novartis γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του, ενώ δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η ιστορία της Novartis, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, καθώς «όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο».

Πυρά και από ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε η Novartis με τις αμερικανικές Αρχές, το Κίνημα Αλλαγής, με σκληρή ανακοίνωσή του, κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ«για την άθλια σκευωρία και το παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε με τη βαθιά δεξιά», όπως αναφέρει.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών ότι καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους».

«Ο λαός θα τους κρίνει και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Λοβέρδος: Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ψέματα για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δέκα πολιτικοί που χτυπήθηκαν ανελέητα αποδεικνύεται πως δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος μετά το οριστικό κλείσιμο για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στις ΗΠΑ.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας με τους ισχυρισμούς του στη Βουλή έλεγε ψέματα προκειμένου να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».