Από την πρώτη ηµέρα της ίδρυσής της, τον Νοέµβριο του 2016, η εφηµερίδα «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη έδειξε τις πολιτικές και επιχειρηµατικές της αναφορές. ∆ιότι, πολύ απλά, µία εκ των εταιρειών της οικογένειας του εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα, η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., στις 19 Οκτωβρίου 2016 τροποποιήθηκε και µετονοµάστηκε σε Media Doc A.E., εκδότρια εταιρεία της εβδοµαδιαίας εφηµερίδας, µε κύριο µέτοχο τότε τον Ιωάννη-Βλαδίµηρο Καλογρίτσα και µέτοχο µειοψηφίας τον Κ. Βαξεβάνη.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφηµερίδα «Τα Νέα», στην «Ι. Καλογρίτσας» είχε µεταφερθεί στις 29 Αυγούστου 2016, παραµονές του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες, το πολύκροτο έµβασµα των 3 εκατ. ευρώ από θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού CCC.

τξη6θ
Παρότι το έντυπο κυκλοφορεί μόλις τρία χρόνια, έχει αλλάξει τρεις φορές ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή φαίνεται να επιλέχθηκε, σύμφωνα με νομικούς, για την αποφυγή αποπληρωμής των χρεών

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, δύο µήνες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου 2016, είχε συνεδριάσει εκτάκτως η τριµελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής, την οποία αποτελούσαν οι κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος (εκ των προσωπικών φίλων του κ. Τσίπρα) και Περτσινίδης. Σε εκείνη τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ σε εταιρείες αµφισβητούµενης πιστοληπτικής ικανότητας του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος διέθεσε µέρος των χρηµάτων αυτών για την εξόφληση φορολογικής οφειλής του υιού του (5,5 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα για τη σύσταση της «Ι. Καλογρίτσας», η οποία τότε είχε «κατέβει» στην τετραήµερη, εξοντωτική διαδικασία για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθµού εν µέσω έντονων διαµαρτυριών και συνεχών αποκαλύψεων για τα έργα και τις ηµέρες του οµίλου.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Εκείνη την περίοδο, η οικογένεια Καλογρίτσα είχε γίνει ήδη γνωστή ανά το πανελλήνιο µε τις ενεχυριάσεις ευτελούς αξίας βοσκοτόπων στην Ιθάκη για την εξασφάλιση δανείων δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ, προκειµένου να συµµετάσχει στον αποτυχηµένο διαγωνισµό.

Επειτα από τις αποκαλύψεις και ενώ ο τότε αρµόδιος γενικός γραµµατέας Ενηµέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, τον είχε αναγνωρίσει ως οριστικό υπερθεµατιστή µίας εκ των 4 αδειών, ο υιός Καλογρίτσας οµολογούσε ότι δεν είχε καν τη δυνατότητα να καλύψει τις δύο δόσεις για τη χορήγηση της άδειας που είχε αποκτήσει αντί 52,6 εκατ. ευρώ. Στις 26 Σεπτεµβρίου 2016 πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τα τηλεοπτικά και λίγες εβδοµάδες αργότερα (Οκτώβριος 2016) επανήλθε µε τη Media Doc, ιδρυτική εταιρεία της εφηµερίδας «Documento», από όπου αποχώρησε οριστικά στις αρχές του 2017.

υτυξ67
Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος κάνουν τακτικά κοινές εξόδους σε μουσικές σκηνές και ταβέρνες.

Συγκεκριµένα, την 1η Μαρτίου 2017 η εφηµερίδα «Documento» ανακοίνωσε επίσηµα την αποχώρηση του Ιωάννη-Βλαδίµηρου Καλογρίτσα και την ανάληψη της έκδοσης της εφηµερίδας από τη εταιρεία Documento Media Μονοπρόσωπη ΙΚΕ του δηµοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισηµάνθηκε ότι «η διεύθυνση της εφηµερίδας ενηµέρωσε τους δηµοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος». Η παραπάνω εξέλιξη ήρθε να προστεθεί σε προηγούµενες, διαδοχικές αλλαγές εταιρικών σχηµάτων ιδιοκτησίας της εφηµερίδας, παρά το γεγονός ότι το λογότυπο, το στήσιµο, οι εργαζόµενοι, η ταυτότητα και η γενικότερη δοµή του εντύπου παρέµεναν ως έχουν, γεγονός που οδηγεί νοµικούς στο συµπέρασµα ότι πρόκειται για εταιρείες διάδοχης κατάστασης, οι οποίες δηµιουργήθηκαν για την αποφυγή καταβολής χρεών. Ωστόσο, αυτό είναι ένα άλλο ζήτηµα...

Μπορεί λοιπόν επί των ηµερών ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. ο Κ. Βαξεβάνης να ευαγγελιζόταν την πάταξη των «διαπλεκόµενων εργολάβων των ΜΜΕ», παραδίδοντας µαθήµατα δεοντολογίας και αγωνιστικού πνεύµατος, παρά ταύτα οι σχέσεις του µε το... αριστερό «κονκλάβιο» του Μαξίµου φανέρωναν το ακριβώς αντίθετο.

Περαιτέρω, τους τελευταίους µήνες, το 2019 πλέον, της προηγούµενης διακυβέρνησης, όταν είχε αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισµού η κ. Βασιλική Θάνου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και την αντιπροεδρία η Αννα Νάκου, σύµβουλος του Ν. Παππά, ο εκδότης του «Documento» υπέβαλε προς εξέταση αιτήµατα για δήθεν καρτέλ και µονοπώλια στην εγχώρια εκδοτική αγορά, τα οποία φυσικά εξετάζονταν στο άψε-σβήσε και κατά προτεραιότητα.

Όπως όµως είχαν αναδείξει τα «Π», η κ. Νάκου υπηρετούσε στο γραφείο του κ. Παππά το 2016, την περίοδο που εκείνος, ως υπουργός Επικρατείας, µαζί µε τον κουµπάρο και φίλο του, Λευτέρη Κρέτσο, έφεραν την ευθύνη για τη διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Τα ερωτήµατα για το κατά πόσον πρόσωπα που είχαν έντονο πολιτικό χρωµατισµό, αλλά και συγκεκριµένες πολιτικές ταυτίσεις µπορούν να διεξάγουν ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες προφανώς ουδέποτε απασχόλησαν τον κ. Βαξεβάνη, αλλά και την προηγούµενη κυβέρνηση.

ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Τον Απρίλιο του 2019, η Εισαγγελία ∆ιαφθοράς ανασύρει από το αρχείο παλαιά µηνυτήρια αναφορά βουλευτών της Ν.∆., οι οποίοι ζητούσαν να διερευνηθούν οι συνθήκες συµµετοχής του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισµό του 2016. Στο εκδοθέν πόρισµα (Ιούλιος 2019) επισηµαίνεται, µεταξύ άλλων, ότι ποσό περίπου 3 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκε µέσω της Τράπεζας Αττικής προς την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, δεν αιτιολογείται, ούτε φέρει αποδεικτικά παραστατικά. Σύµφωνα, δε, µε το πρόσφατο δηµοσίευµα των «Νέων», τέτοιο ήταν το ποσό (3 εκατ. ευρώ) που είχε σταλεί από την HSBC στις 29 Αυγούστου 2016 στην Τράπεζα Αττικής προς την «Ι. Καλογρίτσας», η οποία το διατήρησε ως κεφάλαιό της και όταν µετονοµάστηκε σε Media Doc για την έκδοση του «Documento».

Στη µήνυση που είχαν καταθέσει κατά παντός υπευθύνου στις 23 Σεπτεµβρίου 2016 οι βουλευτές της Ν.∆. Μάκης Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ιωάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Χαράλαµπος Αθανασίου τόνιζαν πως η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τις τηλεοπτικές συχνότητες είχε παραβιάσει το καθήκον της, «προκειµένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεµατιστών σκόπιµα, µη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων µε τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιµα, λαµβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, µε βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν µπορούσε να λάβει υπόψη».

Όταν είδαν το φως της δηµοσιότητας τα πρώτα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας (µέσα Ιουλίου 2019), ο Κ. Βαξεβάνης έκρινε πως έπρεπε να τοποθετηθεί γράφοντας µεταξύ άλλων: «Το 2016... δεν είχα κανένα όνειρο να γίνω εκδότης εφηµερίδας (δεν ήξερα αν θα επιβιώσω κιόλας, ακόµη και να το ήθελα), αλλά σίγουρα ήθελα να δω µια εφηµερίδα διαφορετική από τις άλλες. Τη χρονιά εκείνη υπήρξαν επαφές µε διάφορους επιχειρηµατίες που εξέφραζαν τη διάθεση να βγάλουν εφηµερίδα. Το ποιοι ήταν και τι ήθελαν δεν είναι της παρούσης. Ένας από αυτούς ήταν ο Καλογρίτσας, προτού ακόµη υπάρξουν τα περί βοσκοτοπιών και προβάτων... Οι συζητήσεις µε τον Γιάννη Καλογρίτσα κατέληξαν το φθινόπωρο του 2016 σε προφορική συµφωνία, που προέβλεπε πως εγώ µε την οµάδα µου θα αποτελούσαµε τον πυρήνα των δηµοσιογράφων που θα δηµιουργούσαµε µια µαχητική εφηµερίδα, µε σαφή προοδευτικό προσανατολισµό και κύριο στόχο τη διαφθορά, η οποία σαφώς είχε προέλευση και πρωταγωνιστές εκείνη την εποχή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆. Έπειτα από αναβολές, ορίστηκε ως ηµεροµηνία του πρώτου φύλλου η 20ή Νοεµβρίου 2016. Η εφηµερίδα θα ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας του Γ. Καλογρίτσα (ήταν αυτή που είχε πάρει µέρος στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες) και εγώ θα ήµουν απλώς διευθυντής».

Συνεχίζει δε: «Μεταξύ των δύο µερών συµφωνήθηκε πως η εταιρεία του Καλογρίτσα θα έχει την ευθύνη έκδοσης του φύλλου και εγώ θα κατέχω τους τίτλους του “Documento” και του “Hot Doc”. Μετά τη µείωση του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του Καλογρίτσα σε 2 εκατοµµύρια ευρώ (µέχρι τότε το µετοχικό κεφάλαιο ήταν όσα απαιτούσε ο νόµος για συµµετοχή στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες), θα παρέδιδα τους τίτλους µε αντάλλαγµα τις µετοχές».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος του 2016 για τα όσα συνέβαιναν στην Τράπεζα Αττικής και για τα εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ «θαλασσοδανείων», παρότι είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, εντούτοις «καλύφθηκε» από τις αιφνίδιες... εφόδους της Οικονοµικής Αστυνοµίας στις 15 Σεπτεµβρίου εκείνης της χρονιάς στην εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα, Σταυρούλας (Λίνας) Νικολοπούλου. Οι ελεγκτές της κεντρικής τραπεζικής Αρχής στην έκθεση αυτή διαπίστωναν ότι κατά την πενταετία 2011-2015 τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια είχαν φθάσει το 60% και ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σήµερα η ΤτΕ έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της στην Τράπεζα Αττικής και για τη µεταγενέστερη χρονική περίοδο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 11/7