voridis_parapolitika
Πολιτική

Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει παρά τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών

«Πρέπει να υπάρξει μια ποσόστωση και μια κατανομή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει σημαντικά παρά τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών περί αλληλεγγύης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι πρέπει «να υπάρξει μια ποσόστωση και μια κατανομή, δηλαδή όλοι να παίρνουν πρόσφυγές και μετανάστες».

Παράλληλα ανέφερε πως «το σωστό είναι η αίτηση του ασύλου να γίνεται στην χώρα στην οποία βρίσκεται κάποιος».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα στον Έβρο και την θάλασσα».

Ακόμη ανέφερε πως «πρέπει να προχωρήσουν τα κλειστά κέντρα, να προωθούνται άμεσα οι αιτήσεις ασύλου και όσοι παίρνουν προσφυγικό προφίλ να φεύγουν από τις δομές και για τους παράνομους μετανάστες να ακολουθείται η διαδικασία της υποχρεωτικής επαναπροώθησης».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «ουδέποτε η ΝΔ είπε πως θα διακόψει τις σχέσεις με τα Σκόπια» ενώ υπενθύμισε ότι «προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να απορριφθεί η συμφωνία και πως δεν γίνει αυτό …δεσμεύεται η Ελλάδα».

Για τον διάλογο με την Τουρκία, σημείωσε ότι «η Ελλάδα συζητά ζήτημα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει πάει καλά στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν κάποιου είδους μέτρα που περιορίζουν τον συγχρωτισμό».

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε πως όταν ανοίγεις την οικονομία είναι «προφανές ότι θα έχεις κρούσματα».

Τέλος ο ίδιος ζήτησε από όλους να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι το οποίο αλλάζει θεαματικά στην μεταναστευτική πολιτική την ευρωπαϊκή. Η συζήτηση στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει μετακινηθεί ως εξής ναι βεβαίως να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά όπως καταλαβαίνει ο καθένας την αλληλεγγύη αρχίζει και διαφοροποιείται ανάλογα με τις θέσεις των κρατών μελών. Κάποιοι θα σου πουν ότι αλληλεγγύη είναι το να δώσουμε κάποια χρήματα προκειμένου να γίνουν εγκαταστάσεις, να γίνουν τα κέντρα, να προσληφθεί προσωπικό που θα πάει πιο γρήγορα τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Θα σου πουν τέτοια πράγματα ή θα σου πουν ότι έκφραση αλληλεγγύης είναι η παρουσία της Frontex».

«Κάποιοι άλλοι, ανάμεσα σε αυτούς είναι και η χώρα μας, θα σου πουν ότι αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που υπάρχουν μεταναστευτικές ροές και είσοδοι προσφύγων, δεν συζητώ για τους λαθρομετανάστες γιατί για τους λαθρομετανάστες όλοι έχουνε συμφωνήσει και όλοι κατανοούν ότι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα μας και την ΕΕ και επομένως θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός αποτελεσματικής απομάκρυνσής τους, απέλασής τους, επαναπατρισμού. Η χώρα μας υποστηρίζει ότι στο θέμα των προσφύγων θα πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση και μια κατανομή δηλαδή όλοι πρέπει να παίρνουν. Αυτό δεν έχει γίνει δεκτό και δεν νομίζω ότι ειμαστε ώριμοι σήμερα στο να γίνει δεκτό στην ΕΕ ένας τέτοιος μηχανισμός κατανομής», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τις αιτήσεις ασύλου, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Το σωστό είναι η αίτηση για το άσυλο από αυτόν ο οποίος το ζητά να γίνεται στη χώρα στην οποία βρίσκεται. Αυτό θα πρέπει να το δεχτεί και η Τουρκία δεν είναι μόνο να το δεχτούμε εμείς γιατί ακόμα και αν εμείς πούμε ότι εκεί πρέπει να γίνει η εξέταση του ασύλου να υπάρχει μια ροή η οποία θα έρχεται μέσα. Εκεί η λύση ότι δεν εξετάζω την αίτηση ασύλου καθόλου και προχωρώ στην επαναπροώθηση πάλι θέλει μια συμφωνία με το άλλο κράτος».

Ερωτηθείς για τη φωτιά στη Μόρια, απάντησε: «Η φωτιά δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο να αλλάξει σε μια κατεύθυνση επιεικέστερου συστήματος ή πιο φιλικού συστήματος προς την παράνομη μετανάστευση. Δηλαδή επειδή υπήρξε η φωτιά ή επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες του ζητήματος διαχείρισης του αριθμού σε οποιοδήποτε σημείο δεν μπορεί αυτό να μας οδηγεί σε μια προσέγγιση την οποία παραδείγματος χάριν θα ακολουθήσουμε τη Συριζαίκη πολιτική που ήταν η πολιτική του ''ελάτε, μπείτε εγώ θα σας προωθώ στο εσωτερικό προκειμένου να μην υπάρχει πίεση στα νησιά και προωθώντας σας στο εσωτερικό θα σας αφήνω να πηγαίνετε όπου θέλετε δηλαδή να περνάτε παράνομα στην ΕΕ''».

«Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε, υπήρξε καταστροφική, οδήγησε σε απομόνωση της Ελλάδας και επομένως αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Η σωστή πολιτική είναι αυτή που έχουμε εξαγγείλει και την οποία έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε και έχει αρχίσει και φέρνει αποτελέσματα. Είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Το έχουμε κάνει 100% στον Έβρου, το κάνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με αρκετά μεγάλη επιτυχία στα θαλάσσια σύνορά μας. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και στο οποίο έχουμε καθυστερήσει και πρέπει να το προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα είναι τα κλειστά κέντρα. Το τρίτο που πρέπει να κάνουμε και για το οποίο έχουμε κάνει πολλά πράγματα είναι να καθαρίζουμε πάρα πολύ γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου και όποιοι παίρνουν προσφυγικό καθεστώς να φεύγουν από τις δομές. Αυτοί έχουν πάρει άδεια παραμονής και άδεια εργασίας επομένως πρέπει να μπουν μέσα στον κοινωνικό ιστό και να εργαστούν, οι άλλοι οι οποίοι είναι παράνομοι μετανάστες αυτοί θα πρέπει να ακολουθείται μια διαδικασία υποχρεωτικής και αναγκαστικής επαναπροώθησής τους. Δεν είναι εύκολη διαδικασία ωστόσο και αυτή την έχουμε επιταχύνει, τους τελευταίους 10 μήνες έχουμε κάνει πολύ περισσότερες επαναπροωθήσεις απ’ όσες είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης, αυτή πρέπει να κάνουμε, αυτή εφαρμόζουμε. Φέρνει αποτελέσματα και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε παραλάβει», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ζάεφ, επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας για να λεει τέτοια πράγματα. Είναι άλλα αντί άλλων. Απορώ πως αναπαράγονται με τόσο πειθήνιο τρόπο από διάφορους που αποτελούν μέρος του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορείς να λες τέτοιες ουρανομήκης ανοησίες. Είχαμε πει ποτέ εμείς στη ΝΔ ότι θα διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια; Είχαμε πει εμείς ποτέ ότι πρόκειται να καταγγείλουμε τη Συμφωνία και να μην εφαρμόσουμε τη Συμφωνία εάν αυτή η Συμφωνία περάσει; Αυτά όλα που κάνουμε τώρα τα έχουμε πει προεκλογικά και τα έχουμε πει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Μητσοτάκης στη βασική του ομιλία είπε ότι η κρίσιμη στιγμή είναι τώρα, τώρα πρέπει να απορριφθεί αυτή η κακή συμφωνία διότι αν δεν απορριφθεί δεσμεύει τη χώρα, παράγει έννομα αποτελέσματα και για αυτό είναι κρίσιμη στιγμή γιατί δεν θα μπορεί να αλλάξει ή να καταγγελθεί. Τα έχουμε πει επτακόσιες φορές, δεν καταλαβαίνω τώρα τι συζητάμε».

»Εμείς είπαμε ποτέ ότι αυτή η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί; Πως είναι δυνατόν να λένε αυτοί οι άνθρωποι με τέτοια εμμονή πράγματα τα οποία είναι ξεκαθαρισμένα από την πρώτη στιγμή. Είπαμε εμείς ποτέ ότι θα καταγγείλουμε τη Συμφωνία; Είπαμε το αντίθετο, είπαμε ότι αυτή η Συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτή η Συμφωνία έχει δυσμενείς συνέπειες και ότι θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις δυσμενείς συνέπειές της. Πότε είπαμε τη λέξη καταγγείλω, ακυρώνω, διακόπτω διπλωματικές σχέσεις πράγματα για τα οποία μας εγκαλεί σήμερα ο Τσίπρας και παριστάνει ότι δήθεν εμείς δεν έχουμε τηρήσει το λόγο μας ή κοροϊδέψαμε οποιονδήποτε!... Είναι κωμική αντιπολίτευση Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το διάλογο με την Τουρκία και ποια είναι τα όρια, απάντησε: «Τα όρια είναι αυτά που έχουμε πει από την αρχή και αυτά που έχουνε πέσει στο τραπέζι και αυτά που μπορούνε να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ».

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία και αν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στη Χάγη, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Αυτό είναι πρόβλημα της Τουρκίας διότι εμείς με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ολοκληρωμένα τη θετική μας βούληση στο να επιλυθούν πράγματι ζητήματα που όντως χρήζουν ρυθμίσεων. Ρυθμίσεως δεν χρήζουν τα ζητήματα της εδαφικής μας κυριαρχίας, εκεί είναι ρυθμισμένα τα θέματα, χρήζει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουμε γίνει αστοχίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, απάντησε: «Στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εν πολλοίς όχι. Θεωρώ ότι καλά έχει πάει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προφανώς όταν έχεις να ρυθμίσεις μια σειρά περιοριστικών μέτρων γιατί αντιμετωπίζεις την πανδημία κάποια μέτρα μπορεί να μην είναι και τα απολύτως ενδεδειγμένα αλλά νομίζω ότι αυτό είναι πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των μέτρων και επίσης πρέπει κανένας να καταλαβαίνει ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχει μια παγκόσμια συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό με πολύ διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις και λεπτομέρειες. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι πρέπει να έχουμε κάποιου είδους μέτρα τα οποία περιορίζουν τον συγχρωτισμό».

«Η χώρα μας έχει πάει καλά, η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο είναι παράδειγμα και νομίζω ότι ακόμα και τώρα, στο άνοιγμα, επίσης η χώρα μας τα πηγαίνει καλά. Άρα όταν ανοίγεις έχεις κρούσματα δεν είναι το ίδιο με το να είναι όλοι σε lockdown. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά, έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, έχει μεγάλη σημασία να τηρούμε με απόλυτο σεβασμό τις οδηγίες των ειδικών. Νομίζω ότι κάθε μέρα δίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα