«Εάν υπάρξει παραπομπή του Νίκου Παππά θα συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση  για τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της παράβασης καθήκοντος», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.

 Σύμφωνα με τον κ. Μπούγα,  ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς φέρεται να ζήτησε χρήματα για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να δοθούν στον Καλογρίτσα με σκοπό να ελεγχθεί ο τύπος.

 Επισήμανε τον κίνδυνο παραγραφής ενώ είπε πως οι υποθέσεις Παππά και Παπαγγελόπουλου συνδέονται λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπάθησαν να ελέγξουν την δικαιοσύνη με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και τον Τύπο με την υπόθεση Καλογρίτσα.

 Χαρακτήρισε εκβιασμό την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μορατόριουμ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μπούγα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Σήμερα μετά την απόφαση που θα ληφθεί, εφόσον η απόφαση είναι παραπεμπτική δηλαδή να παραπέμψει τις υποθέσεις προς έρευνα που αφορούν τον κ. Παππά θα συγκροτηθεί στη συνέχεια η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διεξαγάγει την προκαταρκτική εξέταση των υποθέσεων. Πρόκειται για δύο αδικήματα τα οποία αφορούν σε μια υπόθεση. Τα δύο αδικήματα ειναι η δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και το δεύτερο αδίκημα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, το πρώτο είναι κακούργημα, είναι η παράβαση καθήκοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

«Αφορά στη διαδικασία λήψης των τηλεοπτικών αδειών στην οποία ο κ. Παππάς φέρεται να ζήτησε χρήματα προκειμένου αυτά να δοθούν στον κ. Καλογρίτσα ο οποίος λειτουργούσε ως αχυράνθρωπος της τότε κυβέρνησης με σκοπό να ελεγχθεί ο Τύπος και στη συνέχεια μετά την ακύρωση του διαγωνισμού τα 3 εκατομμύρια που είχαν δοθεί από την CCC στον κ. Καλογρίτσα για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής, τα έλαβε ο κ. Καλογρίτσας, του επεστράφησαν αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και αυτά τα χρήματα τα διοχέτευσε για την ίδρυση της εφημερίδα Documento. Στην αρχή ο κ. Καλογρίτσας ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας και στη συνέχεια σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, του ζητήθηκε από την τότε κυβέρνηση και τον κ. Παππά συγκεκριμένα να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας στον σημερνό ιδιοκτήτη, τον κ. Βαξεβάνη. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα στοιχεία της υπόθεσης τα οποία θα κρίνει σήμερα η Βουλή», διευκρίνισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.

«Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής διότι παρόλο που έχει αναθεωρηθεί η διάταξη του άρθρου 86 του συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την προηγούμενη διάταξη γιατί αυτό απαιτεί ο ποινικός μας κώδικας, να εφαρμόζονται οι ευμενέστερες διατάξεις, και εδώ η ευμενέστερη διάταξη για τον οιονεί κατηγορούμενο τον κ. Παππά είναι η προηγούμενη του άρθρου 86 που προέβλεπε συντομότερο χρόνο αποσβεστικής προθεσμίας ή παραγραφής», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο χρόνος αυτός είναι η λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου της Βουλής, που σημαίνει ότι τέλος Ιουνίου και σε περίπτωση που δεν έχουμε θερινά τμήματα το αργότερο τέλος Σεπτεμβρίου επέρχεται το χρόνος παραγραφής ως εκ τούτου μέχρι τότε θα πρέπει όχι μόνο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά να έχει έρθει η υπόθεση ξανά στην ολομέλεια προκειμένου να αποφασιστεί η δίωξη ή μη του κ. Παππά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την υπόθεση Παππά και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κ. Μπούγας ανέφερε: «Συνδέονται απολύτως διότι είναι μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να ελέγξει με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου τη Δικαιοσύνη, με την υπόθεση Καλογρίτσα τον Τύπο και αφορά στον «έλεγχο των αρμών της εξουσίας». Θυμάστε την έκφραση αυτή η οποία πράγματι αποτυπώνει απολύτως τη βούληση της τότε κυβέρνησης, να έχουν την πλήρη έλεγχο των εξουσιών και του Τύπου. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, πρόκειται για δύο υποθέσεις που είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος με κεντρικό πρωταγωνιστή και συντονιστή και των δύο αυτών υποθέσεων τον κ.Παππά. Αυτό είναι προφανές αν κάποιος δει τα χαρακτηριστικά και των δύο υποθέσεων».

Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Τσίπρα για πολιτικό μορατόριουμ και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να έρθει στη δημοσιότητα αυτή η υπόθεση, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει γιατί τα στοιχεία τα οποία ήδη υπάρχουν και αυτά τα οποία πρόκειται να έρθουν με την έρευνα την οποία θα κάνει η προκαταρκτική επιτροπή είναι τέτοια που θα καταρρίψουν το αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος το οποίο είχε κυβερνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύπτει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς γιατί η πρόταση για μορατόριουμ ουσιαστικά είναι ένας εκβιασμός. Μη νομοθετείτε, μην ασκείτε κυβερνητικά καθήκοντα, μην κάνετε το θεσμικό σας καθήκον να παραπέμψετε στη Δικαιοσύνη υποθέσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά τέτοια που πρέπει να παραπεμφθούν προκειμένου εμείς να ηρεμούμε τους οπαδούς μας και να μην ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Αυτό είναι ένας συμψηφισμός, ένα παζάρι το οποίο δεν μπορεί να το ανεχτεί καμία δημοκρατία και καμία δημοκρατική κυβέρνηση, πάντως όχι η κυβέρνηση της ΝΔ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σχολιασμό του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την υπόθεση, σημείωσε: «Αν ο κ.Τσίπρας θεωρούσε ότι η κατηγορία είναι ανίσχυρη είχε το δικαίωμα, με βάση τον κανονισμό της Βουλής και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, να ζητήσει 7 μέρες μετά την υποβολή της πρότασης της ΝΔ γνωμοδότηση από τριμελές δικαστικό συμβούλιο που συγκροτείται από ανώτατους δικαστές που σύμφωνα με το νόμο έχει την υποχρέωση να γνωμοδοτήσει για την βασιμότητα της κατηγορίας. Αν λοιπόν αισθανόταν ισχυρός για το επιχείρημά του θα το είχε κάνει. Δεν το έκανε επειδή αντιλαμβάνεται πως αν είχε δοθεί η υπόθεση αυτή για γνωμοδότηση στο τριμελές δικαστικό συμβούλιο απλά θα είχε επιβεβαιωθεί η ορθότητα της πρότασης της ΝΔ».