Ήταν το βράδυ του Ιουλίου του 2019, όταν είχαν ξεκαθαρίσει πλέον τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι: «Από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος, αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει και πάλι περήφανα το κεφάλι. Και εμείς σηκώνουμε τα μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα. Με σεβασμό στην ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε».

Δύο χρόνια μετά μπορούμε να κοιτάμε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες στα μάτια. Καθώς η κυβέρνηση αυτή και μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά πέτυχε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Απέδειξε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων, αλλά μια κοινωνία που μπορεί, εάν η Πολιτεία τής στείλει το σωστό μήνυμα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της και να βάλει ψηλά τον πήχη.

Η Ελλάδα πέτυχε να κάνει την υγειονομική πολιορκία ευκαιρία προόδου. Αφού στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του, προχώρησε σε μια ψηφιακή επανάσταση και σε αλλαγή της κουλτούρας του κράτους. Η Πολιτεία λειτούργησε με όρους σεβασμού προς τον πολίτη. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να θωρακίζει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ένας σοβαρός εταίρος.

Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι είναι κράτος Δικαίου και όχι κράτος παραδομένο στους... μπαχαλάκηδες.

Τα δύο αυτά δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επέστρεψε και απέδειξε ότι έχει δυνάμεις αστείρευτες. Τώρα, όμως, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα. Μεγάλο μας όπλο είναι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Ενα γιγαντιαίο πρόγραμμα, με 175 δράσεις. Για την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία, την κοινωνική φροντίδα και τις επενδύσεις, που θα αλλάξει την εικόνα του τόπου. Αλλά και τις ζωές όλων μας, καθώς θα φέρει μεγάλα έργα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Καθαρότερη και φτηνότερη ενέργεια και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Υγεία που απαντά στο σήμερα και Παιδεία που βλέπει στο αύριο.

Ηδη εκσυγχρονίσαμε το εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας δύναμη στον εργαζόμενο, και προχωράμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας, τόσο στο κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης όσο και σε αυτό του εκσυγχρονισμού των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σπάσαμε νοοτροπίες που κρατούσαν χρόνια την Ελλάδα καθηλωμένη στο χθες.

Στην πορεία αυτή, και λάθη έγιναν και παραλείψεις. Αλλά αμέσως διορθώθηκαν και το καράβι μπήκε και πάλι σε ορθή πορεία. Δύο χρόνια μετά και καθώς βγαίνουμε προσεκτικά στο ξέφωτο, είναι η δική μας ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.

Δύο χρόνια μετά κοιτάμε μπροστά με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.