«Αυτή η ‘’παραμύθα’’ περί ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί εδώ και πέντε χρόνια δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια ακούμε ότι ο Παπανδρέου πάει στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου,  Γιώργος Πεταλωτής, αναφορικά με τα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ με την αξιωματική αντιπολίτευση και με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

«Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά στο δικό μας το χώρο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχτεί επιθέσεις φιλίας από το ΣΥΡΙΖΑ, όσοι μείναμε σε αυτό το χώρο αποδείξαμε ότι αν θέλαμε να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ θα πηγαίναμε όταν ήταν κυβερνητικά ελκυστικός. Μας ενδιαφέρει η πολιτική αυτονομία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής.

«Συζητήσεις που γίνονται εκ του πονηρού ας μετατραπούν σε σοβαρές πολιτικές συζητήσεις για να συμμετέχουμε όλοι και ας μην αδικούμε και τους έξι εξαιρετικά επιλεγμένους και πολύ σημαντικούς υποψηφίους που αυτή τη στιγμή προβάλει το ΚΙΝΑΛ και είναι η μεγάλη δύναμη έλξεως στον απλό πολίτη να έρθει και να ψηφίσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την προοδευτική διακυβέρνηση, ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Θα πρέπει εμείς ως ένα κόμμα και ως ένα κίνημα που είμαστε σοσιαλδημοκρατικό και ανήκουμε στην Αριστερά θα πρέπει να πούμε αν είμαστε με την πρόοδο ή με τη συντήρηση. Αν κάποιος θεωρεί ότι στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει πρόοδος και συντήρηση νομίζω ότι θα πρέπει να το πει για να αντιλαμβανόμαστε όλοι σε ποιο κόμμα βρισκόμαστε και σε ποιο κόμμα στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία».

«Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι εμείς ως ένα κόμμα που θέλουμε να γίνει η βάση για να δημιουργηθεί και πάλι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη οφείλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Προοδευτικοί πολίτες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Με δεδομένο ότι έγιναν εκλογικές ανατροπές την τελευταία δεκαετία τέτοιες που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί δηλαδή ο κόσμος πήγαινε και ψήφιζε τελείως διαφορετικά και με τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις και πρόσημα από την βασική ιδεολογία που είχαν, πραγματικά οι προοδευτικοί πολίτες βρίσκονται οριζόντια στο πολιτικό σύστημα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτοί οι προοδευτικοί πολίτες μας ενδιαφέρουν όπως επίσης μας ενδιαφέρει και να δημιουργήσουμε μια ατζέντα, να προτείνουμε και μάλιστα τώρα είναι η ευκαιρία, ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τις προσωπικές επιθέσεις, τη ρητορική μίσους, τα fake news που κυκλοφορούν κυρίως άνθρωποι που είναι εκτός του χώρου μας και που με μεγάλη ευκολία κάποιοι εν ονόματι μιας εκλογικής διαδικασίας είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν, και ας δημιουργήσουμε μια ατζέντα πολιτική που να έχει προοδευτικά στοιχεία για να μπορέσουμε να καταστήσουμε ελκυστικό το δικό μας χώρο και ο ψηφοφόρος που έφυγε από αυτό το χώρο να έρθει να μας ψηφίσει», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθεις αν συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, απάντησε: «Προοδευτικό είναι ότι μας πηγαίνει μπροστά όχι ότι έχει το ψευδεπίγραφο τίτλο του προοδευτικού και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διακυβέρνηση του έχει αποδείξει ότι έχει ταυτιστεί με πολύ συντηρητικές επιλογές και έχει κυβερνήσει με ένα τρόπο που κάθε άλλο παρά προοδευτικό μπορούμε να το θεωρήσουμε. Αυτά τα έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Παπανδρέου ότι η συντήρηση βρίσκεται παντού και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με συντηρητικές επιλογές, για αυτό λέω ότι πράγματα που είναι ξεκαθαρισμένα για εμάς ας μην επανέρχονται με αυτό τον τρόπο».

«Εκείνο που θεωρώ ότι πρέπει να μας αφορά όλους μας είναι να δημιουργήσουμε μια ατζέντα πάνω στην οποία θα συζητήσουμε δηλαδή να δημιουργηθεί μια βάση συζήτησης με το τι έχει να προσφέρει ο καθένας όχι για να έχουμε έναν ανταγωνισμό ιδεών αλλά για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα όποιος και αν είναι αυτός ο πολιτικός αρχηγός να εγκολπώσει όλες αυτές τις προτάσεις για να πάμε σε μια προοδευτική κατεύθυνση», διαμήνυσε κλείνοντας.