Ένα νέο κόμμα αναμένεται να προκύψει από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 14- 17 Απριλίου. Με βάση τα αποτελέσματα από την εκλογή των συνέδρων, όλα δείχνουν ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, αλλάζοντας στην πραγματικότητα τη φυσιογνωμία του από πολυτασικό σε αρχηγικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων οι προεδρικοί κέρδισαν το 75%, ενώ οι «53+», που είναι ενταγμένοι στην «Ομπρέλα», το 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο Συνέδριο οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή από τη βάση του κόμματος του προέδρου και της Κ.Ε. θα περάσουν με μεγάλη πλειοψηφία. Εφόσον οι προτάσεις αυτές υπερψηφισθούν, οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου θα στηθούν στις 15 Μαΐου, ενώ μέχρι τότε όποιος επιθυμεί θα μπορεί να γίνει μέλος του κόμματος.

Το περίγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από αυτή την κορυφαία εκδήλωση του κόμματός του αναμένεται να δώσει και το ιδεολογικό περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς, το οποίο όμως θα εκφράζει και ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς, που βρίσκεται στον «μεσαίο χώρο». Παράλληλα, θα αναδείξει τη νέα ηγετική ομάδα με την οποία θα πορευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ολγα Γεροβασίλη, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Θάνος Μωραΐτης, η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και από το νέο think tank των «σοφών» ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Αιμίλιος Αυγουλέας θα αποτελέσουν τη νέα ομάδα με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Τι θέλει ο Αλέξης

Οι πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί το Συνέδριο να γίνει «αρένα» εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, αλλά ένα «γήπεδο» ανταλλαγής απόψεων για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι «53+» επιμένουν στις απόψεις τους, λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σωστή, αφού η εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. γίνεται από τους συνέδρους σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Πηγές από στελέχη που ανήκουν στην «Ομπρέλα» λένε μάλιστα ότι θα καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και θα τις υποστηρίξουν σθεναρά μέχρι και την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να πείσουν και ένα κομμάτι των συνέδρων.

Ακόμα, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι από τη διαδικασία του Συνεδρίου λείπει το πολιτικό στίγμα. Δηλαδή η κεντρική ιδέα με την οποία θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη του Συνεδρίου και με βάση το ενδεχόμενο μιας εκλογικής διαδικασίας. Επιμένουν, δε, ότι βασικό ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι να εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας με σαρωτικά ποσοστά, αλλά να υπάρξουν πολιτικές απαντήσεις στα κεντρικά πολιτικά θέματα, που είναι η οικονομία, η ακρίβεια, η Υγεία, τα εργασιακά, η Παιδεία.

Αγωνία

Οι ίδιοι άνθρωποι εκφράζουν επίσης την αγωνία τους για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα δημιουργήσουν ένα νέο εσωκομματικό τοπίο, το οποίο, όπως εκτιμούν, θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση, μάλιστα, τις νέες εγγραφές -στις οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ-, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στην εκλογή των στελεχών. Πέρα δηλαδή από τα πολύ προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημ. Βίτσας και ο Θ. Δρίτσας, η συντριπτική πλειονότητα των «53+» αναμένεται να αντιμετωπίσει ζήτημα εκλογιμότητας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9 Απριλίου 2022.