Μια θλιβερή πρωτιά για πολιτικό της Αριστεράς θα έχει ο Νίκος Παππάς, καθώς είναι το πρώτο στέλεχος από αυτόν τον ιδεολογικό χώρο που οδηγείται σε Ειδικό Δικαστήριο, με το τόσο υποτιμητικό, για πολιτικό, αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Για τον εν λόγω πολιτικό ισχύει πλήρως το «από τα ψηλά στα χαμηλά», δεδομένου ότι διήνυσε με «οβιδιακή» ταχύτητα μια διαδρομή που ξεκίνησε στα πρώιμα νιάτα του στη Νεολαία Συνασπισμού, ως γιος αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα (σ.σ.: ο πατέρας του, Στέλιος, ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου), και συνεχίστηκε μετέπειτα ως κορυφαίος υπουργός και αντ’ αυτού του Αλέξη Τσίπρα και τώρα ως αντιμέτωπος με το φάσμα της δικαστικής καταδίκης. Αν υπήρχε μία λέξη που θα χαρακτήριζε το δρομολόγιο του κ. Παππά, αυτή δεν θα ήταν άλλη από την «πολυπραγμοσύνη» - τις περισσότερες φορές με όρους εντελώς έξω από τους αξιακούς κώδικες της Αριστεράς.

Συνομιλητής

Ο Νίκος Παππάς, εκτός όλων των άλλων, έγινε προνομιακός συνομιλητής επιχειρηματιών, που τα χρόνια της γιγάντωσης του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν επαφή και πρόσβαση στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος ή και στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε αναθέσει όλη αυτή τη «δουλειά» στον στενό συνεργάτη και
Εφτασε στο σημείο όταν αναφερόταν σε κορυφαίους επιχειρηματίες, ως δείγμα προφανούς οικειότητας, να μιλάει για αυτούς με το μικρό τους όνομα
επιστήθιο φίλο του λόγω και της εμπιστοσύνης που του είχε. Για την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την εποχή της παντοδυναμίας του, ήταν εμφανές ότι ξεπερνούσε κατά πολύ τα λεπτά όρια των σχέσεων πολιτικών με επιχειρηματίες. Εφτασε στο σημείο, όπως λένε στελέχη του κόμματος, στις συσκέψεις που γίνονταν στην Κουμουνδούρου, όταν αναφερόταν σε κορυφαίους επιχειρηματίες, ως δείγμα προφανούς οικειότητας, να μιλάει για αυτούς με το μικρό τους όνομα, σε μια λογική «είδα τον τάδε» ή «μου είπε ο τάδε» κ.λπ.

Το πλήρωσε

Την… αμετροέπειά του αυτή την πλήρωσε και με το παραπάνω όταν πίστεψε πως ως υπουργός Επικρατείας μπορούσε να ελέγξει πλήρως τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να στήσει μέσω, του επίσης διωκόμενου τώρα Χρήστου Καλογρίτσα, το περίφημο «ΣΥΡΙΖΑ channel».

Η εμπλοκή

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν το πρόσωπο εκείνο που εξ ονόματος του κ. Παππά συνάντησε τους επιχειρηματίες Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Κοντομηνά -όπως αμφότεροι έχουν αποκαλύψει, χωρίς να πάρουν απάντηση και, πολύ περισσότερο, χωρίς να διαψευστούν-, ζητώντας τους να του δανείσουν μεγάλα ποσά για να πληρώσει τη δόση του ποσού για τις άδειες, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Παραλλήλως, μέσω της λιβανέζικης εταιρείας CCC μεταφέρθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό του κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες και όχι μόνο.

Όλο αυτό το πλέγμα των ερεβωδών δραστηριοτήτων του Νίκου Παππά είναι που θα ερευνηθεί από το ανώτατο επίπεδο της ελληνικής Δικαιοσύνης τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και θα εξελιχθεί η διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο.

Έλεγχος των ΜΜΕ

Βεβαίως, ο μεγαλεπήβολος στόχος του κ. Παππά και κατ’ επέκταση του κ. Τσίπρα δεν ήταν απλώς η δημιουργία ενός αμιγώς φιλικού καναλιού, αλλά ο συνολικός έλεγχος των ΜΜΕ, ιδίως με έμφαση σε αυτά που είχαν μεγάλη επιρροή. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, εξάλλου, θεωρούσαν στην Κουμουνδούρου πως τα ΜΜΕ αποτελούσαν ανάχωμα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Γι’ αυτό και εξαρχής στοχοποίησαν το Mega, τις εφημερίδες του τότε ΔΟΛ («Νέα» και «Βήμα»), το «Εθνος» και, λίγα χρόνια αργότερα, τον όμιλο των «Παραπολιτικών».

Διττός στόχος

Η γενικότερη προσπάθεια είχε διττό στόχο: πίεση είτε για κλείσιμο Μέσων είτε για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επιτελικών στελεχών. Απολύτως
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον τότε εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, να αντικατασταθούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι
διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον πιο επίσημο τρόπο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον τότε εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, να αντικατασταθούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι με αντίστοιχους της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν κατάφεραν στον ΔΟΛ, λόγω και της εξαγοράς στη συνέχεια του ιστορικού ομίλου από τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, το πέτυχαν με την αλλαγή της διεύθυνσης του «Έθνους», έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις του Φώτη Μπόμπολα με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κάντζα, στην οικία του μετέπειτα διευθυντή του «Εθνους», Μπάμπη Παπαδάκη.

Με Καμμένο

Παραλλήλως, σε συνεννόηση και με τον Πάνο Καμμένο και με τις επαφές που είχε τότε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., επιχείρησαν να οργανώσουν με συγκεκριμένο (φιλορώσο) επιχειρηματία ένα δίκτυο τοπικών Μέσων, με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ «ευλόγησαν» με όλους τους τρόπους την πώληση του τηλεοπτικού καναλιού του Φίλιππου Βρυώνη, που μετονομάστηκε σε Open, στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022.