Έναν καθαρό δρόµο έξι µηνών επιδιώκει να ανοίξει ο πρωθυπουργός µέχρι τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες σταθερή βούλησή του είναι να διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Οι εισηγήσεις που δέχεται για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αρκετές και τεκµηριωµένες, καθώς το τελευταίο διάστηµα τη δηµόσια συζήτηση σχεδόν µονοπωλεί το ζήτηµα των παρακολουθήσεων, και το πολιτικό κλίµα, όπως επισηµαίνουν οι ίδιοι συνεργάτες του που κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις, είναι τοξικό και γίνεται δηλητηριώδες.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε απορρίψει τελικά τις εισηγήσεις που δεχόταν τους τελευταίους µήνες τόσο για ανασχηµατισµό όσο και για αλλαγή του εκλογικού νόµου, δεν φαίνεται να ενστερνίζεται ούτε την πρόταση για προσφυγή στις κάλπες πριν από την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης.

Τα δεδομένα

Η προσεκτική ανάγνωση όλων των τελευταίων µετρήσεων της κοινής γνώµης, όπως επισηµαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, δείχνει ότι η υπόθεση µε τις παρακολουθήσεις έχει δυσαρεστήσει µια µερίδα του κόσµου, ιδίως από τον χώρο του Κέντρου, αλλά δεν έχει επηρεάσει σε σηµείο που να αλλάξει τα δεδοµένα: Η Νέα ∆ηµοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισµα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιο ώστε να της δώσει µια καθαρή πρωτιά στην πρώτη κάλπη και να ανοίξει τον δρόµο για την αυτοδυναµία στη δεύτερη, στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Χαρακτηριστικά, στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που συνοµιλούσε πρόσφατα µε ξένους παράγοντες, τους µετέφερε την εκτίµηση ότι θα διεξαχθούν το 2023 δύο εκλογικές αναµετρήσεις και στη δεύτερη θα υπάρξει, όπως δείχνει η ιστορία, µια πόλωση, που θα αυξήσει σηµαντικά τα ποσοστά των δύο πρώτων κοµµάτων. Ως προς αυτό, επικαλέστηκε τις διπλές εκλογές του 2012 και τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια τις εθνικές εκλογές του 2019. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι, ακόµα και αν δεν επιτευχθεί στη δεύτερη κάλπη αυτοδυναµία, θα σχηµατιστεί σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θεσμικές αλλαγές

Σε σχέση µε τις παρακολουθήσεις, είναι δεδοµένο ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει τρεις αποφάσεις. Πρώτον, να προχωρήσει µε τις θεσµικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, στη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδοµένων των πολιτών, µε το νοµοσχέδιο να βρίσκεται ήδη σε δηµόσια διαβούλευση.

∆εύτερον, να απαντήσει για όλα στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όχι στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συζήτηση που προγραµµατίζεται να γίνει στις αρχές ∆εκεµβρίου στην Ολοµέλεια του Κοινοβουλίου για το νοµοσχέδιο αυτό. Εκεί θα ζητήσει απαντήσεις και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα: Για τη λειτουργία κακόβουλων λογισµικών στη χώρα επί της διακυβέρνησής του, για τις παρακολουθήσεις που γίνονταν επί των ηµερών του και για τη µετατροπή τότε του αδικήµατος των υποκλοπών από κακούργηµα σε πληµµέληµα.

«Άπλετο φως»

Η τρίτη απόφαση είναι να συνεχίσει να ζητά επιτακτικά από τη ∆ικαιοσύνη να επιληφθεί εις βάθος του θέµατος και να ρίξει «άπλετο φως», µε την πεποίθηση ότι µόνο έτσι µπορεί να επέλθει πραγµατική και πλήρης διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες στη χώρα και θα πυκνώσει τις επαφές του µε τους πολίτες.

Επισκέψεις

Μετά την Άµφισσα την Πέµπτη, ακολουθεί η Πάτρα την Τρίτη και άλλες επισκέψεις στη συνέχεια, όπου, πέρα από τις συζητήσεις για τα τοπικά έργα που προχωρούν ή σχεδιάζονται και τις ευρύτερες συζητήσεις για το ζήτηµα της ακρίβειας και τα µέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, θα επιµένει στον απολογισµό του κυβερνητικού έργου και θα θέτει σταθερά το κεντρικό δίληµµα των επόµενων εκλογών: Μητσοτάκης ή Τσίπρας ή, αλλιώς, «ο πολίτης µπορεί να διακρίνει µια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από µια πραγµατικά λάθος κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Νοεμβρίου 2022.