Ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης, μιλώντας επί της προτάσεως δυσπιστίας, αναφέρθηκε στο σημερινό δημοσίευμα της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» και στο μέλος της ΑΔΑΕ Αικατερίνη Παπανικολάου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε: «Ας μιλήσουμε για παράδειγμα για την κυρία Αικατερίνη Παπανικολάου, η οποία πρωτοστατεί το τελευταίο διάστημα ως μέλος της ΑΔΑΕ στα τηλεοπτικά παράθυρα για την υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ενδεικτικά αναφέρω στην «Απογευματινή», τα οποία έχει επιβεβαιώσει η κυρία Παπανικολάου, η διαδρομή της προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα:

- Τη διετία 2002-2004 διορίζεται νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ, πρέσβη Παύλου Αποστολίδη.

- Το 2003 διορίζεται ειδική συνεργάτις του Συνηγόρου του Πολίτη.

- Τον Νοέμβριο του 2015 επί πρωθυπουργίας Τσίπρα αποσπάται στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

- Λίγους μήνες αργότερα διορίζεται και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, πάλι με απόφαση Μπαλτά και η ίδια δηλώνει υπερήφανη γι’ αυτή τη συνεργασία!

- Τον Οκτώβριο του 2016 διορίζεται Τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

- Την τριετία 2020-2022 η ίδια εμφανίζεται να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι παράτυπο. Το συγκεκριμένο έργο της το είχε αναθέσει στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, που επίσης είναι τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

- Ο κ. Γκρίτζαλης είχε διατελέσει ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2009 έως το 2012, με υπουργό τότε τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.

- Στις 3 Αυγούστου 2022 Γκρίτζαλης και Παπανικολάου συμμετείχαν στην τετραμελή επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

- Ο Χρήστος Ράμμος διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με απόφαση του Μιχάλη Καλογήρου έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2019, δηλαδή του σημερινού διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του μέχρι σήμερα.

- Όλα αυτά, κύριοι συνάδελφοι, τι δείχνουν;

- Δείχνουν ότι τα εν λόγω μέλη που υπηρετούν στην ΑΔΑΕ φαίνεται ότι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με πρόσωπα που σήμερα κινούν τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Μπορεί, λοιπόν, κανείς να αποκλείσει ότι δεν υπήρξε λόγω αυτής της επαγγελματικής τους πορείας σε πολιτικά γραφεία και σε πολιτικές ιδιότητες σχέση με συγκεκριμένους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

- Και μια ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα που ίσως πρέπει να απαντηθεί.

Όταν επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ, είδε μόνο τον κ. Ράμμο; Είδε την ολομέλεια της Αρχής; Μήπως είδε τον κ. Ράμμο και την κ. Παπανικόλαου που, απ' ό,τι διαβάζουμε, έχει και την αρμοδιότητα να τηρεί το μητρώο των εισαγγελικών διατάξεων εκ μέρους της ΑΔΑΕ;

Αλλά επειδή η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές περισσεύει, ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει απαντήσει σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» από το 2020 για την 70σέλιδη έρευνα της ΕΥΠ.

Το ρεπορτάζ της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ


APOGA_2601_001_cmyk
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με πρόταση του Μ. Καλογήρου, σήμερα διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα και εκ των πλέον έμπιστων και στενών συνεργατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογήρου διετέλεσε γενικός γραμματέας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντικαθιστώντας τον κ. Κοντονή. Ο διορισμός του κ. Ράμμου στην ΑΔΑΕ έγινε με εισήγηση Τσίπρα τον Ιούνιο 2019, λίγο πριν από το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2025.

Αντιπρόεδρος του κ. Ράμμου και τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, με πολύ ενεργή παρουσία στο προσκήνιο και το παρασκήνιο που σχετίζεται με τη λειτουργία της Αρχής, είναι η δικηγόρος Αικατερίνη Παπανικολάου.

Η πορεία της έχει πολύ ενδιαφέρον. Η εν λόγω δικηγόρος εμφανίζεται τη διετία 2002-2004 ως στενή συνεργάτις και νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ, πρέσβη Παύλου Αποστολίδη (θητεία στην υπηρεσία 1999-2004). Το 2003 η κυρία Παπανικολάου εισέρχεται στον κόσμο των Ανεξάρτητων Αρχών, αφού διορίζεται ειδική επιστημονική συνεργάτις του Συνηγόρου του Πολίτη (μονοπρόσωπη αρχή).

Τον Νοέμβριο του 2015, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016, περίπου 20 ημέρες πριν ο κ. Μπαλτάς αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου, όπου η Αικατερίνη Παπανικολάου διορίζεται αντιπρόεδρος του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.», στην οποία ήταν πριν μέλος του Δ.Σ., πάλι με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Α. Μπαλτά.

Τον ίδιο ακριβώς μήνα, τον Οκτώβριο του 2016, και αυτό είναι εντυπωσιακό, η Αικατερίνη Παπανικολάου διορίζεται τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, μία θέση που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Στην ΑΔΑΕ η κ. Παπανικολάου παραμένει και μάλιστα αναβαθμίζεται ο ρόλος της, όταν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της ΑΔΑΕ ο επίτιμος δικαστικός κ. Ράμμος.

Η θητεία της Αικατερίνης Παπανικολάου στην Αρχή, που προβλέπεται εξαετής, έχει λήξει από τον Μάρτιο 2022. Με ληγμένη θητεία είναι τρία τακτικά μέλη στην ΑΔΑΕ, τρία αναπληρωματικά, ενώ ένα μέλος έχει παραιτηθεί, για να συμμετάσχει ως υποψήφια στις εκλογές. Σημειώνεται ότι στην ΑΔΑΕ τα μέλη αυτά παραμένουν, όπως και η Αικ. Παπανικολάου, με απόφαση του κ. Ράμμου, μέχρι να αντικατασταθούν.

Η Αικ. Παπανικολάου εμφανίζεται την τριετία 2020-2022 να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που κατά τη σύμβασή της στην ΑΔΑΕ είναι παράτυπο, στο μάθημα «Ερευνητική Μεθοδολογία και Ειδικά Μαθήματα Δικαίου και Διαδίκτυο», εισπράττοντας αμοιβές χιλιάδων ευρώ. Η αμειβόμενη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι παράτυπη, αφού δεν είναι μέλος ΔΕΠ. Το συγκεκριμένο έργο στο πανεπιστήμιο της ανέθεσε ο καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Στέφανος Γκριτζάλης, που τυγχάνει επίσης τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.
Ο κ. Γκρίτζαλης κατά το παρλεθόν, και συγκεκριμένα το διάστημα 2009-2012, διετέλεσε ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Δικαυβέρνησης, με υπουργό τον Γ. Ραγκούση, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχέσεις Γκρίτζαλη - Ραγκούση χαρακτηρίζονται στενές και διαρκείς σε προσωπικό επίπεδο. Για να συμπληρωθεί το παζλ, αξίζει να αναδειχθεί το γεγονός ότι στις 3 Αυγούστου 2022 συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ΑΔΑΕ τετραμελής ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν τόσο η Αικατ. Παπανικολάου όσο και ο καθηγητής Γκρίτζαλης. Ο τελευταίος μάλιστα ως… επισπεύδων.