H προχθεσινή εμφάνιση Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και η αναμενόμενη, την προσεχή Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, θεωρούνται από την κυβέρνηση κομβικοί σταθμοί στη στρατηγική πολιτικής και επιχειρησιακής διαχείρισης της τραγωδίας στα Τέμπη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα συγκεκριμένα στοιχεία, που κομίζουν ή θα κομίσουν στον δημόσιο διάλογο οι κ. Γεραπετρίτης και Καραμανλής θα δικαιώσουν τον εξαρχής ισχυρισμό του Μεγάρου Μαξίμου πως εκτός της προφανούς πολιτικής ευθύνης της παρούσας κυβέρνησης -η οποία και ανελήφθη άμεσα μέσω της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή- υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τα κακώς κείμενα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η παραδοχή τους συνιστά προαπαιτούμενο για την εξάλειψή τους.

Κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» δεν αποκλείεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει και παρέμβαση του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και θα συγκεφαλαιώνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα υπογραμμίζει τις βασικές δεσμεύσεις, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο δυστύχημα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σημερινή ανακοίνωση της νέας, τρίτης κατά σειρά, αύξησης του κατώτατου μισθού μαρτυρά πως η κυβέρνηση οδεύει σταδιακά προς μία επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι σαφές πως ταυτόχρονα με τη διαδικασία ανάταξης των ελληνικών σιδηρόδρομων η κυβέρνηση «φωτοσκιάζει» και το θετικό αφήγημα, βασική έκφανση του οποίου είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εντός της ημέρας, εξάλλου, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να οριστικοποιηθεί και ένα πρώτο πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού τουλάχιστον έως το Πάσχα.

Αύριο, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Μαρούσι στην πρώτη «εξόρμησή» του μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Την ίδια ώρα, σε κεντρική διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης -και δη με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- επιδιώκει να μετατρέψει η κυβέρνηση τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ και ευρύτερα στους θύλακες του Δημοσίου που καταγράφουν υστέρηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επικαλέστηκε 12 νόμους της τελευταίας 4ετίας, με τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επεχείρησε να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει το κράτος, υπενθυμίζοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν “όχι”, προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέος, αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους».

Φαύλος κρατισμός

Επιδιώκοντας, δε, να υπογραμμίσει την ταύτιση στην αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επί του συγκεκριμένου θέματος, ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ότι «και παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, θέλει να εμφανίζεται σαν ανεύθυνος και να ισχυρίζεται δήθεν ότι τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε είναι ένα μικρό διάστημα, η αλήθεια, την οποία δεν αναγνωρίζει και δεν σχολιάζει, είναι ότι στον στενό ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνται μία σειρά ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποτελούσαν τους πυλώνες του φαύλου κρατισμού».

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, η ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες και με συντεχνιακά συμφέροντα σε εκείνα τα τμήματα του Δημοσίου που ομοιάζουν με την αποκαλυφθείσα πλέον κατάσταση στον ΟΣΕ, τον φέρνει μοιραία σε μετωπική αντιπαράθεση με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που είτε γιγάντωσαν τα εν λόγω φαινόμενα είτε αρνούνται ακόμη και σήμερα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με αυτές τις νοοτροπίες.

Είναι σαφές πως συν τω χρόνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίζει ολοένα και εντονότερα πως επιζητά τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας του ταχέος μετασχηματισμού των προβληματικών κομματιών του Δημοσίου σε πλήρως λειτουργικά, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, πως η μάχη της αυτοδυναμίας περνά πλέον μέσα από την ανάδειξη των διαφορών ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, άρα τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με παρρησία έναντι της αδήριτης ανάγκης για εκσυγχρονιστικές τομές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17/3/23