«Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει με πολύ υψηλά αντανακλαστικά. Υπάρχει μεγάλη ένταση προσοχής να καταδειχτούν οι πραγματικά υπεύθυνοι και να διαμορφώσουμε συνθήκες, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τέτοιο δυστύχημα» δήλωσε για την τραγωδία των Τεμπών στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Για τις εξελίξεις στο χρονοδιάγραμμα ανέφερε: «Δεν μπορεί να γίνει με τόσο μεγάλο αριθμό μαρτύρων και ανθρώπων που πρέπει να καταθέσουν.

Υπάρχει η διάθεση από την πλευρά της Δικαιοσύνης να κινηθούμε με τους ταχύτερους ρυθμούς».

«Η Επιτροπή κάνει διοικητική έρευνα δεν θα μπει στην ουσία», είπε ακόμη.

«Το πόρισμα θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Σχετικά με όσα έχουν ειπωθεί για τον Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ανέφερε: «Αν θέλουμε απλώς να δημιουργήσουμε πολιτική αντιπαράθεση, οποιοσδήποτε μπορεί να πει οτιδήποτε.

Γίνεται ένα παιχνίδι σκιών και φαντασίας.

Δεν γίνεται όταν μας αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να λέμε ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας και όταν δε μας αρέσουν να λέμε το αντίθετο».

Για το πιθανό είναι να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη, είπε: «Αυτά έχουν λυθεί και με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση. Είναι το πλέον σημαντικό να θωρακίσουμε τη Δηομκρατία μας και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του.

Όλα θα φανούν το επόμενο διάστημα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ακόμα περιμένω και θα προσκαλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει γιατί αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα το 2019 άλλαξε από κακούργημα σε πλημμέλημα η κλοπή των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αν ίσχυε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ στη δίωξη που θα μπορούσε να ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί θα ήταν 10 χρόνια κάθειρξη, δηλαδή 4 χρόνια στη φυλακή.

Σήμερα θα αντιμετωπίσουν δυνητικά την ισόβια κάθειρξη».



Μεταξύ άλλων, δήλωσε

Ερωτηθείς αν θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει και όσο ψηλά και αν χρειαστεί για το δυστύχημα των Τεμπών

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η Δικαιοσύνη επιλήφθηκε με ακαριαία αντανακλαστικά. Αφενός μεν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέθεσε αυτή την υπόθεση στον πλέον έμπειρο Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας αφετέρου η προανακριτή διαδικασία ανατέθηκε σε δύο έμπειρους Εφέτες Ανακριτές και όχι σε Πρωτοδίκες όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όντως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ένταση προσοχής και στην κοινή γνώμη αλλά και στο πολιτικό σύστημα ώστε όλη αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταδειχθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Νομίζω ότι είναι ελάχιστη υποχρέωση και της κυβέρνησης αλλά γενικότερα και της πολιτείας να υπάρξουν όλες αυτές οι εξελίξεις ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και βεβαίως να διαμορφώσουμε από την άλλη πλευρά και τέτοιες συνθήκες ώστε ένα τραγικό δυστύχημα σαν κι αυτό να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τις απαιτούμενες εξελίξεις

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα όταν ειδικά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό μαρτύρων, εμπλεκομένων και ανθρώπων που θα κληθούν να καταθέσουν δεν μπορεί να τεθεί. Ακόμα και η προηγούμενη εμπειρία με κάτι αντίστοιχο όπως ήταν η τραγωδία στο Μάτι ξέρετε ότι χρειάστηκε πάρα πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να οδηγηθούμε στην απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών και βεβαίως στο ακροατήριο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι εκ των δικηγόρων που τους έχει ανατεθεί αυτό το έργο από τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη πει ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε μια εύκολη διαδικασία ούτε μια διαδικασία που μπορεί να διεκπεραιωθεί με μια ταχεία προσέγγιση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης υπάρχει διάθεση να κινηθούμε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Νομίζω ότι θα προσεγγιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από την πλευρά της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά την ταχύτητα.

Ερωτηθείς αν το πόρισμα της Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος συνδυάζεται με τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η Επιτροπή κάνει μια διοικητική έρευνα δεν πρόκειται να μπει στην ουσία. Θα μπορούσε το πόρισμα της Επιτροπής να το αξιοποιήσει η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί με το δικό της τρόπο.

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του κ.Ντογιάκου

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Αν θέλουμε απλά και μόνο να δημιουργήσουμε το λόγο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής συζήτησης ενδεχομένως ξεπερνώντας και το θεσμικό σεβασμό ή τη θεσμική προσήλωση που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στη Δικαιοσύνη προφανώς θα βρεθεί οτιδήποτε να πει κανείς για οτιδήποτε. Θα σας πω και εγώ ότι με την ίδια ευκολία θα μπορούσαν να υπάρχουν ή υπήρχαν συγγενικά πρόσωπα ανωτάτων δικαστών που ήταν μετακλητοί υπάλληλοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης πριν τη δική μου θητεία αυτό σημαίνει κάτι; Αν πρέπει κανείς να αποδώσει την ευθύνη σε ένα μετακλητό νομίζω ότι απλά και μόνο γίνεται ένα παιχνίδι σκιών και φαντασίας παρά ενδεχομένως μια σοβαρή προσέγγιση σε ένα ζήτημα που τουλάχιστον από το πολιτικό σύστημα προϋποθέτει και απαιτεί και αξιοπρέπεια αλλά και σοβαρότητα. Δεν γίνεται όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που μας αρέσουν να βγαίνουμε και να λέμε «υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας» και όταν δεν μας αρέσουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν υπηρετεί το ρόλο της». Κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουμε μια σοβαρότητα και ένα σοβαρό τρόπο προσέγγισης σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη εξουσία η οποία πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή και υπερασπιζόμενη κυρίως το συνταγματικό της ρόλο και δημιουργώντας την ασφάλεια του πολιτεύματος, την ασφάλεια της δημοκρατίας.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Αυτά κατά κάποιο τρόπο έχουν λυθεί και με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση η οποία υπήρξε σε επίπεδο κοινοβουλίου. Κρίμα που για άλλη μια φορά όλοι αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία είτε φρόντισαν να νίψουν τας χείρας τους απέχοντας ή ψηφίζοντας λευκό και δυστυχώς δημιουργώντας μια θολή εικόνα. Είναι το πλέον σημαντικό να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας και να εμποδίσουμε φωνές οι οποίες αλλοιώνουν είτε το μήνυμα είτε την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ειμαστε μπροστά σε μια ξεκάθαρη πραγματικότητα ο καθένας αναλαμβάνει και την ευθύνη των επιλογών του πολύ δε περισσότερο όταν είναι αποφασισμένο από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα το οποίο ξέρουμε ότι πλήττει την ουσία της δημοκρατίας. Νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά θα φανούν βεβαίως πάντα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχω απευθύνει ένα δημόσιο ερώτημα προς τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί αλλάζοντας τον ποινικό κώδικα τον Ιούλιο του 2019 ουσιαστικά η κλοπή υλικών που αφορούσαν στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων από κακούργημα έγινε πλημμέλημα. Είναι ένα ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι συνάδελφοι της Αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή. Δεν έγινε όμως μόνο αυτό, στην πραγματικότητα με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με τον 4619 ουσιαστικά είχαν απαλειφθεί όλες εκείνες οι παράγραφοι στον ποινικό κώδικα που μπορεί να επέφεραν ισόβια ποινή δυνητικά αν αφορούσε την απώλεια ζωής πολλών ανθρώπων όταν για οποιοδήποτε λόγο διαταράσσονταν η ασφάλεια των συγκοινωνιών. Για το συγκεκριμένο άρθρο είχε παραμείνει μόνο όταν τοποθετούνταν ή διατηρούνταν εμπόδια στην τροχιά των σιδηροδρόμων. Εμείς με τις αλλαγές που κάναμε το Νοέμβριο του 2019 αλλάξαμε αυτή τη διάταξη και επαναφέραμε την πιθανή ισόβια ποινή για περιπτώσεις που όταν με τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών επέρχεται θάνατος αρκετών ανθρώπων. Αντιλαμβάνεστε ότι αν ίσχυε ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η δίωξη που θα μπορούσε να ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου το μέγιστο το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει σαν ποινή κακουργηματικού χαρακτήρα θα ήταν τα 10 χρόνια κάθειρξη δηλαδή 4 χρόνια στη φυλακή. Σήμερα όποιοι κριθούν υπόλογοι για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών δυνητικά θα αντιμετωπίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην αντίληψη για ζητήματα που δυστυχώς μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μας.