«Το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν η χώρα θα επιλέξει την σταθερότητα ή θα μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να αντιληφθούν το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η πρώτη κάλπη θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Τουρκία έχει πιεστεί από την διεθνή κοινότητα στο να συνεχίζει την προκλητική πολιτική που θέλει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το βασικό διακύβευμα για μένα είναι ένα, αν η χώρα θα επιλέξει τη σταθερότητα ή θα μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Θεωρώ ότι ζούμε στιγμές, σε παγκόσμιο επίπεδο, γενικής αστάθειας. Υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στον πλανήτη, τεκτονικές αλλαγές που έχουν σχέση με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, τη διαφαινόμενη ρήξη Κίνας–Αμερικής, τον πόλεμο που έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, την ανάγκη της Ευρώπης να αποκτήσει μια αμυντική ταυτότητα. Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την «κινεζική» επέλαση στα προϊόντα και δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα στα δικά μας προϊόντα και βεβαίως το γεγονός ότι ζούμε σε μια γειτονιά η οποία μόνο ήρεμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλα αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται να έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται επιπλέον για εμάς γιατί βγαίνουμε από μια μακρόχρονη οικονομική κρίση η οποία δεν έχει επουλωθεί πλήρως διότι βεβαίως έχουμε μπει σε σταθερούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όμως για να μπορέσουμε να δαμάσουμε αυτό το τέρας του δημοσίου χρέους πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να συνεχίσουμε να επενδύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξανά αυξήσουμε τη φορολογία για να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου αλλά για να συγκεντρώσουμε περισσότερο πλούτο και να τον διασπείρουμε σε περισσότερα χέρια. Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα, δεν γίνεται να τα πετύχεις αυτά χωρίς πολιτική σταθερότητα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είμαι από αυτούς που πιστεύουνε ότι όταν μιλάει ο λαός αυτός αποφασίζει άρα εγώ δεν λεω ούτε για δεύτερη ούτε για τρίτη ούτε για τέταρτη κάλπη. Εκλογές έχουμε στις 21 Μαΐου, στις 21 Μαΐου ο λαός θα στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα πως προβλέπει το μέλλον του. Είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να αντιληφθούνε αυτό το οποίο θα πει ο ελληνικός λαός και βάσει αυτού να δράσουμε. Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι σώνει και καλά πρέπει να πάμε σε δύο και σε τρεις κάλπες, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να πείσουμε τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην πρώτη κάλπη για το πώς πρέπει να κυβερνηθούνε και από αυτό να δει το πολιτικό σύστημα πως θα αντιδράσει.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν στην πρώτη κάλπη το ποσοστό της ΝΔ αγγίζει τα όρια της αυτοδυναμίας βεβαίως είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για εμάς ότι ναι μπορεί να πάμε και σε μια δεύτερη κάλπη εφόσον δεν υπάρχει κυβερνητικός εταίρος ο οποίος να μπαίνει με όρους που μπορούμε να συζητήσουμε.

ΔΗΜ.: Εννοείτε το ΠΑΣΟΚ;

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ λεει ότι με τον άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύεται η πλειοψηφία των ελλήνων εγώ δεν θέλω να κυβερνήσω. Δεν το έχουμε αποκλείσει εμείς, μόνος του ο κ.Ανδρουλάκης έχει αποκλειστεί. Είδα μια δημοσκόπηση που έλεγε «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», και εδώ συγκρίνουμε δύο πρώην πρωθυπουργούς, και είναι ο κ. Μητσοτάκης με 46%, ο κανένας με 28% και ο κ.Τσίπρας με 26%. Αυτό το πρόσωπο του 46% ο κ.Ανδρουλάκης θεωρεί ότι δεν είναι ικανό για να συνεχίσει την άσκηση της διακυβέρνησης και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί η ΝΔ.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η πρώτη κάλπη θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα πάει ο ελληνικός λαός στις κάλπες και αυτό το αποτέλεσμα δεν θα το λάβουμε υπόψη μας

ΔΗΜ: Άρα θα αναζητήσετε συνεργασίες από την πρώτη κάλπη;

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αν αλλάξει στάση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το δούμε αυτό. Όλα αυτά τα οποία λέμε μπορεί να είναι προεκλογικές ισχυρές δεσμεύσεις όμως το βράδυ των εκλογών ο λαός επιβεβαιώνει αυτές τις δεσμεύσεις και λεει «εμπιστεύομαι αυτές τις δεσμεύσεις ή τις απορρίπτω». Αν ο Ανδρουλάκης βρεθεί με ένα ποσοστό το οποίο είναι πολύ κατώτερο των δικών του προσδοκιών να κανιβαλίσει το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στο ρόλο του Α.Παπανδρέου του ’74 ότι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή αξιωματική αντιπολίτευση και τον περιορίσει σε πολύ μικρότερα των φιλοδοξιών του ποσοστά νομίζω ότι και ο ίδιος και εσωτερικά δεν θα μπορεί να πει ότι αυτά που έγραψα στην πέτρα δεν ξεγράφονται ενδεχομένως να δούμε άλλες αλλαγές.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε πιο πολύ για το τι προτείνει και πως προτείνει το κάθε κόμμα να αντιμετωπιστεί η πορεία της χώρας γιατί μέχρι σήμερα συζητάμε τα εκλογικά σενάρια.

Αναφορικά με τα σενάρια για τον κ. Βενιζέλο

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είδα ότι διέψευσε τα σενάρια και μάλιστα είπε ότι «εγώ είπα ότι μπορεί να είμαι διαθέσιμος να συμμετέχω ή να ηγηθώ μιας προσπάθειας αν η χώρα βρεθεί σε μια μεγάλη κρίση». Ευχόμαστε να μην βρεθεί η χώρα μας μέσα τον επόμενο μήνα σε μια μεγάλη κρίση ούτε οι γεωπολιτικές και διεθνείς συνθήκες οδηγήσουν το παγκόσμιο σκηνικό σε μια τέτοια κρίση.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα «πιεστούμε» μετεκλογικά από τη διεθνή κοινότητα να βρούμε μια λύση με την Τουρκία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτός που πιέζεται σήμερα είναι η Τουρκία. Έχει πιεστεί από τη διεθνή κοινότητα και έχει πιεστεί από το διπλωματικό μπλόκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τους εξοπλισμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει πιεστεί πάρα πολύ στο να προχωρήσει αυτή την προκλητική πολιτική η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Αυτό έχει «φάει άκυρο» από όλη τη διεθνή κοινότητα άρα αυτός που πιέζεται είναι η Τουρκία. Δεύτερον, έχουμε και στην Τουρκία κρίσιμες εκλογές στις οποίες θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η πολιτική του μεγαλοϊδεατισμού του κ.Ερντογάν ή η Τουρκία θα ξαναμπεί σε ένα πιο δημοκρατικό μονοπάτι. Αυτά νομίζω ότι θα κρίνουν την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι σίγουρο ότι περνάμε μια καλή φάση αυτή τη στιγμή, είναι καλό το κλίμα και δεν θελουμε να το δυναμιτίσουμε όμως επειδή συζητάμε για το τι διαπραγμάτευση θα κάνουμε με την Τουρκία ένα θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της.