Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κλείσει τις εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια, ενόψει των επερχόμενων εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 21 Μαΐου.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι βουλευτές Επικρατείας θα είναι αυξημένοι κατά τρεις (15 από 12), καθώς πρώτη φορά θα μετάσχουν βουλευτές εκπρόσωποι των αποδήμων.

Τα κόμματα μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψήφιους βουλευτές της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες (θεωρητικά εκλόγιμες) θέσεις τους.

Μάντζος και Δουδωνής

Για τη θέση του επικεφαλής έχουν ακουστεί πολύ έντονα δύο στενοί του συνεργάτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής.

Υπενθυμίζεται ότι ο 41χρονος σήμερα Δημήτρης Μάντζος υπήρξε συνεργάτης και της Φώφης Γεννηματά. Μάλιστα, το 2019 διετέλεσε διευθυντής της ΚΟ με απόφαση της τότε προέδρου, ενώ με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου του κόμματος ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Εμπορικό Δίκαιο και υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O 33χρονος Παναγιώτης Δουδωνής είναι επίσης δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Γεννήθηκε το 1990. Τελείωσε με άριστα τη Νομική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MJur, MPhil) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του (DPhil) στο Συνταγματικό Δίκαιο. Από το 2018 διδάσκει Ευρωπαϊκό και Συνταγματικό Δίκαιο ως λέκτορας στο Κολέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διδάσκει επίσης Συνταγματικό, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο και Δίκαιο Πολιτικών Κομμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τον Νοέμβριο του 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης τον όρισε γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή ενός εκ των δύο θα σηματοδοτούσε την ανανέωση, καθώς πρόκειται για στελέχη από το «νέο αίμα» του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν καθημερινά τη μάχη των ΜΜΕ και έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό, ενώ συνομιλούν καθημερινά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι η θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας πρέπει να έχει ένα πιο «βαρύ πολιτικό όνομα».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος

Στο πλαίσιο αυτό, ακούγεται έντονα και το όνομα του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης τον εκτιμά ιδιαίτερα από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ το 2017 (τότε είχε ηττηθεί από τη Φώφη Γεννηματά), η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου. Οι καλές τους σχέσεις συνεχίστηκαν και μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχαν εμφανιστεί από κοινού με τον κ. Αλιβιζάτο σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα των υποκλοπών και το Κράτος Δικαίου.


Η Ελένη Χρονοπούλου στη δεύτερη θέση του Επικρατείας

Σίγουρα στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου θα βρίσκεται η Ελένη Χρονοπούλου, ως εκπρόσωπος των Αποδήμων. Η νεαρή νομικός, δύτρια και δρομέας, χαίρει του απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς τη θεωρεί «από τα καλύτερα στελέχη» που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Στηρίχθηκε κομματικά με αποτέλεσμα να εκλεγεί 4η (πρώτη γυναίκα σε ψήφους) στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Η Ελένη Χρονοπούλου έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετάσχει σε μη εκλόγιμη θέση ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ. 

Για το Επικρατείας έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα του πρώην υπουργού και συγγραφέα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη (τον οποίο αρκετοί θα ήθελαν να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας λόγω σημειολογίας και συμβολισμού συνέχειας με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα), του επίσης οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, του προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκου Μήλη κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τις ανακοινώσεις για το Επικρατείας αναμένεται να τις κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το Πάσχα.

*Πληροφορίες: iefimerida.gr