Αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος εδώ και μερικά 24ωρα βρίσκεται στη δίνη των καταγγελιών που έρχονται στο «φως» για σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και εργασιακό εκφοβισμό. Μετά την επίσημη καταγγελία, ήδη από το 2020, της δικηγόρου Ελένης Χρονοπούλου για βιασμό και πρόκληση σωματικών βλαβών, ο ευρωβουλευτής, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία έχει δηλώσει μέσω των δικηγόρων του ότι δεν θα φέρει αντιρρήσεις, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη. Τότε θα αποκτήσει και επίσημα την ιδιότητα του κατηγορουμένου, την οποία αυτήν τη στιγμή δεν φέρει, καθώς καλύπτεται από την ασυλία εκ της θέσεώς του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη μπορεί να διαρκέσει ένα διάστημα 1-3 μηνών. Στη συνέχεια, εφόσον εγκριθεί το αίτημα από την Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γεωργούλης θα κληθεί από τις βελγικές Αρχές να ενημερωθεί για τον φάκελο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο οποίος, προς το παρόν, δεν του έχει χορηγηθεί, και εν συνεχεία θα δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Οι ποινές στο Βέλγιο

Οπως εξηγούν νομικοί κύκλοι με γνώση του βελγικού Δικαίου στα «Π», ο κ. Γεωργούλης, με δεδομένο το γεγονός πως έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταγγελία της κ. Χρονοπούλου, είναι πιθανό να μην προφυλακιστεί μετά την απολογία του, ωστόσο, σε περίπτωση που εν συνεχεία δικαστεί, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, και καταδικαστεί, τότε θα είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές.

Εάν υπάρξουν καταγγελίες μεταγενέστερες από αυτήν της κυρίας Χρονοπούλου, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγαλύτερες ποινές


Συγκεκριμένα, το αδίκημα του βιασμού στο Βέλγιο τιμωρείται με ποινές από 5 έως 10 έτη. Αυτό το ποινικό πλαίσιο ισχύει για την περίπτωση Γεωργούλη, καθώς ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος άγεται στο 2020. Πλέον, οι ποινές στο Βέλγιο έχουν αυστηροποιηθεί και το αδίκημα του βιασμού τιμωρείται με ποινές που αρχίζουν από τα 10 έτη και φτάνουν τα 15, ανώτατο όριο για τους βιασμούς ενηλίκων που ισχύει και στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν υπάρξουν καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή μεταγενέστερες από αυτήν της κ. Χρονοπούλου, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγαλύτερες ποινές.

Οποια ποινή, εάν και εφόσον κριθεί ένοχος, επιβληθεί στον Αλέξη Γεωργούλη στο Βέλγιο εκτίεται και ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση εφόσον παραμείνει στις φυλακές για διάστημα που ισούται με τα 2/3 της ποινής που θα του επιβληθεί. Φυσικά, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση που κατατεθούν σε βάρος του επίσημα και άλλες καταγγελίες είτε για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση είτε για εργασιακό εκφοβισμό. Αυτό, πάντως, που από όλες τις πλευρές χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καταγγελία της κ. Χρονοπούλου χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσει.

Η μόνη περίπτωση εμπλοκής της ελληνικής Δικαιοσύνης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον τα αδικήματα τα οποία φέρεται να έχει τελέσει ο κ. Γεωργούλης έχουν λάβει χώρα στο Βέλγιο, αρμόδιες να τα κρίνουν είναι οι εκεί Αρχές. Η μόνη περίπτωση εμπλοκής της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως εξηγούν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι στα «Π», είναι να υπάρξουν καταγγελίες σε βάρος του για αδικήματα τα οποία έχουν τελεστεί στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Γεωργούλης, μέσω των δικηγόρων του, περνάει στην αντεπίθεση πάντως και αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες του βιασμού και του ξυλοδαρμού, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση της βελγικής Δικαιοσύνης. Αυτό στο οποίο στέκεται από την πρώτη στιγμή ο ευρωβουλευτής, το οποίο επισήμανε και στην ανακοίνωση της παραίτησής του, είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία η καταγγελία έφτασε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση των δικηγόρων του.

Από την άλλη, η πλευρά της κ. Χρονοπούλου, η οποία εδώ και τρία χρόνια είχε κρατήσει μυστική την καταγγελία της, επισημαίνει πως η επιλογή του χρόνου κίνησης της διαδικασίας έγινε από τις βελγικές Αρχές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτήν τη στιγμή και οι δύο πλευρές τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν τις εξελίξεις, καθώς τα τετ-α-τετ τους στις δικαστικές αίθουσες το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι πολλά και η διαδικασία μακρά. Ήδη, πάντως, στην Ελλάδα η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των φωτογραφιών της καταγγέλλουσας προκάλεσαν την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία, έπειτα από καταγγελία της κ. Χρονοπούλου διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/4/23