Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον γνωρίσαμε ως βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, εν συνεχεία εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας για να επανέλθει έπειτα από δύο θητείες στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας, και να αναλάβει κομβικά χαρτοφυλάκια, όπως τα υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διετέλεσε Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ σήμερα επιστρέφει στις «ρίζες» του, ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νομό Ηλείας, τη γενέτειρα του πατέρα του.

Ο κ. Αβραμόπουλος μιλά στο «Κάλπη23» για την υποψηφιότητα και το όραμά του για την Ηλεία και επισημαίνει για τις επερχόμενες εκλογές: «Αυτοδυναμία και σταθερότητα ή ακυβερνησία και ρευστότητα - πολιτική και οικονομική. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών».

Από την εμπειρία σας σε κυβερνητικά πόστα και τη θέση του πρ. Επιτρόπου της ΕΕ τι θα μπορούσε να φέρει ο Δημ.Αβραμόπουλος στην Ηλεία;

Καταρχήν επιτρέψτε μου να τονίσω πως η απόφασή μου να υπηρετήσω την Ηλεία, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, αυτή τη φορά ως υποψήφιος βουλευτής, είναι απόλυτα συνειδητή. Από όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησα ανταποκρινόμουν στα ζητήματα που απασχολούσαν τους Ηλείους. Η Ηλεία είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό. Ένας τόπος με μεγάλη γεωγραφική σημασία, πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό και τεράστια αναπτυξιακή προοπτική. Έπειτα από μακρά πολιτική εμπειρία σε σειρά κορυφαίων θέσεων στην αυτοδιοίκηση, την κεντρική κυβέρνηση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι και πως μπορούν βέβαια να υλοποιηθούν, ακριβώς εκείνες οι πολιτικές που θα δώσουν στην Ηλεία μας ώθηση για ένα καλύτερο και πιο δυναμικό μέλλον, προς όφελος του τόπου και των κατοίκων της, με τη μέγιστη αναβάθμιση του Νομού και ενίσχυση του brand name του.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στο αφήγημα της αυτοδυναμίας αλλά από την άλλη υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που λέει για κυβερνήσεις συνεργασίας. Τι απαντάτε;

Ανέκαθεν υποστήριζα τις προγραμματικές συναινέσεις, όταν είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα της διακυβέρνησης και κατά συνέπεια την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας. Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα συνεχίσει με τόλμη και εμμονή στους στόχους, την πορεία για μια Ελλάδα ισχυρή, εξωστρεφή, σταθερή και φιλική προς τους πολίτες της και ανοιχτή στους επενδυτές. Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει επίλυση εκκρεμοτήτων, δυναμική ανάπτυξη, διακυβέρνηση βασισμένη σε απτούς και ρεαλιστικούς στόχους και φυσικά προσανατολισμένη στην επίτευξή τους. Η εναλλακτική δεν είναι παρά να βρεθεί η Ελλάδα ακροβάτης σε ένα εκκρεμές μεταξύ κυβερνησιμότητας και αστάθειας. Αυτοδυναμία και σταθερότητα ή ακυβερνησία και ρευστότητα - πολιτική και οικονομική. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών.
Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει επίλυση εκκρεμοτήτων, δυναμική ανάπτυξη, διακυβέρνηση βασισμένη σε απτούς και ρεαλιστικούς στόχους και, φυσικά, προσανατολισμένη στην επίτευξή τους

Τι έμαθε η Ελλάδα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις;

Η Ελλάδα έμαθε να προετοιμάζεται, να σχεδιάζει, να δημιουργεί η ίδια το μέλλον της και να μην είναι όμηρος των περιστάσεων. Με μια λέξη, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έμαθε να γίνεται ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά κρίσεων, εγχώριων, περιφερειακών και διεθνών. Από την εργαλειοποίηση των μεταναστών στον Έβρο έως τον κορονοϊό και τις συνέπειες του στον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Τις αντιμετώπισε όλες αποτελεσματικά και ταυτόχρονα έκλεισε σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, πολεμώντας τη γραφειοκρατία, ανοίγοντας το οικονομικό περιβάλλον και εν τέλει θέτοντας τα θεμέλια για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου αλλά και της περιφερειακής και παγκόσμιας γεωπολιτικής παρουσίας.

Πως πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία;

Από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν αποχώρησα ποτέ. Ακόμη και την πενταετία εκείνη που εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρωτεύον καθήκον μου ήταν η υποστήριξη της πατρίδας μου και η προώθηση των συμφερόντων των πολιτών της. Νομίζω, άλλωστε πως κανείς ενσυνείδητος πολιτικός δεν μπορεί να ξεφύγει από το ισχυρό συναίσθημα προώθησης και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων με τα οποία συνδέεται. Αποφάσισα να κατέλθω στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ηλεία προκειμένου να ανταποκριθώ στο χρέος που αισθάνομαι απέναντι στη γενέτειρα του πατέρα μου, στον τόπο και τους ανθρώπους που γνωρίζω και αγαπώ από μικρό παιδί. Η σχέση μου με την Ηλεία είναι μια σχέση συνεπής και σταθερή. Όπως είπα και πρωτύτερα, από όσες θέσεις υπηρέτησα, πάντα ανταποκρινόμουν στα ζητήματα και τις ανησυχίες της Ηλείας και των κατοίκων της. Πάντα αγωνιζόμουν για την αναβάθμισή της. Άρα, η απόφασή μου να επιστρέψω στις ρίζες μου είναι μια απόφαση μελετημένη και απόλυτα συνειδητή.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη23» της εφημερίδας Παραπολιτικά