Εκτός εκλογών μένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αποσύροντας την υποψηφιότητά του, παρ’ ότι τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη εκτυπωθεί με το όνομά του, μετά το «αυτογκόλ» που έβαλε τόσο στον εαυτό του, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις του περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς στο 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές προκάλεσε μεγάλη ζημιά επικοινωνιακά στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Λίγες ώρες μετά την πρώτη του ανάρτηση στην οποία δήλωνε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε και απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο in, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του οποίου για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του, ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη» και δηλώνει ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη.


 Το παρασκήνιο της απόσυρσης

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά την δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ήταν μεγάλες, κι όχι μόνο από τα κόμματα, αλλά και από φορείς και ομάδες επαγγελματιών που ζητούσαν εξηγήσεις. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου για το parapolitika.gr, η  απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον μέχρι πρότινος υποψήφιο βουλευτή στον Βόρειο Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο θεωρήθηκε αναγκαία από την Κουμουνδούρου καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στη δίνη σοβαρών αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς της χώρας μετά τη δήλωσή του ότι το κόμμα του σκέπτεται να επαναφέρει τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί στελέχη της Κουμουνδούρου επικοινώνησαν με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς είχε πει.

 Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην υπουργός αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα εκνευρισμένος και -όπως λέγεται- τους είπε  ότι ως μέλος του κόμματος έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει και την προσωπική του άποψη.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε πηγαίνοντας σε διαδικτυακή συνέντευξη. Αμέσως κάλεσε τους συνεργάτες του για σύσκεψη, όπου εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά η ιδέα της διαγραφής του Γιώργου Κατρούγκαλου, αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πρώτα να μιλήσει μαζί του.

 Διαδικαστικά, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει, καθώς ο πρώην υπουργός βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία ήταν ήδη τυπωμένα.

 Έτσι θα έπρεπε να βρεθεί μία άλλη λύση, η οποία θα έδινε διέξοδο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο από χθες το πρωί βρισκόταν σε κρίση.

 Γύρω στο μεσημέρι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρώην υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις γιατί έκανε αυτή τη δήλωση. Οι εξηγήσεις που έδωσε δεν φάνηκαν ικανοποιητικές και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να θέσει ο ίδιος εκτός εκλογικής μάχης τον εαυτό του.

 Οι ίδιες πηγές επιμένουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε επιμόνως το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει καταλάβει το πρόβλημα που δημιούργησε στο κόμμα του δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

 Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου -όπως ήταν φυσικό- εξόργισαν το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δύο μέρες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να απολογείται για τα αυτονόητα.

 Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λάθος στην απάντηση που έδωσε, καθώς ήθελε να υποστηρίξει τον δικό του νόμο.

 Άλλοι λένε ότι ο πρώην υπουργός ήταν εκνευρισμένος καθώς στον Βόρειο Τομέα είχε να αντιμετωπίσει τρεις νέες υποψηφιότητες, τον Πάνο Σκουρλέτη, την Αθηνά Λινού και τον Μάριο Αθανασίου.

 Επίσης υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν ενοχλημένος και από το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν αποστάσεις από τον νόμο Κατρούγκαλο, λέγοντας μάλιστα ότι θα τον καταργήσουν επανορθώνοντας για ό,τι έγινε στο παρελθόν.


 Τι ισχύει με την υποψηφιότητά του

Ο κ. Κατρούγκαλος, παρ’ ότι δήλωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος, ωστόσο το όνομά του θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει αν ψηφιστεί και εκλεγεί; Στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πηγές ότι θα παραδώσει την έδρα του. Τι ισχύει όμως

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργο Παπαχλιμίντζου για το parapolitika.gr, o κ. Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών την Κυριακή, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, δεν θα είναι υποψήφιος.

Πώς εξηγείται αυτό; Ο ίδιος έγραψε στο Twitter το εξής: «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη». Ωστόσο, το ποιοι συμμετέχουν στην εκάστοτε εκλογική μάχη κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον Άρειο Πάγο. Την Τρίτη 2 Μαΐου και αφού όλα τα κόμματα είχαν καταθέσει τους συνδυασμούς τους, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακήρυξε τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

 Ουδεμία αλλαγή μπορεί να γίνει στη συνέχεια, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, αφού έχουν τυπωθεί πλέον τα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια κάθε κόμματος. Ο νόμος έχει για παράδειγμα ειδική πρόβλεψη ακόμα κι αν φύγει από τη ζωή κάποιος υποψήφιος, αλλά ακόμα και εκεί δίνει το δικαίωμα για αλλαγή στο ψηφοδέλτιο «οκτώ τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία».

 Συνεπώς, ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών την Κυριακή, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, δεν θα είναι υποψήφιος! Κάτι σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ, από το διάσημο πείραμα…

 Εφόσον εκλεγεί βουλευτής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος την 1η Ιουνίου θα ορκιστεί βουλευτής στην προγραμματισμένη ορκωμοσία της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει το πιθανότερο, στις 3 Ιουνίου η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν οι εκλογές για την Κυριακή 2 Ιουλίου. Άρα είτε παραιτηθεί μετά την ορκωμοσία είτε όχι, μικρή σημασία θα έχει, αφού έτσι κι αλλιώς η θητεία και των 300 βουλευτών θα έχει διάρκεια 48 ωρών.

 Από εκεί και πέρα, εφόσον πάντα εκλεγεί βουλευτής ο κ. Κατρούγκαλος, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, που θα γίνουν με λίστα. Θα τον κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο, σε εκλόγιμη θέση, ή θα τον αντικαταστήσει; Μέχρι τότε, βέβαια, μεσολαβεί η εκλογική αναμέτρηση και μείζονες στη συνέχεια πολιτικές εξελίξεις.

 Το στοίχημα της έδρας

 Απάντηση στο γρίφο Κατρούγκαλου και την υποψηφιότητά του δίνει και το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Πολύζου για το parapolitika.gr το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τη δήλωση παραίτησης του Γιώργου Κατρούγκαλου από την εκλογική μάχη, με βάση πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρεται ότι με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ.

 Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και θα είναι δική του η απόφαση μετά τις εκλογές.