Ξεκινά από λεπτό σε λεπτό στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να αναδείξει τόσο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια όσο και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη της ΝΔ θα περιγράψει τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη της επόμενης τετραετίας, εστιάζοντας στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται η έκπληξη με εξαγγελία νέας δέσμης θετικών και κοστολογημένων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τα βήματα για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής: την αύξηση μισθών, τις προσλήψεις στην Υγεία και την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την ενίσχυση του Gov.gr και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει:
    •    Την επέκταση του market pass κατά τουλάχιστον τρεις μήνες.
    •    Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
    •    Την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Και την αντικατάστασή της από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του πόσου του πρόσθετου εισοδήματος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη βάση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Θα υπενθυμίσει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, αλλά και την καθιέρωση του youth pass από το 2024. Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί σε αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν 14 μισθούς -όπως στον ιδιωτικό τομέα- ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες, το οποίο ισούται με αύξηση €66 τον μήνα.

Αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% τον μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά. Παράλληλα έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:
    •    €70 με ένα παιδί (από €50)
    •    €120 με δύο παιδιά (από €70)
    •    €170 με τρία παιδιά (από €120)
Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει σε πέντε βασικούς άξονες:
    •    στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
    •    στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
    •    στην ψηφιοποίηση του κράτους
    •    στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
    •    στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος
   
Οι στόχοι για την τετραετία

Στους κυβερνητικούς στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί με ορίζοντα τετραετίας και αναμένεται να αναφερθούν από τον κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνονται:
-Μέση ετήσια ανάπτυξη 3% – ΑΕΠ πάνω από τα 255 δισ. ευρώ το 2027
-Αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 140% – Μείωση 30 μονάδων έως το 2027
-Ανεργία κάτω από το 10% – Λιγότεροι από 400.000 άνεργοι έως το 2027
-Αύξηση επενδύσεων κατά 70% – Επενδύσεις 50 δισ. ευρώ ετησίως το 2027 – Συμμετοχή άνω του 20% των επενδύσεων στο ΑΕΠ
-Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ – Εξαγωγές 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην απόκτηση, ύστερα από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας, που, μεταξύ άλλων, θα σημάνει και τυπικά τον τίτλο τέλους μιας μεγάλης περιόδου κρίσεων και, ταυτόχρονα, θα ανοίξει τον δρόμο για:
    •    Φθηνότερο κόστος δανεισμού για Δημόσιο/Επιχειρήσεις/Νοικοκυριά
    •    Διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο της ατζέντας του κυβερνητικού έργου.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ' αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Πρώτη επίσημη εμφάνιση και ομιλία θα είναι για τον μεταβατικό επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτη Φάμμελο, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στοιχεία που σίγουρα θα του φανούν χρήσιμα για μια αξιοπρεπή και ουσιαστική παρέμβαση στην τριήμερη συζήτηση.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μπορεί να έχει εμπειρία από την Ευρωβουλή, τώρα μένει να εναρμονιστεί με τη συχνότητα της Βουλής και να σταθεί στο ύψος της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, όπως συνηθίζει να λέει.

Πρώτες όμως παρθενικές εμφανίσεις θα κάνουν και τα τρία κόμματα Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Μένει να δούμε τι γραμμή θα χαράξουν, τι τόνους θα ανεβάσουν και με τι ατζέντα θα κατέβουν σε αυτήν την ολομέλεια.

Εκτός από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει προαναγγείλει τις προθέσεις της και τις διαθέσεις της, γνωρίζοντας καλύτερα απ' όλους κάθε δυνατότητα που της προσφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.