Λίγες ημέρες είχε διάρκεια η σιωπή του Ανδρέα Λοβέρδου, μέχρι να μιλήσει δημόσια για τους λόγους της αποχώρησης του από το ΠΑΣΟΚ περιγράφοντας την ως πράξη απελευθέρωσης και τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αντιδικήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο στην Χαριλάου Τρικούπη στάθηκαν ιδιαίτερα σε μια φράση του, στην οποία σημείωσε ότι αν και είχε λάβει την απόφαση να αποχωρήσει, αν είχε εκλεχθεί θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. «Η θέση μου αν είχα εκλεχθεί θα ήταν πιο δύσκολη», υπογράμμισε με τα σενάρια να παίρνουν φωτιά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστήριζαν, ότι ουσιαστικά παραδέχθηκε πως αν είχε εκλεχθεί θα κρατούσε την έδρα του φεύγοντας από την παράταξη, για να την αξιοποιήσει προς όφελος άλλου κόμματος.

Με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετά στελέχη που βρέθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου, πέρα από εκείνους που μετά την ήττα του γαντζώθηκαν στην ηγετική ομάδα του κόμματος, οι ανησυχίες στην Χαριλάου Τρικούπη για νέες αναταράξεις και αποχωρήσεις, χτυπούν κόκκινο. Συζήτηση ωστόσο γίνεται και για τον αντίκτυπο που θα έχει στο προφίλ του κόμματος, η επιρροή που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ψηφοφόρους από την δεξαμενή του κέντρου, ειδικά στα αστικά κέντρα.

Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αν και παρακολουθούν τις διεργασίες, κρατούν το θέμα και τους τόνους χαμηλά προκειμένου να αποφευχθεί η εσωστρέφεια, ωστόσο η μετωπική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και τώρα ουσιαστικά ξεκινά.