Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας: Τέσσερις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες στη μάχη για τον θρόνο του ΣΥΡΙΖΑ
Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων τώρα αρχίζει
Έφη (Ευτυχία) Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Σρέφανος Τζουμάκας. Τέσσερις διεκδικητές για μια θέση, τέσσερις διαφορετικές φυσιογνωμίες με ξεχωριστές αφετηρίες και διαδρομές, που αν και συχνά τέμνονται, δεν συναντιούνται, σε μια κούρσα διαδοχής πρωτόγνωρης για τα μέτρα της ΣΥΡΙΖΑϊκής Αριστεράς, εν μέσω συντριπτικής ηγεμονίας της ΝΔ. Η μάχη τώρα αρχίζει.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να έχει αποδεχθεί τις (εξ ορισμού ανθρώπινες) αντιφάσεις του και να ζει αρμονικά με αυτές. Μεγαλοαστικής καταγωγής αλλά μαρξιστής, από ευκατάστατη οικογένεια, πλην φανατικός ΠΑΟΚτσής, του διαλεκτικού υλισμού και αναγνώστης των ευαγγελικών κειμένων. Γεννηθείς στο Ρότερνταμ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του Στέφανος, με καταγωγή από την Πρέβεζα (ξάδερφος του γυμνασιάρχη παππού τού Ευκλείδη ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, πρωταγωνιστής στα Δεκεμβριανά και στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ) και με λαμπρές σπουδές στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, θεωρείται ως η πλέον γεμάτη προσωπικότητα της Αριστεράς.
Κοφτερό μυαλό, μπορεί να περάσει με άνεση από την πολιτική και την οικονομία στη φιλοσοφία, τη θεολογία και τον Σαίξπηρ για να υποστηρίξει απόψεις. Τα ελληνικά του βέβαια δεν τον βοηθάνε πάντοτε, καθώς σκέπτεται πρώτα στα αγγλικά και αυτό συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα, εκτός αν ιδωθεί από τη χαριτωμένη πλευρά. Μαζί με το κάπως σνομπ του χαρακτήρα του, αν και δείχνει να το ελέγχει διατηρώντας (με λίγη προσπάθεια) γενικά ταπεινό ύφος. Κι αν καμιά φορά του ξεφεύγει το «υπεράνω», γίνεται μάλλον επί τούτου και για πολιτικούς λόγους. Όπως συνέβη σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όταν δήλωνε, ως μπηχτή περισσότερο στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλειες. Έχεις αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία».
Υπήρξε παντρεμένος επί 35ετία με τη Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τραπέζης της Ελλάδος, έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά. Μια ζωή ολόκληρη δηλαδή, γι’ αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν το 2019 χώρισε με τη σύζυγό του. Σε ηλικία 33 ετών, το 1993, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα εδώ, η Χέδερ, με την οποία συνδέονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια, τον ακολούθησε. Μια γυναίκα με την οποία ακόμη τους ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Όλα όμως κάποτε τελειώνουν.
Προχώρησε στην προσωπική του ζωή γνωρίζοντας το 2019 την τότε υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Νάσση, η οποία γεννήθηκε, έζησε και εργάζεται στην Ιταλία. Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και την Εθνογλωσσολογία και σημαντική ερευνητική δουλειά στο βιογραφικό της σχετικά με την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο χωρισμός, όπως και η γνωστοποίηση της νέας σχέσης του, εξελίχθηκαν προσεκτικά, όπως άλλωστε και η μετακόμισή του από την Κηφισιά, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ζωή της πρώην συζύγου και των παιδιών τους.
Έχει κορνιζαρισμένο το έμβλημα του ΠΑΟΚ στη βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γραφείο του, αν και η οπαδική σχέση προέκυψε τυχαία. «Μεγάλωσα στην Αγγλία και ερχόμουν στην Ελλάδα μόνο τα καλοκαίρια, ένα μήνα στη μια γιαγιά στην Πρέβεζα, ένα μήνα στην άλλη γιαγιά στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι φίλοι, οι φίλες της μάνας μου ήταν με τον ΠΑΟΚ, με πήγαιναν στα φιλικά...», εξιστόρησε κάποτε, εξηγώντας πώς άρχισε η αγάπη του με την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ τον συνδέει με την Έφη Αχτσιόγλου, που είναι φίλαθλος επίσης της ίδιας ομάδας. Οι δυο τους, το 2017, βρέθηκαν μαζί στις εξέδρες της Τούμπας (στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, να είμαστε πιο ακριβείς), στον αγώνα με τη Σάλκε για το Europa League. Έναν αγώνα με βαρύ σκορ για τον ΠΑΟΚ.
Θεωρείται το μεγάλο φαβορί στην κούρσα τη διαδοχής, όσο κι αν η ίδια επιλέγει να κρατάει χαμηλό προφίλ. Άλλωστε ως χαρακτήρας δείχνει κάπως απόμακρη στο κοινωνικό πεδίο, ίσως και ψυχρή κάποιες φορές. Άσπονδοι φίλοι της στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν τη συστολή ως ίδιον μιας φιλόδοξης πολιτικού που σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή, δεν γειώθηκε όμως ποτέ μέσα στην κοινωνία. «Η Έφη είναι ο τύπος της καλής μαθήτριας και μέχρις εκεί», λένε, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το πολιτικό της ανάστημα.
«Ήμουν λίγο της αριστείας», παραδέχεται η ίδια αυτοσαρκαζόμενη και χαμογελώντας, όταν χαλαρώνει αφήνοντας πίσω το αυστηρό by the book ύφος. Απόρροια μιας φυσιολογικής ανασφάλειας που θα ένιωθε όταν άφηνε τη θαλπωρή του στοργικού οικογενειακού περιβάλλοντος και τη σιγουριά της μικρής επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας για τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και την κάμινο της πολιτικής. Και παρά τις συντροφικές κακίες, μπορεί να περηφανεύεται πως ανήκει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (δεν είναι πολλά) τα οποία έτυχαν γενικότερης αναγνώρισης όσον αφορά την κατάρτισή τους.
Κόρη του Θέμη Αχτσιόγλου, δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και της γιατρού-παιδιάτρου Ροδής Ντιούδη, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, τελείωσε με άριστα και το 2009 απέκτησε, πάλι με άριστα, το μεταπτυχιακό της. Απόγονος προσφυγικής οικογένειας από τα Δαρδανέλια που εγκαταστάθηκε στα Γιαννιτσά το 1923, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, αποπνέει έναν άλλο αέρα, κάπως ξένο με την Αριστερά. Ο πατέρας της Θέμης υπήρξε μέλος το ΚΚΕ Εσωτερικού με δράση στα κοινά, έχοντας βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της πόλης στα τέλη ’90. Η Έφη εντέλει ακολουθεί τα ίδια χνάρια ανοίγοντας φτερά όχι στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών, αλλά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Ο πατέρας στέκεται βοηθητικά, η μητέρα της ωστόσο διατηρούσε από την αρχή μέχρι και σήμερα σοβαρές ενστάσεις για την ενασχόλησή της με την πολιτική.
Θα ενδιαφερθεί για τα κοινά από την εφηβεία, αλλά χωρίς να πέσει με τα μούτρα στα κινήματα, ιεραρχώντας δύο άλλες προτεραιότητες: τις σπουδές και τη θηλυκότητα. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσεγμένο και ιδιαίτερα ακριβό ντύσιμο, τραβώντας τα βλέμματα θαυμασμού και ζήλιας, κυρίως, από πλευρές του γυναικείου ΣΥΡΙΖΑϊκού χώρου, που ως γνωστόν δεν φημίζεται ότι ακολουθεί υψηλές στυλιστικές γραμμές. Βίγκαν η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια, συνειδητή (κρεατοφάγος φανατικός ο Τζανακόπουλος, το οξύμωρο του πράγματος), μίλησε προ διετίας σε μια από τις σπάνιες μη πολιτικές συνεντεύξεις (στον Alpha) για τη γυναικεία πλευρά ως νέα μαμά, πλέον, ενός τρίχρονου αγοριού - καρπός της σχέσης με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Μίλησε όμως και για τη φημολογία που σέρνεται και ακόμη την ενοχλεί. «Έλεγαν ότι έγινα υπουργός λόγω σχέσης με τον Κατρούγκαλο. Αδυνατούσαν να αποδεχθούν ότι μια γυναίκα νεαρής ηλικίας μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Γράφτηκε επίσης ότι πήγα καλά στις εσωκομματικές εκλογές επειδή είμαι σύζυγος του Δημήτρη. Έμαθα να τα βάζω λίγο στην άκρη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με στενοχωρούν». Η συνεργασία με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν όντως σημαντική, η εμπιστοσύνη όμως που της έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν τον Νοέμβριο 2016 της ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσε- ων με τους δανειστές, αποδείχθηκε εντέλει καταλυτική.
Ο Νίκος Παππάς έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι η διαδρομή του στην Αριστερά υφάνθηκε από τη στενή σχέση και συνεργασία που είχε με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έζησε στη σκιά του Τσίπρα, αλλά υπήρξε το στήριγμά του στα δύσκολα, ο έμπιστος που καθάριζε πάντοτε για λογαριασμό του προέδρου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών.
Αν ο Παππάς οφείλει στον Τσίπρα, άλλο τόσο ο Τσίπρας οφείλει στον Παππά. Γιος του παλαιού στελέχους της Αριστεράς, Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με διακριτή παρουσία στο ΚΚΕ Εσωτερικού, οργανώθηκε από τα 19 του χρόνια στη Νεολαία Συνασπισμού χωρίς από τότε να θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής. Μέχρι το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν, παρά μόνο το εσωκομματικό περιβάλλον, προκαλώντας συχνά έριδες. Από την εποχή ακόμη που ο Αλέξης προσπαθούσε να τον επιβάλει στην κομματική νεολαία ως γραμματέα, αλλά έκανε πίσω μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Όλα αυτά συνέβαιναν το 2003, οπότε αποφασίζει να φύγει για τη Σκωτία μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Έλενα Παντοπούλου, νηπιαγωγό, με καταγωγή από τον Βόλο.
Το ζευγάρι ζούσε στη Σκωτία, όπου γεννήθηκε και η πρώτη τους κόρη, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πα- λιός του φίλος τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε να διευθύνει το πολιτικό του γραφείο. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα απέκτησαν και τη δεύτερη κόρη τους. Κάπου στο 2018 ο γάμος του με τη χαμηλών τόνων Έλενα τελειώνει διακριτικά και για τους δύο. Ο δεύτερος γάμος, με τη μορφή σύμφωνου συμβίωσης με τη δημοσιογράφο
Βασιλική Σελήνη, γίνεται γνωστός το 2019, τη χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ έχα- σε τις εκλογές, μερικούς μήνες μετά την παραπομπή του στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Το ευχάριστο γεγονός αποκαλύφθηκε όταν η νύφη εμφανίστηκε με γλυκά στο γραφείο της στο Open, μια μέρα μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι τους στη Βαρκελώνη, λέγεται δε ότι η γνωριμία της με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής έγινε όταν η ίδια, πριν πάει στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, εργαζόταν στις επιχειρήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα.
Με τη νέα του σύντροφο ζει στη Νέα Σμύρνη και φαίνεται να απολαμβάνει να βλέπει τον Πανιώνιο, αν και ο ίδιος δηλώνει φίλαθλος του Παναθηναϊκού.
Καθόλου παράξενη αυτή η στροφή στην ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης, αν σκεφτούμε ότι οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ Εσωτερικού ποδοσφαιρόφι- λοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν Πανιώνιοι. Μέρος της παράδοσης της Ανανεωτικής Αριστεράς την κουβαλά- ει από τον πατέρα του, όσο κι αν Νίκος κατάφερε να διατρέξει με απείρως μεγα- λύτερη επιτυχία την ιεραρχία σε σχέση με τον Στέλιο.
Υπό αυτό το πρίσμα καμαρώνει ο μπαμπάς Παππάς για τη διαδρομή του γιου και μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απώλεια της αίσθησης του μέ- τρου στο ποίημα που αφιέρωσε στις 29 Ιουλίου 2016 στον Αλέξη Τσίπρα (την επομένη των γενεθλίων του τότε πρωθυπουργού), αλλά κατά βάση το έγραψε έχοντας στο μυαλό τον Νίκο... «Δρακογενιάς βλαστοί / Τιμονιέρηδες / Και ’μεις / την τιμή και την περιφάνεια των πατεράδων μας / μοναδική κι ανεξίτηλη κληρονομιά / κουβαλάμε / Προορισμός ‘‘προόρισται’’ μοναδικός / Η λευτεριά, η γνώση και το δίκιο».
Ο Στέφανος Τζουμάκας είναι δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και υπουργός. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από το οποίο εξήλθε με ρήξη αριστερού πνεύμονα, σπασμένα πλευρά, και ακατάσχετες αιμοπτύσεις. Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα.
Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Από το 1981 ως το 2007 ήταν βουλευτής Β' Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1986-1988), υφυπουργός Παιδείας (1988), υπουργός Εργασίας (1995-1996) και υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.
Ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπογράφοντας δελτίο τύπου ως «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο στην πορεία μετονομάστηκε ως Σοσιαλιστικό Κόμμα.Το κόμμα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 11.062 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,19% των εγκύρων ψήφων. Το 2019 συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα σε συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και το 2022 ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Συντάκτης: Σπύρος Κάραλης
Τσακαλώτος, ένας σνομπ «επαναστάτης» με μεγαλοαστική καταγωγή
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να έχει αποδεχθεί τις (εξ ορισμού ανθρώπινες) αντιφάσεις του και να ζει αρμονικά με αυτές. Μεγαλοαστικής καταγωγής αλλά μαρξιστής, από ευκατάστατη οικογένεια, πλην φανατικός ΠΑΟΚτσής, του διαλεκτικού υλισμού και αναγνώστης των ευαγγελικών κειμένων. Γεννηθείς στο Ρότερνταμ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του Στέφανος, με καταγωγή από την Πρέβεζα (ξάδερφος του γυμνασιάρχη παππού τού Ευκλείδη ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, πρωταγωνιστής στα Δεκεμβριανά και στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ) και με λαμπρές σπουδές στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, θεωρείται ως η πλέον γεμάτη προσωπικότητα της Αριστεράς.Κοφτερό μυαλό, μπορεί να περάσει με άνεση από την πολιτική και την οικονομία στη φιλοσοφία, τη θεολογία και τον Σαίξπηρ για να υποστηρίξει απόψεις. Τα ελληνικά του βέβαια δεν τον βοηθάνε πάντοτε, καθώς σκέπτεται πρώτα στα αγγλικά και αυτό συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα, εκτός αν ιδωθεί από τη χαριτωμένη πλευρά. Μαζί με το κάπως σνομπ του χαρακτήρα του, αν και δείχνει να το ελέγχει διατηρώντας (με λίγη προσπάθεια) γενικά ταπεινό ύφος. Κι αν καμιά φορά του ξεφεύγει το «υπεράνω», γίνεται μάλλον επί τούτου και για πολιτικούς λόγους. Όπως συνέβη σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όταν δήλωνε, ως μπηχτή περισσότερο στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλειες. Έχεις αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία».
Υπήρξε παντρεμένος επί 35ετία με τη Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τραπέζης της Ελλάδος, έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά. Μια ζωή ολόκληρη δηλαδή, γι’ αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν το 2019 χώρισε με τη σύζυγό του. Σε ηλικία 33 ετών, το 1993, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα εδώ, η Χέδερ, με την οποία συνδέονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια, τον ακολούθησε. Μια γυναίκα με την οποία ακόμη τους ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Όλα όμως κάποτε τελειώνουν.
Προχώρησε στην προσωπική του ζωή γνωρίζοντας το 2019 την τότε υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Νάσση, η οποία γεννήθηκε, έζησε και εργάζεται στην Ιταλία. Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και την Εθνογλωσσολογία και σημαντική ερευνητική δουλειά στο βιογραφικό της σχετικά με την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο χωρισμός, όπως και η γνωστοποίηση της νέας σχέσης του, εξελίχθηκαν προσεκτικά, όπως άλλωστε και η μετακόμισή του από την Κηφισιά, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ζωή της πρώην συζύγου και των παιδιών τους.
Έχει κορνιζαρισμένο το έμβλημα του ΠΑΟΚ στη βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γραφείο του, αν και η οπαδική σχέση προέκυψε τυχαία. «Μεγάλωσα στην Αγγλία και ερχόμουν στην Ελλάδα μόνο τα καλοκαίρια, ένα μήνα στη μια γιαγιά στην Πρέβεζα, ένα μήνα στην άλλη γιαγιά στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι φίλοι, οι φίλες της μάνας μου ήταν με τον ΠΑΟΚ, με πήγαιναν στα φιλικά...», εξιστόρησε κάποτε, εξηγώντας πώς άρχισε η αγάπη του με την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ τον συνδέει με την Έφη Αχτσιόγλου, που είναι φίλαθλος επίσης της ίδιας ομάδας. Οι δυο τους, το 2017, βρέθηκαν μαζί στις εξέδρες της Τούμπας (στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, να είμαστε πιο ακριβείς), στον αγώνα με τη Σάλκε για το Europa League. Έναν αγώνα με βαρύ σκορ για τον ΠΑΟΚ.
Η όμορφη Έφη
Θεωρείται το μεγάλο φαβορί στην κούρσα τη διαδοχής, όσο κι αν η ίδια επιλέγει να κρατάει χαμηλό προφίλ. Άλλωστε ως χαρακτήρας δείχνει κάπως απόμακρη στο κοινωνικό πεδίο, ίσως και ψυχρή κάποιες φορές. Άσπονδοι φίλοι της στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν τη συστολή ως ίδιον μιας φιλόδοξης πολιτικού που σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή, δεν γειώθηκε όμως ποτέ μέσα στην κοινωνία. «Η Έφη είναι ο τύπος της καλής μαθήτριας και μέχρις εκεί», λένε, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το πολιτικό της ανάστημα.«Ήμουν λίγο της αριστείας», παραδέχεται η ίδια αυτοσαρκαζόμενη και χαμογελώντας, όταν χαλαρώνει αφήνοντας πίσω το αυστηρό by the book ύφος. Απόρροια μιας φυσιολογικής ανασφάλειας που θα ένιωθε όταν άφηνε τη θαλπωρή του στοργικού οικογενειακού περιβάλλοντος και τη σιγουριά της μικρής επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας για τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και την κάμινο της πολιτικής. Και παρά τις συντροφικές κακίες, μπορεί να περηφανεύεται πως ανήκει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (δεν είναι πολλά) τα οποία έτυχαν γενικότερης αναγνώρισης όσον αφορά την κατάρτισή τους.
Κόρη του Θέμη Αχτσιόγλου, δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και της γιατρού-παιδιάτρου Ροδής Ντιούδη, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, τελείωσε με άριστα και το 2009 απέκτησε, πάλι με άριστα, το μεταπτυχιακό της. Απόγονος προσφυγικής οικογένειας από τα Δαρδανέλια που εγκαταστάθηκε στα Γιαννιτσά το 1923, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, αποπνέει έναν άλλο αέρα, κάπως ξένο με την Αριστερά. Ο πατέρας της Θέμης υπήρξε μέλος το ΚΚΕ Εσωτερικού με δράση στα κοινά, έχοντας βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της πόλης στα τέλη ’90. Η Έφη εντέλει ακολουθεί τα ίδια χνάρια ανοίγοντας φτερά όχι στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών, αλλά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Ο πατέρας στέκεται βοηθητικά, η μητέρα της ωστόσο διατηρούσε από την αρχή μέχρι και σήμερα σοβαρές ενστάσεις για την ενασχόλησή της με την πολιτική.
Θα ενδιαφερθεί για τα κοινά από την εφηβεία, αλλά χωρίς να πέσει με τα μούτρα στα κινήματα, ιεραρχώντας δύο άλλες προτεραιότητες: τις σπουδές και τη θηλυκότητα. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσεγμένο και ιδιαίτερα ακριβό ντύσιμο, τραβώντας τα βλέμματα θαυμασμού και ζήλιας, κυρίως, από πλευρές του γυναικείου ΣΥΡΙΖΑϊκού χώρου, που ως γνωστόν δεν φημίζεται ότι ακολουθεί υψηλές στυλιστικές γραμμές. Βίγκαν η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια, συνειδητή (κρεατοφάγος φανατικός ο Τζανακόπουλος, το οξύμωρο του πράγματος), μίλησε προ διετίας σε μια από τις σπάνιες μη πολιτικές συνεντεύξεις (στον Alpha) για τη γυναικεία πλευρά ως νέα μαμά, πλέον, ενός τρίχρονου αγοριού - καρπός της σχέσης με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Μίλησε όμως και για τη φημολογία που σέρνεται και ακόμη την ενοχλεί. «Έλεγαν ότι έγινα υπουργός λόγω σχέσης με τον Κατρούγκαλο. Αδυνατούσαν να αποδεχθούν ότι μια γυναίκα νεαρής ηλικίας μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Γράφτηκε επίσης ότι πήγα καλά στις εσωκομματικές εκλογές επειδή είμαι σύζυγος του Δημήτρη. Έμαθα να τα βάζω λίγο στην άκρη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με στενοχωρούν». Η συνεργασία με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν όντως σημαντική, η εμπιστοσύνη όμως που της έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν τον Νοέμβριο 2016 της ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσε- ων με τους δανειστές, αποδείχθηκε εντέλει καταλυτική.
Νίκος Παππάς - Ο «αδερφός» του Τσίπρα
Ο Νίκος Παππάς έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι η διαδρομή του στην Αριστερά υφάνθηκε από τη στενή σχέση και συνεργασία που είχε με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έζησε στη σκιά του Τσίπρα, αλλά υπήρξε το στήριγμά του στα δύσκολα, ο έμπιστος που καθάριζε πάντοτε για λογαριασμό του προέδρου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών.Αν ο Παππάς οφείλει στον Τσίπρα, άλλο τόσο ο Τσίπρας οφείλει στον Παππά. Γιος του παλαιού στελέχους της Αριστεράς, Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με διακριτή παρουσία στο ΚΚΕ Εσωτερικού, οργανώθηκε από τα 19 του χρόνια στη Νεολαία Συνασπισμού χωρίς από τότε να θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής. Μέχρι το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν, παρά μόνο το εσωκομματικό περιβάλλον, προκαλώντας συχνά έριδες. Από την εποχή ακόμη που ο Αλέξης προσπαθούσε να τον επιβάλει στην κομματική νεολαία ως γραμματέα, αλλά έκανε πίσω μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Όλα αυτά συνέβαιναν το 2003, οπότε αποφασίζει να φύγει για τη Σκωτία μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Έλενα Παντοπούλου, νηπιαγωγό, με καταγωγή από τον Βόλο.
Το ζευγάρι ζούσε στη Σκωτία, όπου γεννήθηκε και η πρώτη τους κόρη, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πα- λιός του φίλος τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε να διευθύνει το πολιτικό του γραφείο. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα απέκτησαν και τη δεύτερη κόρη τους. Κάπου στο 2018 ο γάμος του με τη χαμηλών τόνων Έλενα τελειώνει διακριτικά και για τους δύο. Ο δεύτερος γάμος, με τη μορφή σύμφωνου συμβίωσης με τη δημοσιογράφο
Βασιλική Σελήνη, γίνεται γνωστός το 2019, τη χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ έχα- σε τις εκλογές, μερικούς μήνες μετά την παραπομπή του στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Το ευχάριστο γεγονός αποκαλύφθηκε όταν η νύφη εμφανίστηκε με γλυκά στο γραφείο της στο Open, μια μέρα μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι τους στη Βαρκελώνη, λέγεται δε ότι η γνωριμία της με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής έγινε όταν η ίδια, πριν πάει στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, εργαζόταν στις επιχειρήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα.
Με τη νέα του σύντροφο ζει στη Νέα Σμύρνη και φαίνεται να απολαμβάνει να βλέπει τον Πανιώνιο, αν και ο ίδιος δηλώνει φίλαθλος του Παναθηναϊκού.
Καθόλου παράξενη αυτή η στροφή στην ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης, αν σκεφτούμε ότι οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ Εσωτερικού ποδοσφαιρόφι- λοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν Πανιώνιοι. Μέρος της παράδοσης της Ανανεωτικής Αριστεράς την κουβαλά- ει από τον πατέρα του, όσο κι αν Νίκος κατάφερε να διατρέξει με απείρως μεγα- λύτερη επιτυχία την ιεραρχία σε σχέση με τον Στέλιο.
Το ποίημα
Υπό αυτό το πρίσμα καμαρώνει ο μπαμπάς Παππάς για τη διαδρομή του γιου και μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απώλεια της αίσθησης του μέ- τρου στο ποίημα που αφιέρωσε στις 29 Ιουλίου 2016 στον Αλέξη Τσίπρα (την επομένη των γενεθλίων του τότε πρωθυπουργού), αλλά κατά βάση το έγραψε έχοντας στο μυαλό τον Νίκο... «Δρακογενιάς βλαστοί / Τιμονιέρηδες / Και ’μεις / την τιμή και την περιφάνεια των πατεράδων μας / μοναδική κι ανεξίτηλη κληρονομιά / κουβαλάμε / Προορισμός ‘‘προόρισται’’ μοναδικός / Η λευτεριά, η γνώση και το δίκιο».
Στέφανος Τζουμάκας
Ο Στέφανος Τζουμάκας είναι δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και υπουργός. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από το οποίο εξήλθε με ρήξη αριστερού πνεύμονα, σπασμένα πλευρά, και ακατάσχετες αιμοπτύσεις. Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα.Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Από το 1981 ως το 2007 ήταν βουλευτής Β' Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1986-1988), υφυπουργός Παιδείας (1988), υπουργός Εργασίας (1995-1996) και υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.
Ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπογράφοντας δελτίο τύπου ως «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο στην πορεία μετονομάστηκε ως Σοσιαλιστικό Κόμμα.Το κόμμα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 11.062 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,19% των εγκύρων ψήφων. Το 2019 συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα σε συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και το 2022 ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Συντάκτης: Σπύρος Κάραλης