Το µεγάλο «στοίχηµα» για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συµµετοχή των µελών και στελεχών του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην εκλογική διαδικασία.

Πόσοι, δηλαδή, θα προσέλθουν στις κάλπες στις 10 και 16 Σεπτεµβρίου, προκειµένου να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον εν δυνάµει αυριανό πρωθυπουργό της χώρας. Και τα τρία επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων παραδέχονται ότι αυτό είναι και το δυσκολότερο διακύβευµα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας στην προηγούµενη εκλογική διαδικασία είχε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Μόνο την ηµέρα της εκλογής του είχαν γραφτεί 110.000 νέα µέλη, ενώ συνολικά είχαν προσέλθει στις κάλπες 172.000 µέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για να επαναβεβαιώσουν την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία του κόµµατος.

Μάλλον αδύνατο

Με αυτά τα δεδοµένα και εν µέσω θέρους, το εγχείρηµα της µαζικής συµµετοχής στις κάλπες µοιάζει µάλλον αδύνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεργάτες της Εφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά αποφεύγουν να πουν πού βάζουν τον πήχη της συµµετοχής, καθώς όλοι αντιλαµβάνονται ότι τα πράγµατα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Η Εφη Αχτσιόγλου εµφανίστηκε, πάντως, θετική στο να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, εκτός από τα µέλη και τα στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Θετικός εµφανίστηκε και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο καλύτερα είναι για τους υποψηφίους, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -αν και στους συνοµιλητές του έλεγε ότι η µεγάλη προσέλευση µπορεί και να τον συνέφερε- προκρίνει τελικά τη διαδικασία η οποία είχε ακολουθηθεί στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεοντολογικά, το πιο έντιµο και το πιο σωστό είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία που είχαµε στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολοι, πάντως, οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ότι, εάν υπάρχει πολύ χαµηλή συµµετοχή, αυτόµατα θα υπάρξει και θέµα νοµιµοποίησης του νέου προέδρου, καθώς αλλιώς είναι να έχει εκλεγεί κάποιος µε 150.000 ψήφους και άλλο µε 20.000. Για τον λόγο αυτό, το επόµενο διάστηµα θα υπάρξει καµπάνια που θα καλεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν στις κάλπες.

Παρακινδυνευμένο

Το προηγούµενο διάστηµα έγινε συζήτηση και για να υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θεωρήθηκε παρακινδυνευµένο, καθώς αρκετοί θυµήθηκαν την απο- τυχία του εγχειρήµατος στο συνέδριο της Ν.∆. Πάντως, τα επιτελεία των υποψηφίων δεν κρύβουν την αγωνία τους για την προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς, όπως παραδέχονται, η µεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο αναµετρήσεις καθώς και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχουν αποδιοργανώσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και έχουν αποµακρύνει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων από την Κουµουνδούρου.

Ωστόσο, ο χρόνος µετράει αντίστροφα, καθώς στα τέλη Αυγούστου ή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεµβρίου θα διεξαχθεί το ∆ιαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα καθορίσει τις λεπτοµέρειες της εκλογικής διαδικασίας. Υπάρχουν, µάλιστα, σκέψεις µήπως το συνέδριο χρειαστεί να διεξαχθεί υβριδικά, δηλαδή κάποια στελέχη να πάρουν µέρος στη διαδικασία διά ζώσης, ενώ κάποια αλλά να µετέχουν διαδικτυακά. Οπως επισηµαίνεται, πάντως, το πώς θα έχουν εξελιχθεί τα πράγµατα µέχρι εκείνη τη στιγµή θα καθορίσει και τη µορφή που θα πάρει αυτή η διαδικασία. Την Κυριακή 10 Σεπτεµβρίου θα στηθούν οι πρώτες κάλπες και το επόµενο Σάββατο οι δεύτερες, προκειµένου ο νέος πρόεδρος την εποµένη, δηλαδή στις 17 Σεπτεµβρίου, να πάει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα µιλήσει στις παραγωγικές τάξεις.

Τα στίγματα

Παράλληλα, οι υποψήφιοι πρόεδροι θέλουν µέσα στο καλοκαίρι να δώσουν µε τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το πολιτικό τους στίγµα και το όραµά τους για την επόµενη ηµέρα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν -πέρα από τα στελέχη που γνωρίζουν τις τάσεις και τις απόψεις µέσα στο κόµµα- δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι πρεσβεύει ο καθένας από αυτούς.

Από το περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου έλεγαν ότι το κόµµα που επιδιώκει να φτιάξει η βουλευτής της ∆υτικής Αττικής θα εκτείνεται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µέσα στη µακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόµµα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαµε να εκπροσωπήσουµε τους προοδευτικούς πολίτες που εµπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συµπεριληπτικής ανάπτυ ξης και της δηµοκρατίας. Κάναµε το πρώτο βήµα, τώρα όµως χρειάζονται πολύ περισσότερα...», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου µεταξύ άλλων στη δήλωσή της από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών. Οι ίδιοι άνθρωποι σηµείωναν, µάλιστα, ότι βασικό µέληµα της κ. Αχτσιόγλου είναι να επιστρέψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά, µε τις κοινωνικές αναφορές και τα διακυβεύµατα που προσδιόρισε στη δήλωσή της. Ανέφεραν, δε, πως η θέση της είναι ότι το κόµµα πρέπει να διέπεται από βασικά χαρακτηριστικά, όπως ο επαγγελµατισµός, ο τεχνοκρατισµός, ο σύγχρονος λόγος και η αποτελεσµατικότητα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βασίζεται στο δίπολο «συνέχεια και τοµή». Σε δηλώσεις του, µάλιστα, ανέφερε ότι «η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραµε στον ΣΥΡΙΖΑ µαζί, και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση». «Τοµή», προσέθεσε, «γιατί, όταν έχεις χάσει µε τέτοια διαφορά, προφανώς είναι πράγµατα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά». Οπως επεσήµανε, µάλιστα, δεν µπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγµα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζοµένους κάθε είδους. «Εχουµε µια πολύ ταξική κοινωνία, όπου το µέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγµή που θα γεννηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν µια µικρή επιχείρηση ή είναι επιστήµονες, που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και στους ανθρώπους µε αναπηρίες.

Ο Παππάς και η έκπληξη

Ο Νίκος Παππάς, δίνοντας το δικό του στίγµα, ανέφερε ότι «εκφράζουµε και συσπειρώνουµε όλον τον κόσµο από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή µας στη “φωλιά” της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και µόνο θα ήταν µεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυµένης αναλογικής, µόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάµεων µπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιµους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέµµα µας πρέπει να είναι στραµµένο στην κοινωνία και όχι εντός µας».

Η έκπληξη αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρα ο Στέφανος Τζουµάκας, ο οποίος, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του, είπε: «Στο κοµµατικό πεδίο προέχει να παραµερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκοµµατικής δηµοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε µειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7%-12% εδώ και 50 χρόνια, σε αντίθεση µε πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάµεις που πέτυχαν και εδραίωσαν την αρχή της πολιτικής πλειοψηφίας». Πρότεινε, ακόµα, καταστατικές αλλαγές, όπως τη «θεσµοθέτηση της θέσης του αντιπροέδρου στο κόµµα».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιουλίου 2023