Την πρώτη τους εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται να έχουν σήμερα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης την επιλογή των προσώπων που θα πρωταγωνιστήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομπρέλα», μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι «53», έχει αποφασίσει να προτείνει για δήμαρχο της Αθήνας τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που η προεδρική τάση αποφάσισε να στηρίξει τον Κώστα Ζαχαριάδη ως υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο και πολλές αρνήσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει και γι’ αυτό δεν αποκλείεται τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να κληθούν να ψηφίσουν για το ποια θα είναι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας.

Στελέχη της προεδρικής ομάδας επιμένουν ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι η κατάλληλη επιλογή, καθώς είναι νέος και ως αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών γνωρίζει πολύ καλά όλα τα θέματα. Από την άλλη, οι «53» υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Φίλης ως πρώην βουλευτής της Α’ Αθήνας έχει ξεκάθαρη άποψη για τον Δήμο της Αθήνας και έτοιμη πρόταση για την αναμόρφωσή του.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση για την Νίκο Φίλη έπεσε μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη ως κεραυνός εν αίθρια, καθώς όλα έδειχναν ότι δεν θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις για τον Δήμο της Αθήνας. Ο Κώστας Ζαχαριάδης βρέθηκε άλλωστε να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας μετά την άρνηση του γνωστού παίκτη του μπάσκετ Νίκου Παππά, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μεγάλη ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές αποχώρησε από τη διαδικασία.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης πριν αποδεχθεί την πρόταση να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας είχε απευθυνθεί στον Νικόλα Φαραντούρη, αλλά και στον προέδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν την πρόκληση.

Σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και κάποιοι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Πιο συγκεριμένα, για την περιφέρεια Αττικής προκρίνεται ο Γιώργος Ιωακειμίδης, στην Ήπειρο ο Γιάννης Στέφος, στα Ιόνια Νησιά ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη η Τάνια Ελευθεριάδου και στη Στερεά Ελλάδα ο Απόστολος Γκλέτσος. Στη Δυτική Ελλάδα πολλές πιθανότητες έχει ο Μίλτος Ζαμπάρας και στην Πελοπόννησο ο Μανώλης Μάκαρης. Για τη Θεσσαλία έχει ακουστεί έντονα ο Νίκος Ράπτης, η Ζωή Ακριβούλη και ο Βασίλης Κόκκαλης και για την Κρήτη οι Σπύρος Δανέλλης και Γιάννης Κουράκης. Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Άγγελος Τόλκας αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία.

Επίθεση Πολάκη σε Αχτσιόγλου

Εν τω μεταξύ, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η επικαιρότητα κινήθηκε γύρω από την επίθεση του Παύλου Πολάκη προς την υποψήφια πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε να αντιδρά για τη θέση που εξέφρασε η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της, λέγοντας ότι «μπορεί να οικοδομηθεί μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους δημοσιογράφους. Να μην τους αδικούμε και θεωρώ ότι και αυτοί δεν θα πρέπει να μας αδικούν».

«Σοβαρά τώρα;», απάντησε σκωπτικά ο Παύλος Πολάκης προς την Εφη Αχτσιόγλου. Κατόπιν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ξεκίνησε ένας εμφύλιος, με άλλους να υπερασπίζονται την υποψήφια πρόεδρο λέγοντας ότι το ίδιο είχε πει και ο Νίκος Παππας πριν από μερικές μέρες, αλλά ο Παύλος Πολάκης δεν αντέδρασε, ενώ άλλοι ερμήνευαν την αναφορά της υποψήφιας προέδρου ως έμμεση αιχμή εναντίον του βουλευτή Χανίων, που, όπως είναι γνωστό, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της αναφέρθηκε χθες στις εκλογές για την ηγεσία τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος λέγοντας ότι «με το βλέμμα στην κοινωνία πρέπει να κάνουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και να επιστρέψει σύντομα σε κυβερνητική τροχιά».

Επισήμανε ακόμη ότι «το γεγονός πως η ΝΔ εξελέγη κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν τα προβλήματα της κοινωνίας. Τα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων είναι εδώ, έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, με το εισόδημα, με την ακρίβεια, με ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι πολίτες περιμένουν να τους παρουσιάσουμε ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο, αντιπαραθετικό σε αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να επιμείνουμε στη μεθοδολογία της δουλειάς» και «στο περιεχόμενο της πολιτικής», δηλαδή «αντί να βάζουμε ταμπέλες, να μιλήσουμε και να επεξεργαστούμε συγκεκριμένα, μεθοδικά και επιστημονικά πώς απαντάμε στις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπούμε». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «μίλησα -και θα επιμείνω να μιλώ- για την ανάγκη να έχουμε ένα κόμμα των δομών, όχι ένα κόμμα των προσώπων».