Στην Αθήνα των τόσων προβλημάτων και της τραγικής έλλειψης πρασίνου εν μέσω άγριας κλιματικής αλλαγής, ο Κώστας Ζαχαριάδης επέλεξε στην πρώτη δημόσια κόντρα με τον Κώστα Μπακογιάννη να τον εγκαλέσει για την… κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις τοπικές εκλογές, λες και ο νυν δήμαρχος έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε εντελώς απροετοίμαστος, αν και το Σάββατο είχε μια πρώτη σύσκεψη με τα στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης» κι ενώ η υποψηφιότητά του έως τώρα περνάει μάλλον αδιάφορα ακόμη και από τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου. Ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε μια θερμή δήλωση υποστήριξής του, κάτι που εντέλει φανερώνει την ηττοπάθεια και το εν γένει κακό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον Κώστα Μπακογιάννη με αφορμή συνέντευξή του (στο «Βήμα»), τα οποία εντέλει αναλίσκονται στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κασιδιάρη και σε αντιφασιστικά τσιτάτα. «Τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει στους καταδικασμένους ναζί να τίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάποιες κάλπες και σε κάποιες άλλες όχι; Τι εξυπηρετεί ένας υπόδικος ναζί να ψηφιστεί από κάποιους και μετά να τεθεί σε αργία; Ποιο θα είναι το σήμα στην κοινωνία;», ρωτά ο πρώην βουλευτής τον νυν δήμαρχο. Μόνο που οι Αθηναίοι, οι οποίοι από τις αρχές Ιουλίου ψήνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις σχεδόν ανύπαρκτες οάσεις δροσιάς, άλλα περιμένουν να ακούσουν.

Αντιθέτως με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει κάνει πολύ δυνατό μπάσιμο στην προεκλογική περίοδο πιάνοντας τον σφυγμό της πρωτεύουσας και εστιάζοντας στα προβλήματά και τις ανάγκες της. Σε άρθρο του αναδεικνύει σε προτεραιότητα τον πολλαπλασιασμό του πρασίνου ως μόνη απάντηση στις τρομακτικές συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. «Στον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου νιώσαμε όλοι έντονα το πόσο πολύ μας λείπει το πράσινο από την Αθήνα. Μια μέρα με 40 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, ένας δρόμος σε μια γειτονιά στα Πατήσια θα μπορούσε να έχει 5-7 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία εάν καλυπτόταν με δέντρα», γράφει ο κ. Δούκας μεταξύ άλλων που αφορούν αποκλειστικά την καθημερινότητα της Αθήνας και όχι φθηνές κομματικές ατζέντες.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 07/08