Το σύνθημα για τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής θα δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδριάζει στις 12:00 στη Βουλή, δέκα μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η έμφαση δίνεται από τον πρωθυπουργό σχεδόν αποκλειστικά στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών, καθώς οι δημοτικές εκτιμά ότι έχουν διαφορετικά, τοπικά κυρίως, χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν ενεργά στο διάστημα που υπολείπεται τους υποψήφιους περιφερειάρχες της Ν.Δ., με στόχο το «13 στα 13», την επικράτηση δηλαδή ει δυνατόν ακόμα και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, οι περιφερειάρχες είναι ένα σημαντικό κλειδί στη λειτουργία του κράτους και σε συνεργασία με την κυβέρνηση μπορούν να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και να απορροφήσουν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

Μητσοτάκης: Θα μιλήσει για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και ελάχιστα για Κασσελάκη

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, πέραν των αυτοδιοικητικών, θα αφορά ελάχιστα την αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη και θα επικεντρωθεί κυρίως στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για την οικονομία, την υγεία, το κράτος και την αποκατάσταση των περιοχών μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Το κυβερνητικό έργο μέχρι το τέλος της χρονιάς σε επίπεδο νομοθέτησης -και όχι μόνο- είναι πυκνό, καθώς, όπως φαίνεται από τη σχετική παρουσίαση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, προβλέπονται στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 94 εμβληματικές πολιτικές, δράσεις και έργα που αφορούν το διάστημα αυτό.

Οι τέσσερις στόχοι Μητσοτάκη: Τα βασικά νομοσχέδια

Ήδη από χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε με σαφήνεια το τετράπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα: Ποιοτική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, βελτίωση στο επίπεδο ζωής των πολιτών και καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς δημόσιων πολιτικών. Οι τέσσερις αυτοί σημαντικοί στόχοι θα επιτευχθούν, όπως σημείωσε, με μεγάλες και τολμηρές αλλαγές. Τα πρώτα δείγμα γραφής για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα δόθηκαν χθες, με τις παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε τι έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ: 
Υπουργικό Συμβούλιο: Τα 5 νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν για μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Τουρισμό, περίθαλψη και έργα - Αναλυτική περιγραφή

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Οριζόντια προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία

Πρόκειται κατ' αρχάς για το νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους» με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ένα νέο, ευέλικτο και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημόσιου Τομέα.

Το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, αφορά περισσότερους από 500 φορείς του Δημόσιου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση). Κύριοι στόχοι του είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και η αξιολόγηση των διοικήσεων ανά διετία, με δυνατότητα επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας) ή παύσης, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία.

Με ένα δεύτερο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στην ίδια συνεδρίαση, δημιουργείται ένα εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για την εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα. Στις μονάδες αυτές θα νοσηλεύονται ετησίως τουλάχιστον 7.500 ασθενείς, με προσδοκώμενο όφελος 150 λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως και 1.275 λιγότερους ασθενείς. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια, η βελτίωση της ανεξαρτησίας των ασθενών μετά το εγκεφαλικό και τελικά ο μετριασμός του συναισθηματικού και οικονομικού κόστους για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν επίσης τα ακόλουθα νομοσχέδια:

  • Του Υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο θεσπίζονται πρόσθετα εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων και για τη χορήγηση δυνατότητας στο κοινό να αξιολογεί τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων των εν λόγω επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία.
  • Του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο καθορίζονται οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου, περιγράφεται η διαδικασία αφαίρεσης, καθορίζεται η εθνική Αρχή εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου και οι αρμοδιότητές της, προβλέπεται η τήρηση του μητρώου παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας, κ.ά.
  • Του Υπουργείου Τουρισμού, που ρυθμίζει λειτουργικά ζητήματα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Με το νομοσχέδιο συστήνεται το Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού, ως θεσμικό γνωμοδοτικό όργανο με σκοπό τη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής των περιφερειών της χώρας, που θα αποτελείται από τους 13 Περιφερειάρχες, προεδρεύοντος του/της υπουργού Τουρισμού.