Ο Λένιν έλεγε: «Ο πάγος έσπασε, ο δρόµος χαράχτηκε». Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η αναφορά σε αυτό το ρητό, παρά το γεγονός ότι δεν επικεντρωνόµαστε στη συνάντηση δύο κοµµουνιστών ηγετών, αλλά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Και όντως όλα δείχνουν ότι ο «πάγος έσπασε» µεταξύ τους, καθώς το κλίµα ήταν θερµό και άκρως φιλικό, ενώ όλοι ανέµεναν το ακριβώς αντίθετο, ακόµα και την ακύρωση του τετ-α-τετ των δύο προέδρων.

Τελικά το περιβάλλον ήταν θετικό. Συνοµίλησαν σαν δύο νέοι άνθρωποι, δίνοντας µια εικόνα οµαλοποίησης των σχέσεων µεταξύ των δύο κοµµάτων. Οι υποκλοπές είναι σαφές ότι τους ενώνουν, µε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να συµφωνούν για πρώτη φορά στο να συνεννοηθούν προκειµένου να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να «πέσει άπλετο φως στην υπόθεση».

Ενδεικτικό της καλής διάθεσης µεταξύ των δύο πλευρών αλλά και της συνεννόησης ήταν το κοινό ουσιαστικά ανακοινωθέν που εξέδωσαν αµέσως µετά τη συνάντηση τα δύο γραφεία Τύπου, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό του ΠΑΣΟΚ, για το περιεχόµενο της συνάντησης, προκειµένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παραφωνίες. Ο Στέφανος Κασσελάκης, µάλιστα, έβαλε ψηλά στην ατζέντα του ταξιδιού που είχε προγραµµατίσει για την εβδοµάδα αυτή στις Βρυξέλλες την ανάδειξη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στις συναντήσεις που είχε εκεί µε Ευρωπαίους παράγοντες.

Το κερασάκι στην τούρτα που δυναµίτισε άµεσα το κλίµα µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Μέχρι εδώ, λοιπόν, για να επανέλθουµε στο ρητό του Λένιν, όλα αποδεικνύουν ότι ο πάγος µεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη έσπασε. Τώρα µένει να εξακριβωθεί αν ο δρόµος χαράχτηκε και για µια ευρύτερη συµπόρευση των δύο κοµµάτων. Εδώ το ρητό µένει µισό, καθώς ο δρόµος όχι απλώς δεν χαράχτηκε, αλλά ναρκοθετήθηκε λίγες ώρες µετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, µε αφορµή την εκδήλωση για την πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σηµίτη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση, όχι απλώς δεν έδωσε το «παρών», αφήνοντας την καρέκλα µε το όνοµά του κενή, αλλά έστρεψε και µε σφοδρότητα τα πυρά του κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Τι δουλειά έχω εγώ µε όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατοµµύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάµε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισµός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον µανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν το προκάλεσε», απάντησε σχετικά µε την επιλογή του να απουσιάσει. Το κερασάκι στην τούρτα που δυναµίτισε άµεσα το κλίµα µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας την καλή εικόνα που προηγήθηκε, ήρθε από τον Παύλο Πολάκη, που επίσης έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σηµίτη. «Ο Κασσελάκης δεν πήγε στην εκδήλωση για τον άνθρωπο που έκανε νόµο τη µίζα και το µαύρο χρήµα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook, έχοντας πλέον τον ρόλο του συντονιστή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του προέδρου του κόµµατος.

«Σκωτσέζικο ντους» οι σχέσεις των κομμάτων

Οι άγριες επιθέσεις δεν πέρασαν προφανώς απαρατήρητες στη Χαριλάου Τρικούπη, µε συνέπεια να έρθει η σχετική απάντηση. «Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι µόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη Ιστορία της χώρας». Ετσι ξεκινούσε η τοποθέτηση του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γλαβίνα, µε αιχµή σε ένα σηµείο που «πονάει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τις θέσεις δηλαδή που είχε στο παρελθόν και αναδείχθηκαν από τους άσπονδους «φίλους» του, και κατέληγε µε αναφορά στον Παύλο Πολάκη: «Επαναλαµβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισµό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι µέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Με τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να µοιάζουν µε «σκωτσέζικο ντους», που ξεκινά ζεστό και καταλήγει κρύο, εντός 24 ωρών µάλιστα, όλα δείχνουν ότι µένει αρκετός δρόµος για να διανυθεί προκειµένου τα δύο κόµµατα να έρθουν πραγµατικά κοντά.

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου είναι ενδεικτική: «Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταµατήσει το “ειδύλλιο” ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, το θεωρούσα αναµενόµενο και όσα γράφονταν µόνο στη φαντασία τους υπήρχαν! Oσοι τα πίστεψαν ακόµη χειρότερα!», έγραψε.

Εξάλλου, τα σχέδιά τους είναι άκρως ανταγωνιστικά για τις ευρωεκλογές, µε το ΠΑΣΟΚ να θέλει ουσιαστικά να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο, δε, η διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων µειώνεται, η στρατηγική αυτή θα γίνεται µονόδροµος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11