Σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ ευρωπαϊκού νότου και βορρά φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν στόχο τον οποίο έχει ήδη μοιραστεί με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον οποίο συζήτησε χθες με τον Όλαφ Σολτς, στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν το σχέδιο αυτό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία – που ήδη έχει συμπληρώσει 20 μήνες - έχει δείξει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ότι καταρχάς πρέπει να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία κι έπειτα πως είναι ανάγκη να διαφοροποιούν τις πηγές και τις διόδους ενέργειας και να μην εξαρτώνται υπερβολικά ούτε από μία πηγή ούτε από έναν προμηθευτή. Η δε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Γερμανικά εύσημα σε Μητσοτάκη για την υπευθυνότητα να κρατήσει ζωντανή τη συνάντηση με τον Ερντογάν παρά τις διαφωνίες για τον πόλεμο


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα Μέσης Ανατολής καιΑιγύπτου με την Ευρώπη

«Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο. «Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στον Όλαφ Σολτς τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: Τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς: Έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεργασία σε ενέργεια - μεταναστευτικό (Εικόνες, Βίντεο)

Το non paper με τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα non paper με τις ελληνικές θέσεις στους ομολόγους του, όπου εξηγεί το σχέδιο για τη διασύνδεση ευρωπαϊκού βορρά και νότου, μέσω της Ελλάδας. «Η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλληλοσυμπληρώνονται σημαντικά σε εποχική βάση», σημειώνει το σχετικό έγγραφο.

«Για να το θέσουμε απλά, ο άνεμος παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια τον χειμώνα και ο ήλιος παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι. Και ενώ υπάρχει παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη βόρεια Ευρώπη και παραγωγή αιολικής ενέργειας στη νότια Ευρώπη, υπάρχει ισχυρή λογική στο να ενώσουμε τον βορρά όπου φυσάει, με τον ηλιόλουστο νότο. Το να ενισχύσουμε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βορρά και νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά το non paper.

Το δυνατό «χαρτί» που βάζει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ρίξει η Γερμανία - και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση - το βάρος της πάνω σε αυτό το έργο δεν είναι τόσο η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσο η προοπτική διασύνδεσής της με τα δίκτυα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τέσσερα σχέδια έχουν πάρει αυτή τη στιγμή το «πράσινο φως» και είτε προχωρά η υλοποίησή τους είτε είναι στο στάδιο αναζήτησης επενδυτών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν απαραίτητα όλα τελικά. Πρόκειται για τα έργα τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector και Greece-Africa Power).

Το σχέδιο Μητσοτάκη

Η προσπάθεια της Ελλάδας είναι να πείσει τις Βρυξέλλες, αλλά και τα κράτη-μέλη ξεχωριστά, ότι το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας περνάει μέσα από ένα πυκνό δίκτυο καλωδίων, που θα μεταφέρουν την «πράσινη» ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα – ή εισάγεται από τη βόρειο Αφρική – μέσω των δυτικών Βαλκανίων και από εκεί στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Για να γίνει αυτό, βέβαια, απαιτείται γενναία χρηματοδότηση. «Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση στα δίκτυα (όπως το Connecting Europe Facility, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κλπ.)», σημειώνει το non paper του Έλληνα πρωθυπουργού. «Αλλά είναι διάσπαρτα, ενώ τα ποσά που απαιτούνται είναι πολύ περισσότερα από όσα η Ευρώπη δαπανά μέχρι στιγμής. Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται επιπλέον πόροι. Το πιθανότερο, υφιστάμενα προγράμματα μπορούν να εξορθολογιστούν και να γίνουν κεντρικά, δημιουργώντας ένα «Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Δικτύων» για να πυροδοτήσει επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα, με έμφαση στις επενδύσεις που χρειάζονται περισσότερο και όπου ένα ευρύτερο πανευρωπαϊκό επιχείρημα για επενδύσεις είναι πιο δυνατό».