«Σε αυτή τη νέα πορεία για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, είναι σαφές ότι απευθύνει προσκλητήριο προς κοινωνικές δυνάµεις αλλά και στελέχη που συµµερίζονται τις ίδιες απόψεις. Εξάλλου, στην πορεία για το Πολυτεχνείο ήταν δίπλα µου η κ. Γεννιά, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διαδικασία της διεύρυνσης έχει ανοίξει ήδη», απαντά στο ερώτηµα για τις επιστροφές ΠΑΣΟΚογενών από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήµατος, Μιχάλης Κατρίνης.

Εκφράζει έτσι την πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θέλουν τη διεύρυνση του κόµµατος υπό όρους, αποκλείοντας µόνο όσους καθύβρισαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ή προέδρους του και έγιναν «κόκκινο πανί».

Επιτροπή για το face control

Σε αυτές τις συζητήσεις, άλλωστε, το όνοµα του Γιάννη Ραγκούση αναφέρεται πάντα, µε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να σηµειώνουν: «∆εν εννοούµε προφανώς πρόσωπα µε την τοξικότητα του Ραγκούση». Προωθητικά για τη διεύρυνση του κόµµατος κινείται και ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπεί την Ανανεωτική Αριστερά, προτείνοντας να υπάρξει και σχετική επιτροπή που θα εξετάζει αποκλειστικά τα πρόσωπα που θέλουν να συµµετάσχουν στη διεύρυνση αυτή.

Από την πλευρά πάλι των στελεχών που βρίσκονται διαχρονικά κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης και η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, που υπέστησαν, όπως και ο ίδιος, πολύ σκληρές επιθέσεις και επί προσωπικού στα δύσκολα χρόνια του πρώτου µνηµονίου, γίνεται σαφές πως συζητούν για τη διεύρυνση και τη θεωρούν λογική διαδικασία, θεωρώντας εξίσου αυτονόητο τον αποκλεισµό της επιστροφής για όσους πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις αυτές. Αντίστοιχη οπτική έχει και ο πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόµµατος Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Διαφωνεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Στον αντίποδα η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να εκφράζει τη διαφωνία του µε τέτοιους όρους διεύρυνσης, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει αποκλειστικά µε πρόσωπα χωρίς φθορά, όπως ο Χάρης ∆ούκας. Μάλιστα, δεν παύει να τονίζει τις αναφορές του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη στο παρελθόν περί «γυρολόγων» και «γενίτσαρων», που δεν θα τους επιτραπεί η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το χάσµα µεταξύ Ανδρουλάκη και Κωνσταντινόπουλου ναι µεν είναι γεγονός, ωστόσο οι δύο άνδρες ξεκίνησαν ως στενοί συνεργάτες, µε τον Αρκά βουλευτή να στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και µετά την επικράτησή του να βρίσκεται πάντα στην ηγετική οµάδα του κόµµατος. Το ρήγµα που έχει δηµιουργηθεί µεταξύ τους, ωστόσο, δεν φαίνεται να γεφυρώνεται, µε συνέπεια οι τοποθετήσεις Κωνσταντινόπουλου να φέρνουν εκνευρισµό στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά να λειτουργούν και ως φρένο στο άνοιγµα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλειοψηφούν όσοι θέλουν “ανοικτές πόρτες”

Οι «τάσεις» για το θέµα αυτό, που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα τόσο του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος όσο και της Κ.Ε., δηµιουργούν µια πλειοψηφία που θέλει τις πόρτες ανοιχτές και κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά. Υπάρχει, ωστόσο, διάχυτη µια αίσθηση σε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν πλήρη εικόνα των σχεδίων που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι κάτι «ψήνεται» και ετοιµάζονται µαζικές εισροές κυρίως στην Περιφέρεια, στις οποίες το «πράσινο» φως το έχει δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγµατος του ΠΑΣΟΚ, στελέχη όπως ο Κώστας Χρυσόγονος, ο Σταύρος Κοντονής και η Γεωργία Γεννιά, που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προωθηθούν ακόµα περισσότερο, ακόµα και αν υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιµά πολύ και τον πρώην καθηγητή του και πρώην επίσης υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Πανούση.

Καθώς οι επιστροφές κυρίως ψηφοφόρων και έπειτα στελεχών γίνονται ο καθοριστικός στόχος για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ το πολυπόθητο άλµα που επιθυµεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει ευρωεκλογών, σηµαντικό είναι να παρουσιαστούν και ενδεχόµενες συνεργασίες που να δίνουν επιπλέον δυναµική. Στο πλαίσιο αυτό, οι δίαυλοι µε την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου είναι ήδη ανοιχτοί και είναι θέµα χρόνου να τους δούµε να λειτουργούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο µε κοινές πρωτοβουλίες...

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά