Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να παρέμβει υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων ικανοποιώντας κατά βάση δίκαια αιτήματά τους υπογράμμισε χθες από τις Βρυξέλλες και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που θα επαναλάβει και σήμερα από το βήμα της Βουλής στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στις 11 το πρωί, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σήμερα σε θεαματικές κινήσεις και ανακοινώσεις έναντι των αγροτών. «Δεν έχουμε λαγούς να βγάλουμε από το καπέλο μας», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή και οι όποιες στοχευμένες παρεμβάσεις θα εντάσσονται στο εξαρχής γνωστό δημοσιονομικό πλαίσιο τόνισαν χθες, μία ημέρα πριν από τη σημερινή του παρουσία στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, στην οποία παρέπεμψε ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει από την αίθουσα της Ολομέλειας νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ανακούφισης των αγροτών.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Βρισκόμαστε έμπρακτα κοντά στους αγρότες κάνοντας το καλύτερο δυνατόν - Ανακοινώνονται μέτρα αύριο στη Βουλή


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιες παρεμβάσεις θα ανακοινώσει στη Βουλή για τους αγρότες

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν εις βάθος τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου - Υπουργείου Οικονομικών εξετάζεται να επαναληφθεί και για το 2024 κάτι που έγινε το 2022 και το 2023, ήτοι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ.

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ερωτηθείς αν στις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή μπορεί να είναι και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, υπενθύμισε αρχικώς ότι δόθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε κόστος 160 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκαν από αυτό περίπου 230.000 αγρότες. «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό», ξεκαθάρισε και τούτο γιατί «και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός -όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας- εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα».

Και εξήγησε ότι «θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειας με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τέλος, για τους αγρότες της περιοχής της λίμνης Κάρλα διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει στήριξη μέχρι να γίνει αποστράγγιση».


Αγρότες: Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Ενέργειας

Σημειώνεται πως στο Υπουργείο Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου επιχειρούν να εξεύρουν τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες. Καλά πληροφορημένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως η… προσαρμογή του προγράμματος «Απόλλων» και στις αγροτικές ανάγκες θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση, μεσοπρόθεσμου πάντως χαρακτήρα, ωστόσο είναι σαφές ότι αναζητούνται και εναλλακτικοί τρόποι. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε τη χορήγηση νέων οικονομικών βοηθημάτων, όπως παλαιότερες κοινοτικές επιδοτήσεις που «λίμναζαν» εξαιτίας αστοχιών της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.