Με το βλέµµα στραµµένο στις δηµοσκοπήσεις είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εικόνα που παρουσιάζει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα προβληµατική. Ο βασικός στόχος της Κουµουνδούρου, να φτάσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το 18%, µοιάζει µε άπιαστο όνειρο. Κι αυτό γιατί παρά το κλίµα ηρεµίας που υπάρχει στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα µετά τις Σπέτσες, οι µετρήσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και κάποιες φορές στη δεύτερη να κονταροχτυπιέται µε το ΠΑΣΟΚ. Καµία πάντως δεν τον εµφανίζει να έχει αποκτήσει προβάδισµα, ενώ βρισκόµαστε τέσσερις µήνες πριν από τις ευρωεκλογές.


ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Όπως λένε ακόµα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει τη δεύτερη θέση, στο τοπίο που θα προκύψει την επόµενη µέρα των εκλογών η Κουµουνδούρου δεν θα έχει το πάνω χέρι στην ανασύνθεση της Αριστεράς - Κεντροαριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο ρυθµιστικός παράγοντας, µαζί µε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Η ανησυχία έχει φουντώσει στα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού ακόµα κι αυτοί που στήριξαν τον νέο πρόεδρο θεωρούσαν ότι τα πράγµατα θα πάρουν τον δρόµο τους, µετά τη διάσπαση. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πολιτική του υπόσταση και το κύρος που είχε ως κόµµα εξουσίας στο πρόσφατο παρελθόν, τότε πολύ δύσκολα θα µπορέσει να επανέλθει στη βασική του στόχευση, που δεν είναι άλλη από το να κονταροχτυπηθεί µε τη Ν.∆. Τα καµπανάκια από τους δηµοσκόπους χτυπούν όλο και περισσότερο, ενώ το ένα µετά το άλλο τα στελέχη εµφανίζονται προβληµατισµένα για την πορεία του κόµµατος. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραµµα και θέσεις, αλλά δεν έχει την πολιτική ισχύ για να ακουστεί, πολλώ δε µάλλον να περάσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως εναλλακτική δύναµη πολιτικής αλλαγής.


ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεµος προεδρικών µε τους νεοπροεδρικούς

Εκτός των άλλων, το τελευταίο διάστηµα υπάρχει η εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος πόλεµος των προεδρικών µε τους νεοπροεδρικούς, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι προβάλλονται µονοµερώς στελέχη της οµάδας που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο και όχι τα στελέχη της πρώτης γραµµής, που έχουν δώσει πολλές µάχες για το κόµµα Οπως είναι φυσικό, µέσα από αυτή τη διαδικασία έχει ξεκινήσει η συζήτηση κατά πόσον η αντιπολίτευση που ασκεί σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενδεδειγµένη ή είναι µία άνευρη τακτική που δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσµα. Το ζητούµενο στην πραγµατικότητα είναι αν ο τόσο θεσµικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσφέρει απλόχερα τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση λέγοντας «ναι» στα εξοπλιστικά και σε µία σειρά από αλλά θέµατα, έχει να πει κάτι άλλο στους πολίτες. Αλλωστε, το τελευταίο επεισόδιο µε τον Παύλο Πολάκη δείχνει ακριβώς αυτή τη διάσταση. Οτι κάποια στελέχη διαφωνούν µε το κλίµα συναίνεσης που επιχειρεί να φτιάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να απεγκλωβιστεί από τα αλλεπάλληλα «όχι» του παρελθόντος. Ο βουλευτής Χανίων διαφώνησε µε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στα εξοπλιστικά και πιο συγκεκριµένα µε την έµµεση αποδοχή του εξοπλιστικού προγράµµατος για τα F-35, αξίας πολλών εκατοµµυρίων.


Αµφισβητείται η τακτική

Ακόµα πολλοί υποστηρίζουν ότι στην ηγετική οµάδα του κόµµατος υπάρχει µία σπουδή για συναίνεση που δεν της βγαίνει πάντα σε καλό. Φέρνουν µάλιστα ως παράδειγµα την ιστορία µε την επιστολική ψήφο, που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι «την πάτησε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συναινώντας επί της αρχής, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να πάρει πίσω την ψήφο του, καθώς η αρµόδια υπουργός θέλησε να επεκτείνει την τροπολογία και στις εθνικές εκλογές. Στην πραγµατικότητα, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τη συγκεκριµένη στιγµή ψάχνουν στίγµα και τακτική, προκειµένου να µπορέσουν να περάσουν στην αντεπίθεση, σε µία στιγµή που η αρένα µοιάζει άδεια, καθώς κανένα κόµµα της αντιπολίτευσης δεν εµφανίζεται να κερδίζει τους Ελληνες ψηφοφόρους.

Στελέχη της Κουµουνδούρου ισχυρίζονται ότι η τακτική του Στέφανου Κασσελάκη, να στραφεί το κόµµα προς το Κέντρο, ίσως δεν ήταν η ενδεδειγµένη, από τη στιγµή που εκεί υπάρχει η κυριαρχία της Ν.∆. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κάνει απέλπιδες προσπάθειες να πάρει ένα κοµµάτι από την πίτα αυτή. Οι ίδιοι άνθρωποι µάλιστα λένε πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε µε σφοδρότητα εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη µάλλον µπέρδεψε τα πράγµατα, παρά προσέφερε ένα χειροπιαστό αποτέλεσµα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο του κόµµατος, που θα γίνει σε τρεις εβδοµάδες, προσδοκούν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ευελπιστώντας ότι µέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταφέρουν να ανακάµψει η κακή δηµοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής