Η κυβέρνηση φτιάχνει δήθεν προοδευτικό πόλο µε τα κατάλοιπα και τους γυρολόγους του ΠΑΣΟΚ, τονίζει στα «Π» ο βουλευτής Λέσβου της Ν.∆. και πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης, Χαράλαµπος Αθανασίου, που επιµένει στις καταγγελίες του για παρεµβάσεις της κυβέρνησης στη ∆ικαιοσύνη.

Βλέπετε πρόωρες κάλπες ή εκλογές τον Οκτώβριο και γιατί;

Θεωρώ ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα είναι σύντοµος, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι βρίσκεται πλέον υπό διάλυση. Αυτό προκύπτει από πολλούς παράγοντες, κυρίως δε από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπου όλοι αντιλαµβάνονται ότι όχι µόνο δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά υποκρύπτει, ενδεχοµένως, και προϊόν συναλλαγής. Επίσης, προξενεί αλγεινή εντύπωση η περίεργη διαχείριση του κυρίου Καµµένου και των πρώην βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., ενώ εις ό,τι αφορά το φαινόµενο «Πολάκης» εµφανίζεται πλέον µηδενική ανοχή, ακόµα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ακόµα ένας παράγοντας είναι η σπουδή να βρεθεί σωτηρία για το αφήγηµα του δήθεν προοδευτικού πόλου στα κατάλοιπα και στους γυρολόγους του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα παραπάνω κατατείνουν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, θεωρώ, έχει αντιληφθεί πως όλη αυτή η κωµωδία «δεν βγαίνει» µέχρι τον Οκτώβριο και πιστεύω ότι θα προκαλέσει εκλογές συντοµότερα.

Εχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση για παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη. Εµµένετε στις καταγγελίες σας αυτές; Πώς τις αιτιολογείτε;

∆εν θεωρώ πως τον τελευταίο καιρό έχει συµβεί κάτι που θα µπορούσε να µε κάνει να αλλάξω γνώµη για όσα κατά καιρούς έχω πει σχετικά µε το θέµα αυτό. Θυµίζω µόνο µερικά από τα φαινόµενα που έχουµε δει επί ΣΥΡΙΖΑ: διορισµοί ανωτάτων δικαστικών εν µέσω δηµοψηφισµάτων, απαράδεκτες «βουτιές» στην επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών, προσπάθειες καταστρατήγησης των διατάξεων του Συντάγµατος αναφορικά µε τη θητεία των ανωτάτων δικαστικών, πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων που λαµβάνουν δηµοσίως σαφείς πολιτικές θέσεις και έπειτα διορίζονται σε ανεξάρτητες Αρχές, στοχοποίηση δικαστικών που εκδίδουν αποφάσεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, καταγγελίες για ωµές παρεµβάσεις στο έργο ανωτάτων δικαστηρίων από τους ίδιους τους δικαστές και απόπειρες διάσπασης των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω και τις σκοτεινές µεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως «το µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Εναν χρόνο αργότερα, πώς κρίνετε την εξέλιξη του ζητήµατος αυτού;

Η κυβέρνηση θεώρησε πως η επένδυση στο θέµα της Novartis θα µπορούσε να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίµα. Η επικοινωνιακή και επιδερµική της διαχείριση, η οποία αποδείχθηκε ότι, τελικά, σκοπό είχε να σπιλώσει αντιπάλους και όχι να διευκολύνει το έργο της ∆ικαιοσύνης, η θεσµική ιλαροτραγωδία της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και οι σκοτεινοί της χειρισµοί, που ήλθαν στο φως, µάλλον φέρανε το αντίθετο αποτέλεσµα - πολύ περισσότερο όταν η όλη διαδικασία πάσχει από πολλαπλές ακυρότητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ίδια η κυβέρνηση επικοινωνιακά δεν επενδύει ιδιαίτερα πλέον στην προσπάθεια αυτή.

Σας ανησυχεί ενδεχόµενη διεκδίκηση αναγνώρισης «µακεδονικής µειονότητας» στην Ελλάδα; Ποιους άλλους κινδύνους διαβλέπετε από τη Συµφωνία των Πρεσπών;

Η Νέα ∆ηµοκρατία και εγώ προσωπικά αναδείξαµε στη Βουλή τις αδυναµίες της συµφωνίας µε πειστικά επιχειρήµατα. Υποστηρίξαµε ότι είναι µια κακή συµφωνία, που θα δηµιουργήσει προβλήµατα, κυρίως όµως γιατί νοµικά είναι ένα κακό κείµενο, που βλάπτει τα συµφέροντα της χώρας. Εκχωρήσαµε, χωρίς πολλή σκέψη, τους όρους «Μακεδών πολίτης», «µακεδονική γλώσσα» και «µακεδονικός λαός» και να τα πρώτα αποτελέσµατα, µε το κατάπτυστο άρθρο για τη δήθεν «µακεδονική µειονότητα». ∆υστυχώς, βρήκαν και τα κάνουν και θεωρώ ότι στο µέλλον θα αντιµετωπίσουµε και άλλα προβλήµατα, ίσως µεγαλύτερα. Θα ήθελα να πω ακόµη ότι θλίβοµαι για τους συναδέλφους βουλευτές που, αν και δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν τη συµφωνία στο όνοµα µιας κίβδηλης προοδευτικότητας και µιας δήθεν ιστορικής ευκαιρίας, µε συνέπειες που πλέον αρχίζουν και γίνονται ορατές.

Πιστεύετε ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δηµιουργήσει ένα «προοδευτικό µέτωπο» θα αποδώσει καρπούς;

Η κυβέρνηση, µέσα στον πανικό της, προσπαθεί να πολιτευτεί µε όρους της δεκαετίας του 1980 και να επαναφέρει τον «µπαµπούλα» της «κακής ∆εξιάς», ως απέλπιδα προσπάθεια µήπως και γλυτώσει την επερχόµενη συντριβή. Αυτοί οι διαχωρισµοί και αυτές οι ταµπέλες τελειώσανε. Προοδευτικός δεν είναι αυτός που απλώς δηλώνει αριστερός. Πραγµατικά προοδευτικός είναι αυτός που θέλει βαθιές µεταρρυθµίσεις στην οικονοµία και στη διοίκηση, ασφαλές, δίκαιο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις, αναθεώρηση του Αρθρου 16, ψήφο στον απόδηµο Ελληνισµό, δράσεις για την επιστροφή των νέων Ελλήνων, που ακόµα εγκαταλείπουν µαζικά τη χώρα, και αυτός που επιθυµεί την αριστεία και την αξιοκρατία. Στη συζήτηση για τη συνταγµατική αναθεώρηση αποδείχθηκε ποιος πραγµατικά επιζητεί τοµές και ποιος επιθυµεί διαιώνιση της παρούσας κατάστασης µε… ολίγη από αριστερή γαρνιτούρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ πως η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, που έως τώρα έχει θλιβερά αποτελέσµατα, θα αποτύχει παταγωδώς.

Τα περισσότερα άρθρα του Συντάγµατος που η Ν.∆. ήθελε να αναθεωρηθούν, όπως το 16, δεν πέρασαν στην αναθεώρηση. Θα ολοκληρώσετε ως κυβέρνηση την αναθεωρητική διαδικασία παρ’ όλα αυτά;

Για τον εκσυγχρονισµό του κράτους, την ενίσχυση των θεσµών και τη λειτουργική αναβάθµιση του Κοινοβουλίου, η Ν.∆. πρότεινε µια τολµηρή αναθεώρηση συγκεκριµένων διατάξεων, διότι πιστεύει ότι η αναθεώρηση πρέπει να ορά το αύριο και όχι να εξυπηρετεί κοµµατικές σκοπιµότητες του σήµερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστερξε στην αναθεώρηση βασικών διατάξεων, που θα άλλαζαν την εικόνα της χώρας µας, όπως π.χ. του Αρθρου 16 για τη δηµιουργία µη δηµόσιων πανεπιστηµίων, του Αρθρου 51 για τη δυνατότητα ψήφου του απόδηµου Ελληνισµού, θέµα για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «θεσµική παράλειψη της Πολιτείας», του Αρθρου 25 αναφορικά µε το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, του Αρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Η Ν.∆., όταν θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, θα επιδιώξει -οφείλει να το πράξει- την αναθεώρηση όσων άρθρων έχει ήδη προτείνει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/3/2019