Αντιµέτωπος µε το δίληµµα «εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο;» βρίσκεται ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εντός των επόµενων ηµερών θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αξιολογώντας παράλληλα τα αποτελέσµατα των αλλεπάλληλων µυστικών δηµοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασµό του Μαξίµου από συγκεκριµένες εταιρείες σφυγµοµέτρησης της κοινής γνώµης.

Στον ευρύτερο κύκλο των έµπιστων συνοµιλητών και µυστικοσυµβούλων του πρωθυπουργού επικρατεί διχογνωµία, καθώς κοινοβουλευτικοί και κοµµατικοί παράγοντες εισηγούνται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες µε το σκεπτικό πως, εάν το κόµµα υποστεί βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, τότε υπάρχει κίνδυνος η Ν.∆. να διευρύνει σε δυσθεώρητα µεγέθη τη διαφορά στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Από την πλευρά τους, οι επαγγελµατίες αναλυτές από τον χώρο των εταιρειών δηµοσκοπήσεων, όπως ο Γ. Λούλης, φέρονται να τον καθησυχάζουν στη βάση του σεναρίου εξάντλησης της τετραετίας, εκτιµώντας πως η Ν.∆., ακόµα και αν κερδίσει µε διαφορά 6 µονάδων τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν θα κινηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από το 26%. ∆ηλαδή, η µη επαλήθευση των προγνώσεων για εκλογική κυριαρχία της σε επίπεδα άνω του 30% θα είναι µια «αξιοποιήσιµη» επικοινωνιακά επιχειρηµατολογία, για να εδραιωθεί στη συνέχεια το αφήγηµα του Μαξίµου πως το παιχνίδι προς τις εθνικές εκλογές θα είναι ανοιχτό.

Πάντως, σύµφωνα µε την επίσηµη κυβερνητική ενηµέρωση σε στρατηγικό επίπεδο, ο σχεδιασµός του Μαξίµου εκπονείται µε γνώµονα το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ προς επίρρωση της συγκεκριµένης επιλογής οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προβάλλουν σειρά επιχειρηµάτων που µπορεί να λειτουργήσουν επ’ ωφελείαν της κυβέρνησης και του κόµµατος. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως το επόµενο διάστηµα θα αποδώσουν τα µέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης, τα οποία έχουν νοµοθετηθεί. Επίσης, υπολογίζεται πως θα υπάρξει αισθητή µείωση της ανεργίας, εντός του καλοκαιριού η τουριστική κίνηση θα τονώσει την ελληνική οικονοµία, ενώ το επόµενο δίµηνο η χώρα θα έχει χρηµατοδοτική ανάσα από την εκταµίευση των δόσεων που απορρέουν από την απόδοση των ελληνικών οµολόγων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το επόµενο εξάµηνο η κυβέρνηση θα έχει πετύχει να ανατρέψει ακόµα µία δυσβάστακτη υποχρέωση που ανέλαβε τα προηγούµενα χρόνια, αυτήν της µείωσης του αφορολογήτου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει µέχρι το φθινόπωρο να δροµολογήσει και την άρση του συγκεκριµένου µέτρου, καθιστώντας την εφαρµογή του αχρείαστη, όπως συνέβη και µε το θέµα των συντάξεων. Κατά το ίδιο αισιόδοξο σκεπτικό, ο χρόνος µπορεί να καταστεί ωφέλιµος σύµµαχος για να εξουδετερωθεί σταδιακά και το κύµα αντιδράσεων για τη Συµφωνία των Πρεσπών, κυρίως στους νοµούς της Μακεδονίας, όπου σήµερα η δηµοσκοπική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την κατιούσα. Εκτιµάται, δε, πως, εάν ο Αλ. Τσίπρας επισκεφθεί τη γειτονική χώρα το επόµενο διάστηµα µε κορυφαίους οικονοµικούς και επιχειρηµατικούς παράγοντες από τη Β. Ελλάδα, τότε αυτοί µε τη σειρά τους θα συµβάλλουν στη διαµόρφωση µιας άλλης εικόνας για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Προβληματισμός

Η παραπάνω επιχειρηµατολογία, ναι µεν, έχει λογικοφανές περιεχόµενο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει καθοριστικά τη συµπεριφορά του εκλογικού σώµατος. Ο προβληµατισµός αυτός είναι διάχυτος στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αυξηµένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και, αν δει ότι η «κοινωνία δεν ανταποκρίνεται θετικά στο αφήγηµα των αριθµητικών επιδόσεων της οικονοµίας», τότε θα κινηθεί αναλόγως και µε γνώµονα την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχου πόλου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τη διασφάλιση της ηγεµονίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εάν οι δηµοσκοπήσεις του επόµενου δεκαηµέρου παρέχουν εχέγγυα «διαχείρισης» ήττας στο σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, δηλαδή µια διαφορά από τη Ν.∆. που δεν θα ξεπερνά τις 6 µονάδες, τότε ο Αλ. Τσίπρας θα το πάει µέχρι τέλους.

Εάν, όµως, διαπιστώσει πως ο χρόνος δεν θα λειτουργήσει υπέρ του, µε συνέπεια στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τα ποσοστά της Ν.∆. να εκτοξευτούν σε θεαµατικά επίπεδα, δηλαδή να φλερτάρει µε την αυτοδυναµία, εξασφαλίζοντας προβάδισµα της τάξης του 9%-10% από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι πρόωρες εκλογές µέσα στην άνοιξη θα είναι µονόδροµος. Την άποψη πως ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος έχουν και πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόµµατος, τα οποία εισηγούνται στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασµό. Μεταξύ αυτών, ο γραµµατέας της Κ.Ε. του κόµµατος, Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρης κ.ά. Τα στελέχη αυτά, όπως και άλλοι, θεωρούν πως, εάν η κυβέρνηση παρατείνει τον κοινοβουλευτικό της βίο µέχρι το καλοκαίρι, δύσκολα θα µπορέσει να ανακόψει τη δυναµική που θα έχουν αποκτήσει η Ν.∆. και ο Κ. Μητσοτάκης, εάν έχουν επιτύχει σηµαντικές νίκες νωρίτερα στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/3/2019