Μετ' εμποδίων αλλά έγινε κανονικά σήμερα (29/3) το μάθημα της καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, η οποία μπήκε ξανά στην αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου δέχθηκε επίθεση από φοιτητές-μέλη συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης για μία αναδημοσίευση που έκανε στο Facebook σε μία ανάρτηση που ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών «δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μία εθνική τραγωδία».

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τις 15:00 μια ομάδα φοιτητών για ακόμα μια φορά εισχώρησε μέσα στην αίθουσα και δεν άφηνε το μάθημα να ξεκινήσει. Η κυρία Νικολαΐδου συνοδευόμενη από συναδέλφους της μπήκε κανονικά μέσα στην αίθουσα και παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν προκειμένου να ξεκινήσει διδακτική διαδικασία. Κάποια στιγμή υπήρξε μια μικρή ένταση, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιο έκτροπο. Ύστερα από μερικά λεπτά και μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών οι οποίοι βρίσκονταν στα έδρανα του αμφιθεάτρου και την παρέμβαση συναδέλφων της κυρίας Νικολαΐδου, η ομάδα αποχώρησε.

Για ένα πολυήμερο διάστημα η κυρία Νικολαϊδου δέχτηκε συμπεριφορές από τους συγκεκριμένους φοιτητές που δεν αρμόζουν σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, σε έναν χώρο δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ήταν, όπως ανέφερε και η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της, μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού της, αφού περικύκλωσαν το γραφείο της, διέκοψαν το μάθημά της και κρέμασαν μεγάλα πανό μέσα στη σχολή με τα οποία την καλούσαν να υποβάλει την παραίτησή της. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές, επικαλούμενοι την πλειοψηφία, έβαλλαν συστηματικά κατά της κ. Νικολαΐδου. Η ίδια όμως έχει μάθει να μάχεται για χρόνια για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στο πανεπιστήμιο και τέτοιες καταστάσεις θα τη βρίσκουν πάντα απέναντι και μαχόμενη.

Το βίντεο από το σημερινό μάθημα της Βάνας Νικολαΐδου