Ο Άρης φέτος είναι μαχητικός και η νίκη που πέτυχε απέναντι στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της Basket League, μόνο τυχαία δεν ήταν. Μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν επιστέγασμα της δουλειάς που γίνεται κάτω από τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη.

Μπορεί να πει κανείς πως με τη νίκη που σημείωσε ο Άρης το βράδυ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου του 2024, απέναντι στον Παναθηναϊκό, ξύπνησαν μνήμες από την μεγάλη ομάδα των Νίκου Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη.

Οι «κίτρινοι» νίκησαν 73-70, μέσα στο ΟΑΚΑ, τον Παναθηναϊκό για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μια ιστορική νίκη καθώς ήταν η πρώτη μετά από 27 χρόνια στην έδρα του Παναθηναϊκού και συνολικά η δεύτερη σε σύνολο 41 αγώνων σε επαγγελματικό επίπεδο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxbky4sazy1)

Η άλλη ήταν στις 25 Ιανουαρίου 1997 όταν έχοντας στον πάγκο του τον Λευτέρη Σούμποτιτς, επικράτησε με 79-77 (Ντίνκινς 18, Αμίτσι 15 – Λιαδέλης 20, Μπόνι 17). Από εκείνο το παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος 1996-97, οι «πράσινοι» μέτρησαν 35 συνεχόμενες νίκες ως γηπεδούχοι!

Ο Κώστας Πετρόπουλος είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του Καστρίτη


Ο Λευτέρης Σούμποτιτς, υπέγραψε λοιπόν την πρώτη νίκη και ο Γιάννης Καστρίτης την δεύτερη. Ο 41χρονος προπονητής είναι στον πάγκο του Άρη από το 2021 και είναι η δεύτερη θητεία του. Η πρώτη ήταν την σεζόν 2018-19. Για τον ίδιο, που το καλοκαίρι ανανέωσε έως το 2025 ήταν ένα ακόμα παράσημο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyx9aj73e4fl)

Η διαδρομή του στο μπάσκετ είναι γνωστή στους καλά μυημένους, αλλά αν ο Κώστας Πετρόπουλος σου βγάζει το καπέλο, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη. Ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ και μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές, χρόνια τώρα λέει πως είναι ίσως ο πιο ανερχόμενος προπονητής.

Το έλεγε από τότε που τον δίδαξε στην σχολή της γενικής γραμματείας. Εκεί φοίτησε ο Γιάννης Καστρίτης και ήταν ο πιο νέος μαθητής.

Η δουλειά του Καστρίτη στις ακαδημίες της Πάτρας


Καθώς μπήκε στον δρόμο της προπονητικής σε ηλικία 21 ετών όταν βρέθηκε στην σχολή. Δάσκαλος του ο Κώστας Πετρόπουλος, ο οποίος τον ξεχώρισε άμεσα και φυσικά δείχνει πως θα πέσει μέσα. Η Πάτρα έγινε το εφαλτήριο του, κάνοντας δουλειές στην ακαδημία του τοπικού Απόλλωνα αλλά και της θυγατρικής του, της Απολλωνιάδας.

Γρήγορα το όνομα του αρχίζει να γίνεται γνωστό για την δουλειά που κάνει. Ωστόσο το πρώτο… μπαμ το κάνει με την ομάδα μπάσκετ του Αρκαδικού. Από τα μεγάλα ονόματα της Τρίπολης, πόλης στην οποία γεννήθηκε.

Η επιτυχία στον Αρκαδικό


Από το 2009 έως το 2012 ήταν βοηθός προπονητή. Το 2012 προήχθη σε πρώτο προπονητή στην ομάδα της Τρίπολης. Με αυτόν στον πάγκο, οι Αρκάδες εξασφάλισαν την άνοδο στην Α1 τη σεζόν 2014-2015, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της Α2. Μάλιστα ο Καστρίτης αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyqj0h22xrld)



Σε ηλικία 32 ετών, που άλλοι ακόμα παίζουν μπάσκετ, εκείνος σημείωσε μια τεράστια προπονητική επιτυχία. Ουσιαστικά ήταν και η πρώτη του μεγάλη εμπειρία και τα πήγε περίφημα. Έτσι την επόμενη σεζόν έκανε και το ντεμπούτο του στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ.

Σίγουρα θα ήταν ένας από τους στόχους του εκεί στην πλατεία, στα ψηλά αλώνια της Πάτρας, που πήγαινε για καφέ, μεταξύ άλλων, τον οποίο συζητούσε με τους φίλους του.

Η ιστορική πορεία της Κύμης


Το 2016 φεύγει από τον Αρκαδικό και πάει για μια σεζόν στα Τρίκαλα και την επόμενη (2107-18) πηγαίνει στην Κύμη που ήταν στην Α1. Την οδηγεί στην 7η θέση που ήταν και η καλύτερη της ιστορίας της.

Πρόκειται για το δεύτερο… παράσημο της καριέρας του, που επίσης δείχνει πως έχει την στόφα μεγάλου προπονητή. Μάλιστα εκτόξευσε στην Κύμη και την καριέρα του Θαντ Μακφάντεν.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε σούπερ σεζόν για να φτάσει πλέον να κάνει καριέρα στην Ισπανία με Κανάρια, Μπανταλόνα, Μπούργος, Μούρθια έχοντας κατακτήσει και δύο Basketball Champions League. Ταβάνι δεν υπάρχει για τον Γιάννη Καστρίτη, που έχει περάσει και από Ηρακλή, Χαποέλ Τελ Αβίβ.

Ο Άρης είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι σε αυτό που θέλει να κάνει. Να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται, αφού έχει όλα τα εχέγγυα και τα όπλα για να μπορέσει να τα καταφέρει.

Πολλές οι θυσίες που έκανε ο Καστρίτης

Το ταλέντο το έχει ο Γιάννης Καστρίτης, αλλά δεν έχει μείνει μόνο σε αυτό. Το πάθος για το μπάσκετ είναι μεγάλο και οι θυσίες που έχει κάνει είναι πολλές.

Για όσους τον έχουν ζήσει από κοντά έχουν να πουν για έναν προπονητή που περνάει τις περισσότερες ώρες τις μέρας του, μελετώντας κινήσεις αλλά και σχεδιάζοντας νέα πράγματα που θέλει να περάσει στην φιλοσοφία του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cx8023ngt89d)

Πάντα ζητάει το καλύτερο αλλά και το νέο. Οι ιδέες που έχει είναι πολλές και στόχος του είναι να τις εξελίσσει. Οι αναλύσεις του είναι πάντα ιδιαίτερες και ξέρει να βρίσκει όλα τα τρωτά σημεία της κάθε αντίπαλης ομάδας.

Οι ομοιότητες με τους Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλο

Πολύ καλό και το κριτήριο του στην εύρεση ξέων παικτών, που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από όσα τυχόν κοστίζουν.

Σήμα κατατεθέν του είναι η άμυνα. Είναι θιασώτης όσων αναφέρουν πως μέσα από την άμυνα εξελίσσεται μια ομάδα και γίνεται καλή και στην επίθεση. Δόγμα που έχουν… ασπαστεί πρώτοι οι Γιώργος Μπαρτζώκας, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Δείχνει να ακολουθεί την ίδια πορεία. Δεδομένο πως επόμενος στόχος είναι να δοκιμάσει την τύχη του και στην Euroleague. Με βάση την πορεία και τις ικανότητες του θα εκπληρώσει και αυτό τον στόχο.

Στην παρούσα φάση ο ιστορικός Άρης είναι η ομάδα που καλύπτει τις φιλοδοξίες του. Τον έχει στην 4η θέση του πίνακα της βαθμολογίας, στην παρούσα φάση και κυρίως είναι μια ανταγωνιστική ομάδα.