Ο Ολυμπιακός είναι... άλλη ομάδα τις τελευταίες 13 ημέρες. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Το προφανές καταγράφουμε. Αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να ακολουθείς από κοντά όσα συμβαίνουν, να ταξιδεύεις με τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, να βλέπεις, ακούς τι συμβαίνει στο σύνολο, μπορείς και να καταλάβεις περισσότερα.

Διότι, πάντα, στα ομαδικά σπορ, όσα συμβαίνουν πίσω από τα πολλά βλέμματα, είναι ο βασικός λόγος για όσα βλέπουμε μπροστά. Όσα γίνονται στο γήπεδο. Και ο Ολυμπιακός της εποχής Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είναι αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο και εκτός τεσσάρων γραμμών.

Το ταξίδι του Ολυμπιακού στη Βουδαπέστη

Από το ταξίδι για τη Βουδαπέστη (για τη ρεβάνς με τη Φερεντσβάρος για τα playoffs του Europa Conference League) ήταν εμφανές ότι όλα έχουν αλλάξει. Ήταν τόσο κραυγαλέα η αυτοπεποίθηση, η “χαλαρότητα” και η σιγουριά όλων, που σχεδόν... ανησυχούσες. Μπορεί αυτός να είναι ο ίδιος Ολυμπιακός, που πριν από 19 ημέρες ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο;

Μπορεί να συνεχιστεί αυτό το “τρελό” 10ήμερο με εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα σε ΟΦΗ (4-0), Φερεντσβάρος (1-0) και ΠΑΟΚ (1-4); Μπορεί ο Ολυμπιακός να παίξει τρίτο παιχνίδι αποπνικτικής έντασης σε 7 ημέρες και να ανταποκριθεί; Και μόνο το γεγονός ότι το 1-0 της Groupama Arena είναι τιμητικό για τους Ούγγρους, λέει πολλά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbyjdb2oijd)

Το ξεκάθαρο πλάνο του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό

Τις αλλαγές, τους λόγους ανανεωμένης και γεμάτης αυτοπεποίθηση εικόνας, τους βλέπεις από το πρώτο λεπτό. Αρχικά, ο προπονητής. Το πλάνο, ξεκάθαρο. Οι ρόλοι, κρυστάλλινοι. Η τακτική, ένα κι ένα κάνουν δύο. Ολοι στις θέσεις που πρέπει. Ολοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ολοι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα.

Με πίστη στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ. Με σιγουριά πως όσα λέει και ζητάει ο Βάσκος, είναι “τα σωστά”. Το καλό της ομάδας. Όλα εκείνα που “εμφάνισαν” έναν “νέο” Ολυμπιακό.

Οι σπουδαίες χειμερινές μεταγραφές του Ολυμπιακού

Το δεύτερο, οι παίκτες. Όχι μόνο η βελτίωση των σημαντικών μονάδων των Ερυθρόλευκων και ειδικά του Ποντένσε. Αλλά σε πρώτο πλάνο, αυτή η απίθανη τριάδα των Νταβίντ Κάρμο, Τσικίνιο και Αντρέ Ορτα.

Τρεις ποδοσφαιριστές που άλλαξαν τελείως τους Πειραιώτες. Από την άμυνα έως την επίθεση. Ο θηριώδης στόπερ, είναι ό,τι καλύτερο έχει έρθει στην Ελλάδα μετά τον Σεμέδο (ίσως και πριν)!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbx462gy6ox)

Ο “Τσίκι” είναι ο “νέος Γκιγιέρμε” του Ολυμπιακού. Ο παίκτης-μηχανάκι, που τα κάνει όλα, σε κορυφαίο ποιοτικό επίπεδο. Το ιδανικό συμπλήρωμα για τον Εσε, που ξαφνικά... πετάει. Ακριβώς, επειδή έχει δίπλα του έναν χαφ που ξέρει τι κάνει, πότε το κάνει, γιατί το κάνει. Αλλά και διότι μπροστά του έχει τον Ορτα. Ένα 8άρι σαν 10άρι, που το βράδυ της Πέμπτης ήταν... ορχήστρα. Μια 3άδα στα χαφ, που ξεχειλίζει ποιότητα και... μπάλα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbzotl3ie3l)

Η αύρα των νέων και το πάντρεμα με τις “παλισειρές” στου Ρέντη

Το τρίτο, οι χαρακτήρες. Όλοι οι παραπάνω, συν όσους αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο αλλά είναι εκτός λίστας και δεν βοήθησαν στη Βουδαπέστη, είναι παίκτες με πολύ θετική αύρα. Καλοί χαρακτήρες. Παίκτες ομάδας, που «έδεσαν» με τους υπόλοιπους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Ο Ελ Κααμπί ευστοχεί στο πέναλτι. Οι ποδοσφαιριστές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πανηγυρίζουν έξαλλα μπροστά στον κόσμο τους. Όταν ο ενθουσιασμός κοπάζει, ο Φορτούνης πηγαίνει στον Αντρέ Ορτα. Τον αγκαλιάζει, τον φιλάει και κάτι του λέει. Τι του είπε; Του ζήτησε συγνώμη που λίγα λεπτά νωρίτερα του στέρησε μια απίθανη ασίστ στην ευκαιρία που έχασε. Τον συνεχάρη για την εκπληκτική έμπνευση. Και τον παρότρυνε να συνεχίσει το ίδιο καλά! Τα λόγια του αρχηγού, τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Πορτογάλος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbz8myzz5ep)

Κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει πού θα φτάσει αυτός ο Ολυμπιακός; Αλλά εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι, με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο τους, έχουν βρει έναν προπονητή, που ξέρει τι θέλει να κάνει. Και με τους ποδοσφαιριστές που απέκτησαν τον Ιανουάριο, έχουν γεμίσει το ρόστερ τους με ποιότητα και λύσεις για να μπορέσει ο σύλλογος να είναι φρέσκος και ανταγωνιστικός σε δύο διοργανώσεις (Super League, Europa Conference League).

Για αυτά θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε τον Ζέλσον Μαρτίνς ξανά, τον Καμπράλ, τον Βέζο, ακόμη και τον πιτσιρικά Αγγλο, Αμπι, για τον οποίο ακούγονται εξαιρετικά λόγια. Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός, δικαίως, ονειρεύεται ξανά!