Χρειάστηκε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να προκριθεί ξανά ο Άρης σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και να βρεθεί ενενήντα λεπτά μακριά από τον… εξορκισμό της πιο μακροχρόνιας “κατάρας” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεί θα συναντήσει την ομάδα με την οποία είχε δώσει ραντεβού και το 2010, τον Παναθηναϊκό, που του είχε στερήσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη διαδρομή του μέχρι τέλους, κερδίζοντας 1-0 στον τελικό του ΟΑΚΑ.

Αν και “πνιγμένοι” από το άγχος ο Μορόν, ο Γκαρθία, ο Μπράμπετς, ο Κουέστα και όλα τα παιδιά του Άκη Μάντζιου κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Παναιτωλικού (παρά το γεγονός ότι δεν ζευγάρωσαν τις νίκες τους επί της ομάδας του Αγρινίου και έμειναν στο 0-0) και πλέον θα διεκδικήσουν μια θέση στην “αθανασία” του συλλόγου πετυχαίνοντας κάτι που δεν έχουν καταφέρει ιερά τέρατα του παρελθόντος όπως ο Ντίνος Κούης, ή ο Γιώργος Φοιρός ή ινδάλματα της πιο σύγχρονης ιστορίας της ομάδας, όπως ο Σέρχιο Κόκε ή ο Χαβίτο: Να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο των “κίτρινων” της Θεσσαλονίκης στο ποδόσφαιρο, μετά από 54 ολόκληρα χρόνια!

Η ιστορική ευθύνη βάρυνε τα πόδια των παικτών του Άρη

Ενδεχομένως η ιστορικότητα της ευθύνης να αύξησε το βάρος στα πόδια των γηπεδούχων κατά τη διάρκεια της ρεβάνς με τον Παναιτωλικό. Κι αυτό γιατί ενώ έλεγχαν από το πρώτο λεπτό το ρυθμό της αναμέτρησης, ασκώντας πίεση στους φιλοξενούμενους, όποτε πλησίαζαν στα καρέ του Λούκας Τσάβες, θαρρείς και θόλωνε το μυαλό τους.

Αμυντικά οι γηπεδούχοι αναχαίτιζαν με ευκολία τις “ισχνές” επιθετικές προσπάθειες των φιλοξενούμενων, αλλά στην επίθεση το καθαρό μυαλό απουσίαζε ολοκληρωτικά από τις ενέργειές τους, είτε λίγο έξω, είτε μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmur3kohjjd)

Μοιραία, λοιπόν, το πρώτο ημίχρονο κύλησε για 45 λεπτά χωρίς ίχνος απειλής για τον Τσάβες, με τον Αργεντινό τερματοφύλακα να χρειάζεται να επέμβει μόλις μία φορά, στην εκπνοή του 45λεπτου, όταν “απογειώθηκε» για να αποκρούσει επικίνδυνο σουτ του Σουλεϊμάνοφ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmv4sci6x69)

Όσο, βέβαια, το αποτέλεσμα παρέμενε στη ρευστότητα του 0-0 (με το γκολ του Βέλεθ στο Αγρίνιο να είναι το μοναδικό χάντικαπ που χώριζε τις δύο ομάδες), ο Παναιτωλικός παρέμενε ολοζώντανος στο μονοπάτι του δικού του ιστορικού ραντεβού. Άλλωστε και στον προηγούμενο γύρο, η ιστορία είχε γραφτεί ουσιαστικά με το σπουδαίο "διπλό" στο "Γεντί Κουλέ", στον πρώτο προημιτελικό με τον ΟΦΗ. 

Όσο βραχυκύλωνε ο Άρης, τόσο... ξεθάρευε ο Παναιτωλικός

Με τον Άρη να μπαίνει μεν και πάλι πιο φουριόζος στην επανάληψη (έχοντας ως προίκα και την αυτοπεποίθηση που του προκαλούσαν οι τρεις διαδοχικές φετινές νίκες επί του Παναιτωλικού), αλλά να αδυνατεί να δημιουργήσει "καθαρές" ευκαιρίες για να σκοράρει, το άγχος άρχισε να μεταφέρεται και στην εξέδρα του "Κλεάνθης Βικελίδης". 

Μπαίνοντας στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης ήταν ολοφάνερη η διάθεση Μάντζιου - Πετράκη να "ψάξουν" το λυτρωτικό γκολ επενδύοντας στο επιθετικό ταλέντο παικτών που είχαν δίπλα τους στον πάγκο. Η είσοδος στο παιχνίδι του εξαιρετικά φορμαρισμένου Γιάννη Φετφατζίδη έφερε την απάντηση από τους φιλοξενούμενους με το δίδυμο Χουάνπι-Ζοάο Πέδρο, αλλά και πάλι το σκηνικό δεν έμελλα να διαφοροποιηθεί. Απλά όσο οι γηπεδούχοι αδυνατούσαν να πλησιάσουν στο γκολ, τόσο έμοιαζαν να... ξεθαρεύουν επιθετικά οι Αγρινιώτες. Και πάλι, όμως, ο Κουέστα παρέμενε ουσιαστικά θεατής της ρεβάνς. 

Η κεφαλιά του Ντουάρτε που "πάγωσε" το "Κλεάνθης Βικελίδης"

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν τα ρέστα τους για να βρουν το γκολ που θα οδηγούσε το παιχνίδι στην παράταση, άρχισαν να "ανεβάζουν" περισσότερους παίκτες στα καρέ του Άρη και στο 86' θαρρείς και... κόπηκε η ανάσα όλων των φίλων των γηπεδούχων. Ο Χουάνπι εκτέλεσε κόρνερ ο Ντουάρτε νίκησε κατά κράτος όλους τους αμυντικούς των "κίτρινων", αλλά η κεφαλιά του πέρασε δίπλα από το δοκάρι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmwemvkdya1)

Όσο κι αν πίεσαν όμως οι παίκτες του Πετράκη, το γκολ της ανατροπής δεν έμελλε να έρθει ποτέ και οι παίκτες του Άρη πανηγύρισαν με τον κόσμο τους μια αγχωτική, αλλά ιστορική πρόκριση, εν μέσω των... παραλληρούντων και ανακουφισμένων φίλων της ομάδας! 

Άρης: Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Φεράρι (90+1' Ζουλ), Βέλεθ (90' Ρόουζ), Νταρίντα, Γκαρθία (60' Φετφατζίδης), Ζαμόρα, Σουλεϊμάνοφ (79' Σαβέιρο), Μορόν (80' Ανσαριφάρντ).
Παναιτωλικός: Τσάβες, Ταμπίτζε, Μπ. Ντουάρτε, Μλάντεν (80' Λομόνακο), Μαυρίας, Τορεχόν, Πέρεζ (80' Τσιγγάρας), Χατζηθεοδωρίδης, Φ. Ντουάρτε (61' Χουάνπι), Σενγκέλια (72' Ντίαζ), Καρέλης (61' Ζοάο Πέδρο).