Το παιχνίδι της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι για την 28η αγωνιστική της Premier League την Κυριακή, 10 Μαρτίου, στις 17:45 στο “Άνφιλντ” είναι ιλιγγιώδες. Αυτήν τη στιγμή, η Λίβερπουλ είναι πρώτη, με 63 βαθμούς, η Μάντσεστερ Σίτι δεύτερη, με 62, η Άρσεναλ τρίτη, με 61. Αφού το παιχνίδι τελειώσει, θα απομένουν 10 για τη λήξη του πρωταθλήματος και ενώ το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει ξεκαθαριστεί κάτι, μόνο αν χάσει η Σίτι θα βρεθεί σε πραγματικά δυσχερή θέση.

Αν νικήσει, ακόμα κι αν δεν ηττηθεί, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, θα γίνει το πραγματικό φαβορί ώστε να κατακτήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή στην Premier League.

HIGHLIGHTS | LIVERPOOL 1-4 CITY


Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι: Σκυταλοδρομία για τρεις

Αυτή η σκυταλοδρομία είναι συναρπαστική στην ουσία της, δηλαδή ασύνδετα από το τι πρεσβεύει και ποια είναι η ιστορική διακύβευση με την οποία αντιμετωπίζεται. Περίοδος με τρεις ομάδες σε αυτήν τη θέση και 10 αγωνιστικές να απομένουν έχει να γίνει από το 2013-14, όταν η Λίβερπουλ ηγείτο της κούρσας και Σίτι και Τσέλσι ακολουθούσαν κατά πόδας. Στο τέλος, μετά την ήττα των “κόκκινων” στο “Άνφιλντ” από τους “μπλε” και την ισοπαλία της με την Κρίσταλ Πάλας, η Σίτι ήταν πρώτη με 86 βαθμούς, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς τελείωσε με δύο λιγότερους, ενώ η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο μάζεψε 82.

Οι προδιαγραφές να κρατηθεί η αγωνία ως το τέλος με αυτό το τρίγωνο υπάρχουν, ενώ το παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ στο “Έτιχαντ” είναι προγραμματισμένο για τις 31 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, την ίδια που οι “κόκκινοι” θα υποδεχθούν την Μπράιτον. Η Λίβερπουλ έχει ακόμη κάποια δύσκολα παιχνίδια. Παίζει εκτός με Έβερτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα, η οποία ακολουθεί με 55 βαθμούς και τυπικά δεν έχει χάσει όλες τις πιθανότητές της ώστε να συμπεριληφθεί στην κούρσα, ενώ έχει την Τότεναμ, που έχει 53, στο σπίτι της. Σίτι και Άρσεναλ έχουν τις Άστον Βίλα εντός και Τότεναμ εκτός. Θεωρητικά, θα χαθούν κι άλλοι βαθμοί. Πρακτικά, αν η Λίβερπουλ νικήσει την Κυριακή, σε αυτά τα παιχνίδια θα δημιουργείται γόνιμη αγωνία.

Στατιστικά, το να αναμένεται από τη Μάντσεστερ Σίτι να χάσει ενώ βρίσκεται από πάνω στη βαθμολογία, σε κρίσιμη αγωνιστική, είναι σχεδόν αδύνατον. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει γίνει: ούτε το 2012 ούτε το 2014 ούτε το 2019 ούτε το 2022 απεμπόλησαν οι “γαλάζιοι” του Μάντσεστερ το προβάδισμά τους, ακόμα κι όταν βρέθηκαν σε δυσχερή θέση, πίσω στο σκορ ή στην ισοπαλία.

EXTENDED HIGHLIGHTS | Man City 3-2 Aston Villa | ILKAY GUNDOGAN: SUPER SUB! Premier League Champions


Η νίκη της Λίβερπουλ θα ανανεώσει κατά πολύ το ενδιαφέρον, ενώ θα δοθεί απάντηση στο πώς πρόκειται να διαχειριστεί τις 10 τελευταίες αγωνιστικές το προβάδισμά της. Η Premier League είναι... σεσημασμένη για το πώς οι άπειροι πρωτοπόροι λυγίζουν υπό το βάρος της ευθύνης. Η περυσινή κατάρρευση της Άρσεναλ είναι ενδεικτική, ενώ και η Λίβερπουλ δεν είναι πεπειραμένη: το 2020 είχε κερδίσει το πρωτάθλημα από τον... Δεκέμβριο του 2019, το 2014 ήταν εκείνη που έκανε τα λάθη, ενώ και το 2009, ειδικά σε εκείνο το 4-4 με την Άρσεναλ στο “Άνφιλντ”, στο παιχνίδι που έχει μείνει στη μνήμη ως η ραψωδία του Αντρέι Αρσάβιν, δεν τα κατάφερε.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, όμως, ώστε η Σίτι να μην πάρει το πρωτάθλημα από τέλη Μαρτίου, άρα να έχει ενδιαφέρον. Και είναι ο μόνος τρόπος να μην μπει το αγγλικό ποδόσφαιρο σε μια νέα σελίδα και να μην κοστολογήσει διαφορετικά τους “πολίτες” στη μυθολογία του.

Premier League: Τα τρία... τρώγονται, τα τέσσερα όχι


Η Σίτι, η οποία είναι σε πολύ καλό φεγγάρι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αν και όχι σε τέλεια φόρμα, είναι εντός των τριών στόχων που πραγματικά την αφορούν: προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Champions League με τρόπο τόσο πειστικό -και αντίστοιχα με τις αντιπάλους της να χωλαίνουν σε τέτοιο βαθμό που η απορία για το ποια θα την σταματήσει έχει περισσότερα ντεσιμπέλ από έναν ψίθυρο- και τους προημιτελικούς του FA Cup.

Αυτό δηλοί ότι έχει πιθανότητες να πάει για δεύτερο διαδοχικό τρεμπλ, άπαξ και πέρυσι κατέκτησε και τους τρεις τίτλους και έγινε η δεύτερη ομάδα στην Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που το κατάφερε. Τελείωσε τη χρονιά με πέντε τρόπαια, όμως το μεγάλο λάφυρο της φετινής σεζόν είναι η Premier League.

Η κατάκτησή της φέτος θα είναι η τέταρτη διαδοχική και θα αλλάξει τα βιβλία της Ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου: μόνο η Άρσεναλ, η Πρέστον και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν κατορθώσει, έως πέρυσι, να πάρουν τρία σερί πρωταθλήματα, με τη Σίτι να μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία.

Τέσσερα ουδείς έχει κατακτήσει. Κι ενώ είναι φανερό πως η τελευταία 12ετία στην Αγγλία ανήκει αποκλειστικά στους “πολίτες”, με τα επτά πρωταθλήματα (όσα δηλαδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει πριν πάρει εκείνο το 1993), αυτή η κορυφή είναι απάτητη, ενώ πλειστάκις έχει εκτιμηθεί ότι δεν θα γινόταν κατορθωτό κάτι τέτοιο.

Players And Coaches Talking About Anfield


Οπότε το “Άνφιλντ”, μια από τις πιο μαγικές έδρες στον κόσμο, την Κυριακή θα είναι χρηστό, για τους υπόλοιπους δύο μνηστήρες του τίτλου, να παίξει το ρόλο ενός μέρους ιστορικής αναχαίτισης. Αν η πορεία της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν καθυστερήσει στο “μέρος των θαυμάτων” και την τελευταία μέρα του Μαρτίου καταφέρει να προσπεράσει το εμπόδιο της Άρσεναλ, μια νέα ιστορική συγκυρία θα είναι γεγονός.

Η θέση της Σίτι θα αναβαθμιστεί αισθητά και ακόμα και στο Μάντσεστερ θα υπάρξει αμφιβολία για το ποιο θα λογίζεται, σε 20 χρόνια από τώρα, το πιο σπουδαίο κλαμπ στην πόλη.

Η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ, ομάδες ποιοτικές αλλά κυρίως σύλλογοι με ειδικό βάρος δεκαετιών, βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική υποχρέωση. Αν αυτή πραγματωθεί, θα εξαρτηθεί και από τις ίδιες. Αν όχι, ένα νέο καθεστώς, με τη λήξη της σεζόν, θα είναι γεγονός.