Η Premier League είναι το κορυφαίο και πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον πλανήτη. Ακόμα και να μην είσαι οπαδός του αγγλικού πρωταθλήματος, δεν μπορείς να μην το παραδεχθείς.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές το έχουν σαν όνειρο να αγωνιστούν σε αυτό, κάτι που ισχύει και για τους προπονητές. Αναφορικά με το τελευταίο δύο προπονητές που σημάδεψαν το κορυφαίο πρωτάθλημα είναι οι Γιούργκεν Κλοπ, Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι μονομαχίες των Κλοπ, Γκουαρδιόλα στην Premier League

Δέκα χρόνια τώρα δίνουν μάχες από τον πάγκο, φέρνουν νέα στοιχεία σε επίπεδο τακτικής και αποτελούν δύο από τους πλέον επιδραστικούς τεχνικούς στον χώρο της στρογγυλής θέας. Ωστόσο ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να βάλει ένα τέλος, ίσως προσωρινό, στην παρουσία του στην Λίβερπουλ και κατ’ επέκταση στην Premier League.
‘Why I’ve Made The Decision To Leave Liverpool’ | Jürgen Klopp | The Full Interview



Μια απόφαση που ήταν ένα σοκ ακόμα και για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. "Θα κοιμηθώ καλύτερα!", αστειεύτηκε ο Ισπανός προπονητής. "Η ημέρα πριν από τους αγώνες με την Λίβερπουλ, ήταν πάντα σχεδόν ένας εφιάλτης", σχολίασε ο Γκουαρδιόλα, "ευχόμενος τα καλύτερα" σε αυτήν την "χαρισματική προσωπικότητα" που «θα λείψει στην Premier League». "Δεν μπορούμε να ορίσουμε την περίοδο μας εδώ χωρίς αυτόν, χωρίς την Λίβερπουλ. Ο καλύτερος αντίπαλος που είχα ποτέ στην ζωή μου", επεσήμανε ο πρώην προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, πεπεισμένος ότι ο Γερμανός "θα επιστρέψει σε έναν πάγκο μόλις γεμίσει τις… μπαταρίες του".

'Klopp my best ever rival' 🥰 | Admirable tribute from Pep Guardiola

Το last dance στην Premier League

Το απόγευμα η Λίβερπουλ κοντράρεται με την Μάντσεστερ Σίτι για την 28η αγωνιστική της Premier League. Οι γηπεδούχοι είναι στην κορυφή με 63 βαθμούς και η Μάντσεστερ Σίτι είναι στην 2η θέση με έναν βαθμό λιγότερο.

Θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η τελευταίας τους κόντρα με τις δύο συγκεκριμένες ομάδες. Σε ένα απόλυτο ντέρμπι κορυφής, δύο εκ των κορυφαίων, αν όχι οι κορυφαίοι προπονητές, στην σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου θα διασταυρώσον τα ξίφη τους για τελευταία φορά, σε αγγλικό έδαφος.

Μέχρι την επόμενη φυσικά, αφού ο Γιούργκεν Κλοπ ναι μεν ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα φύγει από την Λίβερπουλ, καθώς νιώθει πως δεν έχει ενέργεια, ωστόσο όταν γεμίσει τις... μπαταρίες του, θα βρει τη νέα πρόκληση της καριέρας του.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την Λίβερπουλ το φθινόπωρο του 2015. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήρθε στην Αγγλία για την Μάντσεστερ Σίτι λίγους μήνες αργότερα.

Μοναδικές οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των Κλοπ, Γκουαρδιόλα

"Δεν μπορώ να κάνω κάτι με την ταμπέλα του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο. Ξέρω όμως ότι όλο το τεχνικό τιμ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Νομίζω πάντως ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα παραμένει ο κορυφαίος προπονητής παγκοσμίως", θα πει πέρσι ο Γερμανός προπονητής, με την λήξη της σεζόν, όπου η Λίβερπουλ τερμάτισε στην 5η θέση και 22 ολόκληρους πόντους πίσω από την πρώτη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία επικράτησε της Άρσεναλ στην μάχη για τον τίτλο.

"Δεν ξέρω αν ο Γιούργκεν με σέβεται αλλά τον σέβομαι πολύ. Με κάνει καλύτερο προπονητή, οι ομάδες του έχουν θετική σκέψη, είναι δυναμικές και θέλουν να επιτεθούν. Προσπαθώ να τον αντιγράψω. Δεν είμαστε φίλοι, δεν παίρνουμε δείπνο μαζί, θα πάρουμε δείπνο κάποια στιγμή στο hall of fame. Έχω το τηλέφωνό του αλλά δεν τον έχω καλέσει. Έχω μεγάλο σεβασμό γι΄ αυτόν", θα αποκαλύψει ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε μια από τις πολλές δηλώσεις που έχει κάνει για τον Γερμανό προπονητή.

Jurgen Klopp & Pep Guardiola praise each other ahead of their final Premier League meeting



Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι δύσκολα κάνει τέτοιες τιμητικές δηλώσεις για αντίπαλο προπονητή. Για την ακρίβεια δεν έχει καλές σχέσεις με πολλούς συναδέλφους του καθώς και ο ίδιος πολλές φορές έχει βγάλει προς τα έξω αλανοζική συμπεριφορά.

Πάνω απο 100 τα τηλεοπτική συνεργεία που θα είναι στο "Άνφιλντ Ρόουντ"

Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ανωτερότητα του. Για τον Γιούργκεν Κλοπ ωστόσο θα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια. Υποκλίνεται στον τρόπο της δουλειάς του και στο πως φέρνει συνέχεια νέα στοιχεία στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Έτσι η μάχη που θα δώσουν αύριο στο ιστορικό «Άνφιλντ Ρόουντ» θα συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα. Πάνω από 100 τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν ζωντανά το παιχνίδι σε όλο τον κόσμο. Οι κάμερες θα είναι στραμμένες πάνω σε αυτούς τους δύο μεγάλους προπονητές καθώς θα είναι η τελευταία τους κόντρα στην Premier League.

Τι λένε οι αριθμοί για τις μονομαχίες των Κλοπ, Γκουαρδιόλα

Κανένας προπονητής δεν έχει νικήσει τόσες φορές τον Πεπ Γκουαρδιόλα όσο ο Γιούργκεν Κλοπ. Όπως κανένας προπονητής δεν έχει νικήσει τόσες φορές τον προπονητή της Λίβερπουλ όσο αυτός της Μάντσεστερ Σίτι. Οι...αντιπαραθέσεις μεταξύ Γκουαρντιόλα και Κλοπ ξεκινούν από τις 27 Ιουλίου του 2013. Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ο Καταλανός ήταν στον πάγκο της Μπάγερν και ο Κλοπ στον πάγκο της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το τελικό σκορ 4-2 για την Ντόρτμουντ στο Σούπερ Καπ Γερμανίας.

Βέβαια ίσως δεν θα είναι η τελευταία τους αναμέτρηση γενικότερα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού θα μπορούσαν να βρεθούν και στο Κύπελλο Αγγλίας (στα προημιτελικά η Σίτι αντιμετωπίζει τη Νιούκαστλ και η Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), αλλά θα είναι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, στην Premier League.

Σε όλη την καριέρα του ο Κλοπ έχει κερδίσει 12 φορές τον Γκουαρδιόλα, έχοντας και 11 ήττες.

Στην Premier League 5 νίκες ο Γκουαρδιόλα, 4 ο Κλοπ και 6 ισοπαλίες.

Αλλά όσον αφορά τον αριθμό των πρωταθλημάτων που κέρδισαν, ο Καταλανός κερδίζει με μεγάλη διαφορά: 5 έχει ο Καταλανός (2017-18, 2018-19, 2020-21, 2021-22, 2022-23) και μόνο ένα ο Γερμανός (2019 -20).

Επίσης, στο δρόμο για το Champions League 2018-19, η Λίβερπουλ απέκλεισε τη Μάντσεστερ Σίτι στα προημιτελικά (3-0 και 1-2, δύο νίκες για την ομάδα του Κλοπ επί της ομάδας του Γκουαρντιόλα).

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή.