Μετά την ισοπαλία της, 1-1, στο "Diego Maradona", η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-1 τη Νάπολι στο δεύτερο ματς της φάσης των "16" του Champions League, που έγινε στο "Μονζουΐκ" της Βαρκελώνης και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Champions League. Πέρυσι, οι "μπλαουγκράνα" αποκλείστηκαν στους ομίλους, ενώ απέδειξαν και σε αυτό το ματς πόσο ποιοτική ομάδα είναι, με τον Τσάβι να δικαιώνεται για τις αλλαγές που έκανε, ιδίως τους Σέρτζι Ρομπέρτο και Ρομέου, που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην πρόκριση. 

Η Μπαρτσελόνα επιστρέφει σε προημιτελικούς ύστερα από τέσσερα χρόνια και κατά σατανική σημειολογία το έκανε με τρόπο-καρμπόν: νίκησε 3-1 τη Νάπολι στο "Καμπ Νου", πήρε την ισοπαλία 1-1 στο "Σάο Πάολο". 

Μπαρτσελόνα-Νάπολι: Το τρίλεπτο του τρόμου

Η, έστω και άνευ Τσάβι, Μπαρτσελόνα του παρόντος και του μέλλοντος, με τα αρυτίδιαστα πρόσωπα των περισσότερων ποδοσφαιριστών της, ασκεί μια μαγνητιστική γοητεία, μια έλξη στους αμφιβληστροειδείς, έτσι που απλώνεται στο τερέν και που η ροπή της είναι πάντα προς τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Έχει, όμως, και ανοιχτούς χώρους, μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στις ζώνες της και κενά, τα οποία μπορεί να καταστήσουν ένα παιχνίδι... τρενάκι του τρόμου. 

Ήταν το αφήγημα στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Νάπολι, αφού η Μπαρτσελόνα είχε κυριαρχήσει στο πρώτο εικοσάλεπτο, είχε προηγηθεί με σκορ στο 17'. Ένα τρίλεπτο που "έσεισε" το "Μονζουΐκ", άλλωστε, της έδωσε το προβάδισμα πρόκρισης στους προημιτελικούς του Champions League.

Στο 15' ο Λεβαντόφσκι έκανε φανταστική προσποίηση μετά το γύρισμα του Ραφίνια, που έβγαλε μόνο του τον Φερμίν Λόπεθ, ο οποίος άνοιξε το σκορ με πλασέ. Μόλις δύο λεπτά αργότερα, το ανοιχτό γήπεδο και το σφρίγος της εφηβείας έκανε ξανά το θαύμα της. Ο Γιαμάλ έκανε σομπρέρο, κουβάλησε την μπάλα και έδωσε στον Ραφίνια, με τον Ζοάο Κανσέλο να τον ακολουθεί. Ο Βραζιλιάνος έκανε το πλασέ στο δοκάρι, αλλά ο Πορτογάλος, που όλη την ώρα βρισκόταν από πίσω του, πήρε ένα απροσδόκητο ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs23hhxhrwx)

Μπαρτσελόνα-Νάπολι: Ξαναμπήκε στο κόλπο, πήρε τον έλεγχο


Αρκούσε, όμως, μια στιγμή ανεμελιάς για να αλλάξει το ματς και αυτή δεν άργησε να έρθει. Ο Ραχμάνι βρέθηκε καταμόναχος στην περιοχή της Μπαρτσελόνα, η πάσα που του έκανε ο Πολιτάνο ήταν προπόνησης και το πλασέ του πρώτου, ακόμα πιο εύκολο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs2f0jgqgxt)

Η Νάπολι ξαναμπήκε στο κόλπο, έβαλε ακατέργαστο υπαρξιακό στο κεφάλι των παικτών του Τσάβι και πήρε τον έλεγχο του ματς. Από εκείνη τη στιγμή έως και το 65', οι Ιταλοί έμοιαζαν πιο σίγουροι στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν ένα ματς που δεν είχαν ιδέα για το τι θα γινόταν ανά πάσα στιγμή. 

Ο τέλειος Κουμπαρσί και οι αλλαγές 

Ο Τσάβι κατάλαβε νωρίς ότι πρέπει να στηριχθεί στην εμπειρία του πολύτιμου Σέρτζι Ρομπέρτο, ο οποίος μοιάζει να έχει σκοράρει το τελευταίο πολύ σπουδαίο γκολ της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση, το έκτο στο επικό 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν στις 8 Μαρτίου του 2017. Ο Ισπανός προσέδωσε σιγουριά, αλλά η Νάπολι, με τον Καλζόνα να είναι αήττητος στον πάγκο της, είχε βρει ανοιχτούς χώρους.

Ό,τι αντίδραση έβγαζαν οι "μπλαουγκράνα", ερχόταν από τα μετόπισθεν και τις απίθανες πάσες του Κουμπαρσί, ενός 17χρονου από την Τζιρόνα ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League και πήρε το MVP της αναμέτρησης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs351tj1gwp)

Η Νάπολι είχε τις στιγμές της. Ο Ντι Λορέντσο ανάγκασε τον Τερ Στέγκεν σε σπουδαία επέμβαση μετά την κεφαλιά του στο 35'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs2jl8umuft)

Ο Κβαρατσκέλια, από την άλλη, που στα πλάγια αναχαιτιζόταν κατά κανόνα από τον Κουντέ, είχε τη δική του στιγμή στο 47', όταν το σουτ του έφυγε λίγο άουτ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs31zi19ttl)

Η Μπαρτσελόνα παρέμενε, αν και πιο διστακτική, απειλητική. Οσάκις η μπάλα έφτανε στον Γιαμάλ, οι προοπτικές έμοιαζαν απεριόριστες. 

Στο 55' ο Ραφίνια προειδοποίησε με σουτ που απέκρουσε ο Μέρετ, ενώ ίδιο ήταν το αποτέλεσμα στο 67', ωστόσο σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση ο έλεγχος άλλαξε πόδια. Η Νάπολι ξέμεινε από ενέργεια και η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε καθολικά. Λίγο μετά το 70', το γήπεδο έγερνε. Γιαμάλ και Ραφίνια έκαναν το κουμάντο, ο Γκιουντογκάν ανάγκασε τον Μέρετ σε επέμβαση στο 73', ενώ ο 16χρονος αρτίστας είχε το δικό του πλασέ άουτ στο 78'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs3tj72skzd)

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, που η Μπαρτσελόνα είχε απολύτως τον έλεγχο, η Νάπολι βρήκε μεγαλειώδη ευκαιρία, αφού ο Λίντσρομ αστόχησε μόνος του σε κεφαλιά στο 80'. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs3x4swmqpd)

Η Μπαρτσελόνα βρήκε το γκολ της πρόκρισης στο 88', όταν ο Σέρτζι Ρομπέρτο συνδυάστηκε με τον Γκιουντογκάν και ο Λεβαντόφσκι σκόραρε σε κενή εστία. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs41frvf4k9)

Η Νάπολι είχε ακόμα δύο ευκαιρίες, το δοκάρι του Ολιβέιρα ένα λεπτό αργότερα και το σουτ του Κβαρατσκέλια έξω στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που πέρασε στα προημιτελικά.