Η Μπριζ έχει αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, που θα βρει μπροστά της στους προημιτελικούς του Conference League, στις 11 Απριλίου στο “Γιαν Μπρεϊντέλ” και στις 18 Απριλίου στην Τούμπα, στους ομίλους του Europa League την περίοδο 2010-11, ωστόσο η ήρα από το στάρι δεν ξεχώρισαν, αφού τα δύο παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα με σκορ 1-1.

Κλαμπ Μπριζ: Ο… πράσινος αλγόριθμος

Η βελγική ομάδα, γενικώς, έχει καλό… feeling όταν βρίσκει στο δρόμο της ελληνικές. Ο Παναθηναϊκός την έχει πληρώσει… τετράκις, με την πρώτη να είναι η πιο επώδυνη: στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1987-88, οι “πράσινοι” πλήρωσαν και την αλλαγή προπονητή, όταν έφυγε ο Βασίλης Δανιήλ για να έρθει ο Γκίντερ Μπένγκστον. Το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήρθε ισοπαλία, 2-2, ενώ στο Μπριζ οι γηπεδούχοι νίκησαν 1-0.

1988 March 2 Panathinaikos Greece 2 Club Brugge Belgium 2 UEFA Cup


Η Μπριζ είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό το 1977-78, στη φάση των “16” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Νίκησε 2-0 στο Βέλγιο και με το 1-0 που ηττήθηκε στην Αθήνα πέρασε στα προημιτελικά, ενώ εκείνη τη χρονιά έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ με σκορ 1-0 στο Γουέμπλεϊ, με τον Κένι Νταλγκλίς να σημειώνει το μόνο γκολ στην αναμέτρηση.


WEMBLEY '78: Liverpool 1-0 Club Brugge | HIGHLIGHTS


Επίσης, τον προσπέρασε στη φάση των “16” του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1994-95, με τη νίκη στο ΟΑΚΑ, 1-0, και την ισοπαλία στο Μπριζ, 0-0, ενώ το ίδιο έκανε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League την περίοδο 2015-16, όταν με τη νίκη 3-0 στο Βέλγιο ανέτρεψε το 2-1 που είχε χάσει στη Λεωφόρο.

Μόνο η ΑΕΚ κατάφερε να την αναχαιτίσει, νικώντας την 3-0 στην Αθήνα στα playoffs του Europa League το 2017, αφού οι δύο ομάδες είχαν μείνει στο 0-0 στο Βέλγιο.

Κλαμπ Μπριζ: Στα ημιτελικά και των τριών διοργανώσεων


Από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στο Conference League, οι τρεις έχουν παίξει σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δηλαδή, πλην της Μπριζ, η Φιορεντίνα το 1957 και η Άστον Βίλα το 1982, με την τελευταία να κατακτά το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Οι Βέλγοι έχουν αρκετές ένδοξες σελίδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άλλωστε έχουν φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1978), του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1992) και του Κυπέλλου UEFA (1976). Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σχετική παρακμή και μεγαλύτερες επιτυχίες τους λογίζονται η παρουσία στα προημιτελικά του Europa League τη σεζόν 2014-15, όταν και τους απέκλεισε η Ντνίπρο (0-0, 0-1), αλλά και η περυσινή πρόκρισή τους στη φάση των “16” του Champions League ως δεύτεροι στον όμιλό τους. Ήταν άτυχοι στην κλήρωση του Δεκεμβρίου του 2022, αφού έπεσαν με τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τους νίκησε 4-1 στο Μπριζ και 5-1 στο “Έτιχαντ”, στο δρόμο προς την κατάκτηση του τροπαίου.

COLE PALMER'S FIRST CL GOAL! | Man City Highlights | Club Brugge 1-5 City


Πού στηρίζεται


Ένας Δανός, ο 24χρονος Αντρέας Σκοβ Όλσεν, είναι ο ποδοσφαιριστής που αναδύθηκε τόσο στον προηγούμενο γύρο, με τη Μόλντε, όσο και όλη τη χρονιά. O Όλσεν έβαλε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-0 με τους Νορβηγούς, σκορ με το οποίο ανατράπηκε η ήττα με σκορ 2-1 στο πρώτο παιχνίδι, ενώ ο διεθνής μεσοεπιθετικός σκοράρει σχεδόν μισό γκολ ανά παιχνίδι, δηλαδή 22 σε 46, ενώ ευθύνεται και για οκτώ που έβαλαν οι συμπαίκτες του, καθώς έχει 8 ασίστ.

Δεν είναι, πάντως, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, καθώς του σκοραρίσματος ηγείται ο 22χρονος Βραζιλιάνος, άρα με ισχυρή μεταπωλητική αξία, Ιγκόρ Τιάγκο, που έχει βάλει 26 γκολ. Πολλά εξ αυτών έχουν σημειωθεί από πάσες του αριστερού φουλ μπακ, Μαξίμ ντε Κάιπερ. Ουδείς στην Μπριζ έχει δώσει περισσότερες ασίστ από τις 12 του 23χρονου Βέλγου.

Η λογική του Ντέιλα

Ο 48χρονος Νορβηγός Ρόνι Ντέιλα ηγείται της Μπριζ τη νέα σεζόν, παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στον πάγκο της και την επόμενη χρονιά. Ο κόουτς της ομάδας που έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα Βελγίου, 16 λιγότερα από το πιο γοητευτικός εξαγώγιμο ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας, δηλαδή την Άντερλεχτ, πέτυχε, με την πρόκριση επί της Μόλντε, την κορυφαία διεθνή διάκριση στη δική του καριέρα.

Ο Ντέιλα πήγε στη Σέλτικ το 2014 ύστερα από έξι χρόνια στον πάγκο της Στρομσγκόντσετ, δηλαδή την πρώτη προπονητική δουλειά του. Στη νορβηγική ομάδα άφησε το στίγμα του, αφού μαζί της κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2013, μία νίκη που ήταν η πρώτη από το 1970, ενώ την καθοδήγησε ώστε να κάνει ένα εκπληκτικό εντός έδρας αήττητο, τα 44 σερί παιχνίδια από το 2011 έως το 2014, τα οποία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη Νορβηγία.

Από τη Σέλτικ, με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, έφυγε το 2016. Ύστερα από το σαββατικό ενός χρόνου, επέστρεψε στη Νορβηγία για λογαριασμό της Βαλερένγκα, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 2020 ώστε να αναλάβει τη Νιου Γιορκ Σίτι, στην οποία έμεινε δύο χρόνια, ενώ το 2022 ανέλαβε τη Σταντάρ Λιέγης. Παρά το γεγονός ότι η παρουσία στην περυσινή Pro League δεν ήταν σπουδαία, η Μπριζ τον εμπιστεύτηκε.

Ο Ντέιλα έχει επιθετική λογική και παίζει 4-2-3-1 κατά κανόνα. Στο ρόστερ της Μπριζ βρίσκεται και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ο Φίλιπ Ζίνκερνάγκελ, ο οποίος παίζει δεξιός ακραίος και έχει κερδίσει θέση βασικού.
Στο κέντρο της άμυνας παίζουν μαζί οι Μπράντον Μέχελε και Γιόρνε Σπίλερς, ενώ πίσω από τον Τιάγκο βρίσκεται ο Χανς Βάνακεν, με τον Όλσεν να παίζει δεξιά.

Εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος

Η Μπριζ, πάντως, βρίσκεται εκτός διεκδίκησης όλων των στόχων της, πλην του Conference League. Η ομάδα του Ντέιλα είναι 18 πόντους πίσω από τη Σεν Ζιλουάζ, η οποία έχει 69 βαθμούς, με την Άντερλεχτ να ακολουθεί με 63.
Επίσης, αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Βελγίου, αφού νίκησε τη Σεν Ζιλουάζ 2-1 στο πρώτο ματς, αλλά ηττήθηκε 2-0 στη ρεβάνς.