Η Κέιτλιν Κλαρκ και η Πέιτζ Μπέκερς τίθενται αντιμέτωπες τα ξημερώματα (4:00) του Σαββάτου, 6 Απριλίου, σε ό,τι έχει προλογιστεί ως “ένα από τα μεγαλύτερα βράδια στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ Γυναικών” και κοιτάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα κορίτσια ξενυχτάνε με γαλλικά (ανεξαρτήτως πιάνου)

Η Κέιτλιν Κλαρκ προσπέρασε προσφάτως τον Πιτ Μάραβιτς, όταν έγινε η πρώτη σκόρερ στην Ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Το κορίτσι από το Ντε Μόιν της Αϊόβα διάλεξε το δρόμο της αρετής: έμεινε στην περιοχή του και έγινε το απόλυτο αθλητικό σύμβολο παίζοντας με την κιτρινόμαυρη φανέλα του κολεγίου του.


Caitlin Clark breaks Pete Maravich’s NCAA basketball scoring record | CBB on FOX


Τώρα, η Κέιτλιν Κλαρκ αντιμετωπίζει τη Νέμεσή της στο Final 4 του Κλίβελαντ: η Πέιτζ Μπέκερς δεν είναι ακριβώς μία φιλή από τα παλιά, αλλά σιγά σιγά και μετά το 2021 “χάθηκε” από τα φώτα της δημοσιότητας. Η πρώτη σεζόν της στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, υποσχέσεις καθώς άφηνε πλείστες, διυλίστηκε από ειδικούς και δημοσιογράφους που μιλούσαν για ένα φαινόμενο.

Ήταν η πρώτη φορά που εγέρθηκε θέμα ντραφτ για τα κορίτσια πριν τελειώσουν το κολέγιο. Μέχρι την παρουσία της στο παλκοσενικο, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που διατείνονταν πως δεν έπρεπε να είναι υποχρεωτικό μία παίκτρια μπάσκετ να κάνει και τα τέσσερα χρόνια της στο πανεπιστήμιο, σε αντίθεση με τους άντρες, για τους οποίους το one and done recruit -δηλαδή η στρατολόγηση ταλαντούχων παιδιών από κολέγια προκειμένου να μείνουν ένα χρόνο και έπειτα να μπουν στο ντραφτ του NBA- πήγαινε... σύννεφο.

Τη συζήτηση βοήθησε η Κλαρκ. Ενώ η Μπέκερς προδιδόταν συναπτώς από τα οστά του κορμιού της και δεν μπορούσε να μένει στο παρκέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κόμπο γκαρντ στην Αϊόβα έκανε όργια και την αντικαθιστούσε ως “το πρόσωπο του μπάσκετ Γυναικών”. Το ζήτημα δεν παραπέμφθηκε στις καλένδες. Πια, είναι επίσημο ότι μπορεί μία παίκτρια να μην κάνει τον τελευταίο χρόνο της στο κολέγιο και να μπει στα ντραφτ για το WNBA. Μέσα στην εβδομάδα, για την ακρίβεια την Τετάρτη, 3 Απριλίου, το έκανε η σπουδαία φυσιογνωμία που ονομάζεται Έιντζελ Ρις. Η Κλαρκ το έχει ήδη αποφασίσει και το παιχνίδι της ομάδας της Αϊόβα με το Κολοράντο (89-68) για τη Sweet Sixteen της March Madness -όπως ονομάζεται η τελική φάση του κολεγιακού μπάσκετ, όταν όλα τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ- ήταν το τελευταίο που έδωσε μπροστά στο κοινό της περιοχής της.

Πλέον, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του ημιτελικού και αν μία από τις δύο ομάδες κατακτήσει το τρόπαιο, ζήτημα είναι αν θα βρίσκονται στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, που θα πάει στο Παρίσι για να κατακτήσει το όγδοο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δέκατο συνολικά από το 1976, που το τουρνουά Γυναικών γίνεται επίσημο.

Ένα ζητούμενο είναι η Μπέκερς, που θα παραμείνει στο UConn και τη σεζόν 2024-25. Είναι απόλυτος κανόνας, από τότε υπάρχει το WNBA, η Εθνική να μην περιλαμβάνει κορίτσια που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής εκπαίδευσής τους, πολλώ δε μάλλον όταν είναι πολλές οι επαγγελματίες του WNBA που, έχοντας κοπεί από προηγούμενες διοργανώσεις, περιμένουν την επετηρίδα.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα κορίτσια που βρίσκονται στο ντραφτ και το καλοκαίρι θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο WNBA. Το 2004, η Ντιάνα Τουράσι είχε μόλις τελειώσει τη θητεία της στο Κονέκτικατ και έγινε μέλος των ΗΠΑ. Αναφέρεται αυτό διότι 20 χρόνια αργότερα η Τουράσι είναι ακόμη εδώ και θέλει να γίνει η πρώτη παίκτρια μπάσκετ με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς, στην ίδια διοργάνωση που θέλει να πετύχει το ίδιο και ο Ρούντι Φερνάντεθ. Η Κλαρκ ακολουθεί τα βήματά της.


HIGHLIGHTS from Paige Bueckers' ELECTRIC 30-piece vs. Syracuse | NCAA Tournament



Ολυμπιακοί 2024: Η “σφαίρα” και μια επίσκεψη που δεν έγινε ποτέ



Η Κέιτλιν Κλαρκ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι παρούσα όπου της ζητηθεί με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Με την Μπέκερς και την γκαρντ του LSU, Χέιλι βαν Λιθ, ήταν μέλη της εθνικής Νέων Γυναικών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Νέων το 2018.

Επιπροσθέτως, επειδή δεν θέλει κολαούζο ένα χωριό που φαίνεται, αρκεί αυτό που έχει στην οθόνη του κινητού της: τον Μάικλ Φελπς να κολυμπάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κολυμβητής των 23 χρυσών, 3 ασημένιων και 2 χάλκινων μεταλλίων είναι ο απόλυτος ολυμπιονίκης. Η Κλαρκ χαρακτήρισε “δυνατή” τη φωτογραφία του Φελπς που εμφανίζεται όταν το κινητό της είναι κλειδωμένο και η “σφαίρα από τη Βαλτιμόρη” αντέδρασε εκφράζοντας την τιμή της για αυτό.


Caitlin Clark's Surprising Lock Screen: Michael Phelps Reacts with 'Honored' Approval!


Η Κλαρκ είναι σαφές ότι θεωρεί μέγιστο παράσημο το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτήν τη στιγμή, στις ΗΠΑ, είναι η πιο γνωστή παίκτρια μπάσκετ: η οικογένειά της, οι γονείς της και οι δύο αδελφοί της, παρακολουθεί κάθε παιχνίδι με την ίδια διάταξη (οι γονείς στο κέντρο, τα αδέλφια δεξιά και αριστερά) και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όποια συγκίνηση θα διοχετευτεί στο “αντίο” της στο κολεγιακό μπάσκετ.

Αυτό μπορεί να γίνει απέναντι στην Μπέκερς και το Κονέκτικατ, το κολέγιο στο οποίο η Κλαρκ ήθελε να πάει. Για την ακρίβεια ήταν το μόνο που θα πήγαινε αν ο θρυλικός προπονητής του, Τζίνο Ορίμα, έκανε τη χάρη να την επισκεφτεί. Από τη μεριά της, η Κλαρκ βρέθηκε στα εφηβικά της χρόνια στην πολιτεία και έφτιαξε ένα κουκλάκι με το πρόσωπό της και τη φανέλα του UConn. Την πρώτη χρονιά της, η Μπέκερς την απέκλεισε στο παιχνίδι του Sweet Sixteen. Μόνο που στον αθλητισμό ουδέν δανεικό είναι αγύριστο. Αρκεί να βρίσκεσαι εκεί για να το πάρεις.