Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του “ημιτελικού” των playoffs του Nations League απέναντι στο Καζακστάν, επικρατεί μια λανθασμένη αίσθηση στη φίλαθλη κοινή γνώμη, ότι η εθνική Ελλάδος είναι το μεγάλο φαβορί για την εξασφάλιση του εισιτηρίου που οδηγεί στα γήπεδα του Euro 2024.

Σε ποια λογική, αλήθεια, στηρίζεται το παραπάνω κάπως αυθαίρετο συμπέρασμα; Να δεχτούμε ότι βάσει ranking στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA η χώρα μας υπερτερεί όντας στο νούμερο 49, έναντι της Γεωργίας (νο77), του Λουξεμβούργου (νο85) και του Καζακστάν (νο100).

Υπάρχουν, όμως, δύο παράμετροι που δεν πρέπει να αγνοούμε. Η Ελλάδα δεδομένα αντιμετωπίζεται ως ισχυρό φαβορί στο αποψινό παιχνίδι με το Καζακστάν, αλλά δεν μπορεί να λογίζεται ως επικρατέστερη να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας στη συνολική εξίσωση των μπαράζ. Κι αυτό γιατί θα κληθεί να δώσει τη μάχη της πρόκρισης εκτός έδρας.

Εθνική Ελλάδος: Φαβορί με το Καζακστάν ναι, φαβορί για την πρόκριση όχι... 

Αν είναι η Γεωργία αντίπαλός μας το βράδυ της προσεχούς Τρίτης, η Τιφλίδα δεν είναι μια εύκολη έδρα για οποιονδήποτε αντίπαλο. Την τελευταία διετία (2022-23) η μια εκ των υποψηφίων αντιπάλων μας στον “τελικό” της πρόκρισης έδωσε εφτά παιχνίδια ως γηπεδούχος και ηττήθηκε μόλις σε ένα (κόντρα στην Ισπανία γνωρίζοντας μάλιστα τη συντριβή με 7-1).

Κι αν η γενέτειρα του Τιμούρ Κετσπάγια διαθέτει κάπως “βαριά” ποδοσφαιρική κληρονομιά (ως μέλος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης), οι επιδόσεις που παρουσιάζει το Λουξεμβούργο είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές!
Οι Λουξεμβούργιοι δεν είναι πλέον ο… σάκος του μποξ που γνωρίζαμε πριν από μερικά χρόνια. Όσοι τους υποτίμησαν, την “πάτησαν” με οδυνηρό τρόπο. Οι Βόσνιοι γνώρισαν το Νοέμβριο τη συντριβή στο Μεγάλο Δουκάτο με 4-1. Οι Ισλανδοί επίσης υπέστησαν βαριά ήττα με 3-1.

Η ζυγαριά της πρόκρισης στο Euro 2024 και... Γεωργία ή Λουξεμβούργο; 

Παρ’ όλα αυτά δεν χωρά αμφιβολία ότι αν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ο Γκουστάβο Πογιέτ και οι Έλληνες διεθνείς αντίπαλο για τον τελικό της Τρίτης θα… ψήφιζαν δαγκωτό Λουξεμβούργο.

Όσα άλματα κι αν έχει πραγματοποιήσει το ποδόσφαιρο στο μικρό κρατίδιο της κεντρικής Ευρώπης κι όσο κι αν η εθνική τους ομάδα αποτελεί ουσιαστικά ένα πρότυπο αναπτυξιακού προγράμματος (καθώς δεν υπάρχει άλλη ομάδα με τόσο μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη) ο βαθμός δυσκολίας μιας επίσκεψης στο νεόκτιστο Stade de Luxembourg και την Τιφλίδα δεν μπορεί να συγκριθεί σε βαθμό δυσκολίας.

Αν, πάντως, επικρατήσει ο νόμος της έδρας στους αποψινούς ημιτελικούς και χρειαστεί να δώσει η εθνική μας ομάδα τελικό με τη Γεωργία μέσα στο “σπίτι” της, υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που αφαιρεί ολοκληρωτικά από την Ελλάδα τον τίτλο του “φαβορί”: Ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια.

Όσο ταλέντο κι αν διαθέτουμε πλέον ως εθνική ομάδα παίκτη της κλάσης του 23χρονου άσου της Νάπολι, δεν έχουμε. Ούτε φυσικά ποδοσφαιριστή που να κοστολογείται πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Γεωργιανός μπορεί να απουσιάζει λόγω καρτών από το σημερινό ημιτελικό με το Λουξεμβούργο, αλλά την Τρίτη θα ηγηθεί της προσπάθειας της χώρας του να βρεθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Γιατί αν εμείς θεωρούμε ότι έχουμε στα χέρια μας μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουμε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά το 2012, στη Γεωργία πιστεύουν ότι έχουν να διαχειριστούν μια ιστορική ευκαιρία, που ενδεχομένως να μην τους παρουσιαστεί ξανά στο άμεσο μέλλον.

Δύο τελικοί στο δικό τους “σπίτι” απέναντι σε ομάδες που δεν θεωρούνται θηρία. Πάντα πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο και με τα μάτια των αντιπάλων μας, όχι μόνο με τα δικά μας.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"