Πολλοί προτάσσουν την κατάθεση προτάσεων και λύσεων και όχι άγονες αντιπαραθέσεις που αφήνουν τους πολίτες αδιάφορους. Εάν αυτό είχε συμβεί από το 2010 και δεν σηκώνανε πολλοί το δόρυ με μετωπική κριτική στην τότε κυβέρνηση και στις επόμενες, ίσως να είχε τελειώσει ο μνημονιακός εφιάλτης.

Πολλά μπορεί να ειπωθούν και έχουν ειπωθεί για το πώς η χώρα έφθασε στο σημερινό σημείο. Πολλά μπορεί να πει κανείς για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμα στο μνημονιακό λαβύρινθο, όταν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν βγει. Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Κυρίως όμως είναι ευθύνη των πολιτικών και άλλων ταγών της ελληνικής κοινωνίας και σε πολύ μικρότερο βαθμό και των πολιτών.

Αυτή η κρίση πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή συμπεριφορών, αλλά κυρίως νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Επί δεκαετίες επικράτησε η τάση του ευδαιμονισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ενώ κυρίαρχο ήταν το πελατειακό σύστημα. Αυτό κέλυφος πρέπει να σπάσει για τα καλά. Να γίνουν ανατροπές, ρήξεις και τομές παντού και σε όλα τα επίπεδα.  

Έφθασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου. Να επανέλθει ο σεβασμός στις αυτονόητες αλήθειες. Να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς, πίστη στην αξιοκρατία, επικράτηση της λογικής και μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους.

Το Κράτος δεν είναι για να υπηρετεί τα κόμματα και να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο και να μην κινούνται για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Το έργο επομένως που πρέπει να γίνει είναι τεράστιο. Το βασικό όμως είναι να ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας και να επικρατήσει ο σεβασμός του αυτονόητου. Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί ταγοί που θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το διακύβευμα είναι να σωθεί ο τόπος. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και χρειάζεται πολύ δουλειά. Αν δεν αξιοποιηθεί η σημερινή ευκαιρία, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Ας επιταχύνει ρυθμούς η κυβέρνηση, να στρωθεί στη δουλειά και να μην χαθεί καμία μέρα. Από το έργο της θα κριθεί και όχι από τα λόγια και τις κορώνες!