Προς αυτή την κατεύθυνση, αν και όχι ρητά, κινήθηκε η δήλωση του Νίκου Φίλη, με όλο το κύρος της αριστερής «εσωκομματικής αντιπολίτευσης»: «Σήμερα η ΝΔ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία υποκριτικά, διότι δεν θέλει να καταδικάσει και να αναιρεθεί η απόφαση για πώληση όπλων στη Σ. Αραβία». Η «Αυγή», πάλι, δεν φοβήθηκε -δυστυχώς- την ευθύτητα: «Όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ψήφισαν υπέρ, όμως η ΝΔ δεν μετείχε στην ψηφοφορία, δείχνοντας ότι επιθυμεί την πώληση βλημάτων και βομβών που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων».

Μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω -κανένας δεν το πιστεύει- ότι η Νέα Δημοκρατία χειρίστηκε το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία όπως το χειρίστηκε, επειδή ήθελε να προστατεύσει αμάχους. Το θέμα των αμάχων -για την ακρίβεια: των εγκλημάτων πολέμου για τα οποία εγκαλούν τη Σαουδική Αραβία διεθνείς οργανισμοί- μπήκε σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε υπόνοιες για μίζες και σκοτεινούς χειρισμούς του υπουργού Άμυνας, διά της επίθεσης στον οποίο η ΝΔ ελπίζει αταλάντευτα πως θα αποδυναμώνει την κυβέρνηση. Θεμιτή, ίσως, αντιπολιτευτική τακτική αλλά όχι ακριβώς το απάυγασμα του ανθρωπισμού. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό: το θέμα της ΝΔ στη Βουλή ήταν ο «κακός μεσάζοντας», όχι τα εγκλήματα πολέμου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, είχαν εγκρίνει σε πρώτη φάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την πώληση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.

Αλλά πάει πολύ να διακινείται πως είναι η ΝΔ που επιθυμεί την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Δεν οργάνωσε η ΝΔ την πώληση αυτή, την οργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και την υπερασπίστηκε λυσσαλέα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το πώς ο υπουργός Άμυνας είχε κατά νου το δημόσιο συμφέρον.

Η ανάκληση της συμφωνίας είναι καλοδεχούμενη. Αλλά δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Η προσπάθεια να εμφανιστεί εκ των υστέρων ότι ενδιαφέρεται για τις τύχες των αμάχων, καταγγέλοντας τους πολιτικούς ελιγμούς της ΝΔ, μοιάζει να απευθύνεται σε κρετίνους.

Αυτή είναι μια υπόθεση στην οποία το πολιτικό σύστημα ενοχοποιείται συλλήβδην. Όλοι ψήφισαν υπέρ της πώλησης. Κάθε δημοκράτης πρέπει να αντισταθεί στην προσπάθεια να υποβιβαστεί η υπόθεση στο -ούτως ή άλλως χαμηλότατου επιπέδου- σύνηθες παιχνίδι του «ποιος είναι χειρότερος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ».

Σ' αυτή την ιστορία είναι και οι δύο χείριστοι. Αλλά μόνο ένας από τους δύο χείριστους είναι κυβέρνηση.